Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 19 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: FB

Mgr. Markéta Záleská

* 18. 12. 1966, Olomouc

Politička, překladatelka, zastupitelka Olomouce

Po vystudování Slovanského gymnázia v Olomouci nastoupila na Filozofickou fakultu Univerzity Palackého, kde v roce 1991 získala titul magistr v pedagogických oborech čeština–francouzština. V rámci studií absolvovala stáže ve francouzském Grenoblu a italské Perugii.  

Pracovala jako asistentka na katedře romanistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého a v letech 1991–1993 působila jako lektorka francouzského a italského jazyka na jazykové škole. Kromě toho se živila jako průvodkyně, novinářka, provozovala také studentskou kavárnu, kde pořádala výstavy a koncerty. V roce 1995 se podílela na založení olomouckého městského informačního střediska, které do roku 1996 také vedla. V roce 2007 spoluzaložila občanské sdružení Muzeum Olomoucké pevnosti, které revitalizuje Korunní pevnůstku. Markéta Záleská je mj. hlavní iniciátorkou farmářských trhů v Olomouci. V letech 2010 až 2015 vyučovala na Vysoké škole logistiky v Přerově. 

Na konci 90. let zastávala post asistentky v poslanecké kanceláři Ivana Langera. Působila jako členka komise rady města Olomouc pro architekturu, územní plánování a pro program regenerace památek MPR. V letech 2002 až 2010 byla členkou kulturní komise města Olomouce, které v letech 2002 až 2006 předsedala. V roce 2012 neúspěšně kandidovala na hejtmanku Olomouckého kraje, v říjnu téhož roku byla zvolena do zastupitelstva Olomouckého kraje a na čtyři roky se stala také předsedkyní krajského zastupitelského klubu ODS. Dvě volební období působila jako členka Výboru pro rozvoj cestovního ruchu Zastupitelstva Olomouckého kraje. Po komunálních volbách se 5. listopadu 2018 stala náměstkyní primátora. V následujících volbách kandidovala jako lídryně kandidátky SPOLU na primátorku, obhájila však jen mandát zastupitele. Je rovněž členkou Komise městské části Olomouc-střed.

 V letech 2010 a 2012 získala titul Žena regionu Olomouckého kraje a v roce 2016 jí byla udělena pamětní medaile Univerzity Palackého za mimořádnou reprezentaci UP v ČR a zahraničí.

Se svým manželem se věnuje překladatelské činnosti. Přeložili desítky knih, filmů i seriálů (např. Gladiátor, Alexandr Veliký, Million Dollar Baby a další.) V roce 2005 byli nominováni na cenu Magnesia Litera.

V současnosti pracuje pro umělecko-edukační centrum ART Rubikon. Je vdaná a má syna. Bydlí v centru města.