Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 12.9 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Procházka

prof. PhDr. Josef Jařab, CSc., dr. h. c.

* 26. 7. 1937, Kravaře na Hlučínsku – † 3. 5. 2023, Olomouc

Amerikanista a anglista, překladatel, pedagog, politik a první polistopadový rektor Univerzity Palackého v Olomouci

Maturoval na gymnáziu v Hlučíně a následně vystudoval anglistiku a rusistiku na Univerzitě Palackého. V letech 1964 až 1968 absolvoval doktorské studium na filozofické škole v Prešově, kde také přednášel.

Vyučoval na ostravské jazykové škole a Vysoké škole báňské, jako lektor češtiny pak působil na Univerzitě 17. listopadu a od roku 1972 na Univerzitě Palackého.

Josef Jařab nikdy nevstoupil do komunistické strany a nestal se ani členem Svazu československo-sovětského přátelství. Byl tváří protestů proti sovětské okupaci. Scházel se s disidenty, k jeho nejlepším přátelům patřil Milan Hořínek, signatář Charty 77. S Jaroslavem Kořánem připravili knihu Dítě na skleníku o tehdejší americké poezii, ta byla však ještě v tiskárně zabavena policií. Kvůli těmto aktivitám byl několikrát předvolán k výslechu na StB.
Během sametové revoluce byl jednou z vůdčích postav, patřil k zakládajícím členům Občanského fóra v Olomouci a byl zvolen do zastupitelstva a Rady města Olomouc.

V roce 1990 byl jmenován řádným profesorem anglické a americké literatury na Univerzitě Palackého. Dne 19. ledna 1990 se stal rektorem Univerzity Palackého, jímž zůstal do roku 1997. V této funkci udělil Václavu Havlovi čestný doktorát filozofie. Roku 1994 patřil mezi zakládající členy Učené společnosti ČR a na konci 90. let zastával post rektora Středoevropské univerzity.
Do Olomouce přivedl řadu osobností, jako byl například básník Allen Ginsberg, divadelní režisér Peter Ustinov nebo novinář a publicista Pavel Tigrid. Jako hostující profesor pobýval na mnoha zahraničních univerzitách, včetně Harvardu, obdržel čestné doktoráty ze dvou amerických a jedné britské univerzity. Získal řadu ocenění, mj. Cenu města Olomouce, Cenu Františka Palackého či Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. V září 2017 pak převzal z rukou předsedy Senátu Parlamentu České republiky Stříbrnou medaili předsedy Senátu.

Věnoval se také politice. V letech 1996 až 1998 se jako nestraník za Občanskou demokratickou alianci stal senátorem za Olomouc a v letech 2000 až 2006 za Opavu. V březnu 2008 byl zvolen členem Rady České televize. Na funkci rezignoval na začátku března 2009, protože se rozhodl přednášet několik měsíců na univerzitě v americkém státě Oregon.
V roce 2018 vydal knihu Rektorské rozpomínání.

Jeho partnerkou byla germanistika prof. PhDr. Ingeborg Fialová, Dr. První syn Jan Jařab je lékař, diplomat a obhájce lidských práv, druhý David Jařab divadelní režisér.