Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 12.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

prof. PhDr. Ingeborg Fialová-Fürst

* 17. 11. 1961, Frýdek-Místek

Germanistka, dlouholetá vedoucí katedry germanistiky na FF UP Olomouc.

Pochází z Rýmařova, kde oba rodiče učili na gymnáziu. Po rozvodu rodičů se s matkou a otčímem odstěhovala do Ostrova nad Ohří.

Kvůli rodinnému původu nemohla studovat na Univerzitě Karlově, a tak vystudovala germanistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. Promovala v roce 1986. Doktorandské studium jí opět z politických důvodu nebylo povoleno.

V roce 1987 se rozhodla emigrovat do Německé spolkové republiky. Působila ve společnosti Roberta Musila a jako odborná asistentka na Sárské univerzitě v Saarbrückenu a na univerzitě v rakouském Klagenfurtu.

Po pádu komunistického režimu se v roce 1992 vrátila zpět na Univerzitu Palackého do Olomouce. Zde v roce 1994 promovala, habilitovala se v roce 1998 a o pět let později byla jmenována profesorkou.

V roce 1997 převzala vedení katedry germanistiky na FF UP a v této funkci setrvala 14 let. Ve stejném roce s kolegy založila vědecké pracoviště „Arbeitstelle für deutschmährische Literatur“. V roce 2004 pod jejím vedením vznikl projekt Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových, které se postupně stalo ceněným výzkumným pracovištěm v oblasti židovských dějin v Čechách a na Moravě.

V roce 2021 obdržela Cenu města Olomouce za vědu a výzkum. Byla oceněna také v zahraničí, získala Goldenes Ehrenkreuz für Verdienste für die Republik Oesterreich (2007), Cenu za péči o německý jazyk (2010), Danubius award (2016), Cenu Kurta Schuberta za mezináboženský dialog (2019).

Roku 2022 vydala se svou matkou knihu vzpomínek Semper sint in flore.

Jejím partnerem byl profesor Josef Jařab.