Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 17 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: FB

doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

* 2. 3. 1966, Olomouc

Politik, vysokoškolský pedagog, bývalý ministr kultury.

Po maturitě na Gymnáziu Šternberk absolvoval učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů český jazyk – občanská nauka na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého. Na téže fakultě si rozšířil vzdělání o doktorský obor pedagogika, a v roce 2013 zde byl habilitován jako docent.

Na začátku 90. let působil krátce jako učitel na Vojenské střední škole protivzdušné obrany v Liptovském Mikuláši. Mezi lety 1992 a 2001 vyučoval na Gymnáziu Šternberk. Poté nastoupil jako odborný asistent na Katedru společenských věd Pedagogické fakulty Univerzity Palackého. Na PdF UP v Olomouci zastával post proděkana pro studijní záležitosti a vedoucího Katedry společenských věd. Po stížnostech studentů si vedení Pedagogické fakulty UP nechalo v březnu 2021 předložit jeho přednáškové materiály a poté s ním po vzájemné dohodě přerušilo spolupráci. V současnosti opět vyučuje na Katedře společenských věd PdF UP.

V roce 2001 vstoupil do ČSSD. V komunálních volbách v roce 2010 byl zvolen olomouckým zastupitelem, o čtyři roky později se stal primátorem. Dvakrát se za ČSSD neúspěšně pokoušel dostat do Zastupitelstva Olomouckého kraje (2008, 2012). V roce 2017 byl zvolen na základě preferenčních hlasů poslancem. Kandidoval na předsedu i místopředsedu ČSSD, vždy bez úspěchu.

 V červnu 2018 se stal ministrem kultury v menšinové vládě Andreje Babiše. Jeho zvolení ministrem se setkalo s velkým nesouhlasem ze strany odborné a postupně také široké veřejnosti. Největší pobouření vyvolal náhlým odvoláním ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa v dubnu 2019. Na Michala Soukupa podal trestní oznámení, které se týkalo výkupu pozemků pro stavbu nové budovy SEFO, to však policie 4. listopadu 2019 odložila jako nedůvodné. Pro Staňkovo odvolání vznikla petice, kterou podepsalo přes 10 tisíc lidí. Dne 20. května 2019 proběhl v Olomouci koncert hudebních hvězd s názvem Sbohem pane ministře. Jeho okamžité odvolání požadoval také celostátní výbor KDU-ČSL. Podle Jana H. Vitvara z týdeníku Respekt byl Staněk nejhorším ministrem kultury v dějinách České republiky. Staněk nakonec uvedl, že rezignaci podá k 31. květnu 2019, prezident Miloš Zeman ji však nepřijal. Po řadě obstrukcí a vyjednávání byl Staněk nakonec k 31. červenci 2019 odvolán. Před svým odchodem z funkce navzdory památkářům zrušil památkovou ochranu Hadích lázní v Teplicích a vyšel tak vstříc developerovi Jaroslavu Třešňákovi, odvolal také šest členů a předsedu devítičlenné Rady pro klasickou hudbu Mikuláše Beka. 

V červenci 2020 se po rezignaci Jitky Weiermüllerové stal opět zastupitelem Olomouce. V roce 2021 již se Staňkem organizace ČSSD v Olomouckém kraji nepočítala a nechtěla ho ani na kandidátce pro sněmovní volby v roce 2021. Přestože Staněk jako jediný poslanec za ČSSD ve sněmovně podpořil novelu z pera SPD, která chtěla vyškrtnout z trestního zákoníku paragraf o podněcování k nenávisti a spolu s SPD útočil na veřejnoprávní média, ani SPD ho na své kandidátce nechtěla. Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2021 nakonec vůbec nekandidoval. V roce 2022 kandidoval do senátu jako nestraník za hnutí Přísaha v obvodu č. 64 – Bruntál, ale nebyl zvolen.

V minulosti byl aktivním hráčem házené a angažoval se jako viceprezident Českého svazu házené a předseda Středomoravského svazu házené.

V roce 2022 založil neziskovou organizaci Akademie koruny svatováclavské, tituluje se jako její prezident.

Je ženatý a má syna. Žije v olomoucké čtvrti Nové Sady.