Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: archiv UPOL

doc. MUDr. Marián Hajdúch, Ph.D.

* 16. 11. 1969, Nové Zámky na Slovensku 

Lékař a vědec, zakládající ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty UP v Olomouci. Národní ředitel výzkumné infrastruktury EATRIS, člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI)

Narodil se na Slovensku. Do Olomouce ho přivedla nemoc, v dětství totiž trpěl těžkým astmatem a Olomouc jako jediné dostupné město nabízelo možnost léčit se na lůžkovém oddělení alergologie a imunologie. Po zdravotním zlepšení už ve městě zůstal a vystudoval zde gymnázium i Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci.

Původně se pod vlivem významného biologa profesora Milana Hejtmánka zabýval biologií původců mykotických onemocnění u člověka. Později jej zaujaly epidemiologie a imunologie, kde byl ovlivněn prof. Evženem Weiglem, významným olomouckým imunologem.

V 90. letech se mu ve spojení s dětským onkohematologem prof. Vladimírem Mihálem stala dalším milníkem v odbornosti onkologie. Je zakladatelem a ředitelem Ústavu molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého v Olomouci.

Publikoval řadu odborných textů, především v oboru klinické, experimentální a molekulární onkologie i výzkumu a vývoje protinádorových léčiv a diagnostik. Je autorem více než 40 patentů léčiv, zakladatelem a místopředsedou organizace Cancer Research Czech Republic, která je hlavní charitativní organizací na podporu výzkumu rakoviny v ČR. Jeho tým se podílel na výrazném úspěchu v boji se závažným onemocněním – cystickou fibrózou. Ve spolupráci s kanadskými kolegy objevili lék, jež dokáže zabránit vzniku infekce, na kterou pacienti s tímto vrozeným onemocněním často umírají.

Významně se angažoval také v boji s pandemií covid-19. Od jara 2020 vedl Marián Hajdúch Laboratorní skupinu covid-19 při ministerstvu zdravotnictví, byl jedním z autorů Národní strategie testování, na jejímž základě byla vytvořena síť laboratoří v zemi. V prosinci 2020 ale na svou funkci rezignoval.

Za rok 2020 byl vyznamenán Cenou města Olomouce za vědu a výzkum.
Bydlí v Norberčanech.