Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 10.8 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Čestmír Neoral

Doc. MUDr. Čestmír Neoral, CSc.

* 1. 12. 1952, Olomouc

Lékař, politik.

Maturoval na gymnáziu v Olomouci-Hejčíně, poté absolvoval Lékařskou fakultu v Olomouci.

Po promoci nastoupil na chirurgické oddělení Nemocnice v Přerově. Poté působil na chirurgickém oddělení NsP Šumperk, kde v letech 1981 a 1986 úspěšně složil atestaci I. a II. stupně z oboru chirurgie.

Od roku 1987 je jeho profesní život spojen s Fakultní nemocnicí v Olomouci. Postupně získal atestaci z plicní chirurgie, evropskou atestaci z gastroenterologie a atestaci z onkochirurgie. Několik let byl náměstkem pro lékařskou péči. V období 16. 6. – 31. 12. 2004 byl ministrem zdravotnictví pověřen řízením FN Olomouc. Od roku 2005 byl přednostou I. chirurgické kliniky, nyní je emeritním přednostou a dál na klinice působí jako lékař.

Přes 35 let působil jako lékař Horské služby Jeseníky.

Absolvoval několik stáží v zahraničí, je autor mnoha odborných článků, publikací a také přednášek. Zastával post předsedy Svazu českých lékařů. Je členem vědecké rady LF UP Olomouc a LF Ostravské univerzity, Onkologické a Gastroenterologické společnosti, Společnosti pro klinickou medicínu při Akademii věd, 1. místopředsedou České chirurgické společnosti a Rotary klubu Olomouc. V roce 2008 se stal kolektiv pod jeho vedením vítězem národního kola soutěže The Future of Sutures (Budoucnost šití). Jeho projekt je založen na inovaci již existujících šicích materiálů.

V letech 2014–2018 byl olomouckým zastupitelem a současně neuvolněným radním. V roce 2020 vstoupil do ODS, za kterou neúspěšně kandidoval v posledních volbách do Senátu.

S manželkou, středoškolskou profesorkou, mají dvě dospělé děti a čtyři vnoučata. Syn Petr Neoral je úspěšným ortopedem.