Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 7.6 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: archiv radnice

prof. PaedDr. Zdeněk Přikryl

* 4. 7. 1928, Chomoutov –⁠ † 2. 4. 2020, Hranice

Sochař, kreslíř, medailér, ilustrátor, básník, publicista a pedagog.

Po maturitě na Polívkově reálném gymnáziu (dnešní Slovanské gymnázium) v Olomouci vystudoval obory výtvarná výchova, modelování a dějiny umění na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého, v roce 1952 zde získal doktorát pedagogiky a dějin umění.

Pod vlivem profesora Vladimíra Navrátila se zaměřil na sochařskou tvorbu, od konce 60. let svůj zájem rozšířil o medailérství a v tomto oboru se prosadil na celostátní i mezinárodní úrovni. Pravidelně vystavoval na světových medailérských výstavách pořádaných organizací UNESCO, od roku 1964 také v Paříži.

Tvorba Zdeňka Přikryla je zastoupena v mnoha českých i zahraničních galeriích a muzeích. V roce 2015 byla v budově olomoucké radnice slavnostně odhalena jeho socha Dona Quijota.

Přes třicet let působil jako výtvarný pedagog, publikoval řadu učebních textů a odborných studií z oboru sochařství, medailérství a dějin umění, psal recenze a kritiky do denního i odborného tisku, přednesl množství odborných a popularizačních přednášek na celostátním i mezinárodním fóru.

Emeritní profesor sochařství na Univerzitě Palackého byl od roku 2002 laureátem Ceny města Olomouce za přínos v oblasti výtvarného umění.

Psal osobitou poezii, populární byly jeho četné pořady o hanáčtině, díky nimž oživoval a propagoval tento dialekt.