Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.1 °C

Eola: Ukažte nám, co chcete smontovat a my na to postavíme stroj

LIGA ÚSPĚŠNÝCH #16

8.3.2023

Jan Procházka

“Ukažte nám, co chcete smontovat a my na to postavíme stroj,” dala by se zjednodušeně shrnout náplň činnosti olomoucké firmy Eola. Sofistikované robotické výrobní a montážní linky a jednoúčelové stroje, stanice pro robotické vidění… To všechno firma o čtyřiceti lidech dokáže připravit na míru pro nádnárodní korporace jako je Siemens či Miele i firmy působící v oblasti elektrotechniky, automotive, ale také výroby zdravotnických pomůcek či potravinářství. Představujeme vám další díl seriálu Liga úspěšných, ve kterém vás společně s Okresní hospodářskou komorou Olomouc seznamujeme s podniky a firmami, jež významem daleko přesahují náš region.

Že jsou v Česku jen montovny? Tento omyl se traduje už dlouho. A u nás na Olomoucku ho vyvrací desítky úspěšných společností, jejichž výrobky se vyvážejí do celého světa, firmy často jedinečné ve světovém kontextu, které jsou součástí klíčových dodavatelských řetězců pro světové giganty.

Každý měsíc jednu z nich představujeme v našem seriálu Liga úspěšných.
Přečtěte si i další díly »

Výrobní nebo montážní linky prakticky do jakéhokoliv průmyslu. Od návrhu až po finální realizaci. To je oblast, ve které už přes tři desítky let působí olomoucká společnost Eola. “Průmyslová automatizace je dnes alfou a omegou jakékoliv výroby a my k ní dodáváme hotová řešení,” vysvětluje Pavel Hofman, ředitel a jeden z dvojice zakladatelů firmy. A pro jednoduchost přidává příklad: “Zákazník má výrobek, který se skládá z dvaceti dílů. Může to být třeba nějaké elektronické zařízení. A jeho požadavek je, abychom postavili linku, do které vstupují jednotlivé díly a každých deset vteřin z ní vypadne hotový smontovaný výrobek. I tak může vypadat začátek našeho projektu.” 

Eola se zaměřuje na výrobu na klíč. Právě proto je každý projekt unikátní a začíná z nuly. “Na začátku musíme vymyslet, jak to celé bude fungovat. Pokud zákazník naše řešení schválí, začnou na tom pracovat jednotlivé týmy: mechaničtí konstruktéři, elektroprojektanti… Pak objednáme potřebné komponenty a stroj nebo linku sestavíme. A teprve teď přijde ta nejtěžší práce: nastupují programátoři, kteří tomu musí doslova vdechnout život. Až je to hotové, nastává fáze ladění, předání stroje a jeho zaběhnutí přímo u zákazníka. Celý proces trvá podle složitosti šest až osmnáct měsíců,” popisuje Hofman. Úspěšných projektů má za dobu existence firma na kontě přes sedm set padesát. Často jsou velmi komplikované. “Stavěli jsme například linku pro Siemens. Jednalo se o laserový popisovač, který ovšem musel zvládnout zpracovat pětadvacet naprosto rozdílných dílů, provést optickou kontrolu a na konci díly ukládat do speciálních palet. To bylo opravdu mimořádně náročné, použili jsme k tomu mimo jiné i systém kamer pro navádění robotů v 3D prostoru,” prozradil Hofman.

Foto: Jan Procházka

Právě na systémech pro strojové vidění firma v devadesátých letech začínala. “S kolegou jsme pracovali na Univerzitě Palackého v laboratoři optoelektroniky. Po revoluci jsme si řekli, že nás komerční sféra zajímá více a založili jsme vlastní firmu. Eola je vlastně zkratka, znamená Elektronika,  Optika, Lasery, Aplikace,” vzpomněl Hofman. Společnost se zabývala aplikací laserových technologií, později pak i vyhodnocováním obrazů z digitálních kamer ve strojírenství. “Postupně jsme dospěli k potřebě jednoduché automatizace: bylo třeba s něčím pohnout, něco posunout… Tak se zrodila naše dnešní hlavní činnost, tedy průmyslová automatizace,” vysvětlil Pavel Hofman. S rozvojem oboru rostla i firma, která dnes v areálu v na Technologické ulici zaměstnává čtyřicet lidí. A zakázky realizovala po celém světě. “Naše linky jsou třeba v Číně, Mexiku, Maďarsku, samozřejmě i na Slovensku,” vyjmenovává Hofman. Těžištěm ale podle něj zůstává Česko a blízké zahraničí. V současné době se v Eole chystá hned několik velkých projektů. “Děláme pro Miele linku pro montáž části dvířek myček, stroj na montáž automobilových zámků nebo třeba laserový stroj na montáž části reflektorů pro jednu automobilku,” zmiňuje Hofman. Naprostá většina projektů podle něj zahrnuje jedno unikátní zařízení. “Někdy vyrábíme třeba tři totožné stroje, ale to už s nadsázkou říkáme, že děláme sériovou výrobu,” usmívá se Hofman. Právě jedinečnost každého projektu klade obrovské nároky na celý tým. “Naši lidé musí být velmi kreativní a musí tu práci mít rádi, jinak by se dělat nedala,” shrnuje Hofman. Většina zaměstnanců se podle něj rekrutuje z absolventů převážně vysokých škol. Firma si je pak vyškolí, až se z nich stanou specialisté na daný segment.

Foto: Jan Procházka

Více podorobností o společnosti najdete na webových stránkách.

“Bohužel, najít kvalitní pracovníky je čím dál složitější. Narážíme na to, že na střední Moravě sice máme skvělé střední technické školy, ale vysoké už tu nejsou a studenti tak z regionu zmizí a většinou už se sem nevrátí, protože si je během studií nalákají velké nadnárodní firmy,” posteskl si Pavel Hofman. Eola podle něj nové zaměstnance hledá stále. “Práce u nás je rozmanitá a nabízíme i nadstandardní platové podmínky a značnou míru volnosti. Na druhou stranu potřebujeme lidi s odolnou psychikou. Ne vždycky se daří, často se projekt na něčem zasekne a je potřeba to vyřešit, protože deadline tiká,” vysvětluje Hofman. Aktuálně by Eola potřebovala obsadit například pozici programátora robotů. “Chceme dále růst, takže těch nových lidí potřebujeme průběžně docela hodně,” podotýká Hofman. Firma se před dvěma roky přestěhovala do zbrusu nových prostor a už nyní naráží na jejich kapacitu a uvažuje v brzké době o stavbě nového křídla.

Eola se angažuje i na poli společenské odpovědnosti. “Většinou se jedná o jednorázové věci, když se na nás někdo obrátí. Nedávno jsme například přispěli na nákup aut pro sociální služby, podporovali jsme také zdravotní klauny v nemocnicích,” zmínil Hofman. Firma je také dlouholetým členem Okresní hospodářské komory Olomouc.