Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 7.8 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Ladislav Okleštěk

Ladislav Okleštěk

* 10. 3. 1961, Prostějov

Politik, podnikatel, bývalý hejtman Olomouckého kraje.

Po absolvování Střední zemědělské školy ve Vyškově studoval dva roky Vysokou školu zemědělskou v Brně, studium však z rodinných důvodů předčasně ukončil.

Pracoval jako technicko-hospodářský pracovník v JZD Výšovice, na začátku 90. let začal podnikat. Vlastnil podíl ve společnosti Okleštěk s.r.o. (dnes Solarpark JM Výšovice), která se zabývala poradenskou a zprostředkovatelskou činností a výrobou elektřiny ze solárních elektráren. Působil v řadě společností, např. v dozorčí radě Povodí Moravy a AGEL Středomoravská nemocniční.

Do politiky vstoupil v roce 1990, kdy neúspěšně kandidoval za Spojenectví zemědělců a venkova v Jihomoravském kraji do Sněmovny národů Federálního shromáždění. Od roku 1994 dvacet let starostoval ve Výšovicích na Prostějovsku.

Byl jedním z prvních členů hnutí ANO v Olomouckém kraji (od roku 2012), od roku 2013 je předsedou Krajské organizace hnutí ANO 2011 v Olomouckém kraji a také členem předsednictva. V roce 2016 úspěšně kandidoval za hnutí ANO 11 do Zastupitelstva Olomouckého kraje a stal se neuvolněným radním. Po odvolání Oty Košty byl v únoru 2017 zvolen hejtmanem Olomouckého kraje. V dalších krajských volbách 2020 byl lídrem kandidátky hnutí, mandát krajského zastupitele se mu podařilo obhájit, hejtmanem se ale stal lídr společné kandidátky hnutí STAN a Pirátů Josef Suchánek.

Od roku 2013 je poslancem Parlamentu ČR. 

S manželkou má dceru a syna, žijí v Prostějově.