Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jaro na zahradě: poradíme vám, jak vertikutovat trávník, přesazovat stromky, vysazovat zeleninu i květiny

Tipy a názory

16.3.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Venku už to definitivně vypadá, že je zima za námi, a tak nastává ten pravý čas na práce na zahradě a zahrádce. Potrpíte si na krásně zelený a hustý trávník? Víte, jak upravit záhony, aby byla sklizeň co největší? Milujete zahradu plnou barevných květů? Sezona je tu, tak se dejme do práce!

FLORCENTER

Šlechtitelů 802
Po-Pá: 07:00-18:00
So: 07:00-16:00
Ne: 08:00-12:00
florcenter@florcenter.cz
www.florcenter.cz

Aby byl trávník hustý a hebký jako koberec...

Jestli máte rádi krásně zelený trávník, po němž je radost se proběhnout bosí, neměli byste podceňovat péči o něj. Vertikutace je jednou z nejúčinnějších možností, jak dát trávníku nadýchat čerstvého vzduchu, aby se mohl lépe zahušťovat a byl zdravý a krásný. Trávník se pomocí vertikutace prořeže a očistí od mechu, stařiny, cizopasných hub a rozkládajících se zbytků rostlin. Díky tomuto provzdušnění se ke kořínkům dostanou živiny, světlo, voda i vzduch a trávník pak lépe prospívá. "Vertikutaci provádíme na všech okrasných trávnících, které jsou starší než jeden rok, ideálně dvakrát do roka. Trávník musí být při vertikutaci suchý, aby se vyčesávaná stařina nelepila na nože vertikutátoru a šla následně dobře vyhrabat hráběmi a jemné zbytky vysát sekačkou. Vertikutaci provádíme tak, aby všechna místa trávníku byla prořezaná do kříže dvěma na sebe kolmými pojezdy. Trávník musí být po vertikutaci dobře provzdušněný, nikoliv vytrhaný. Proto je třeba počkat, až se trávník po zimě vzpamatuje a začne se zelenat," uvádí ředitel společnosti Florcenter Jiří Komzák a doplňuje, že trávník, který již započal vegetaci, je schopný ihned přijímat hnojiva a velmi rychle regeneruje. Vertikutaci lze tedy spojit i s dosevem trávníku a případným zapískováním. "Po jarní vertikutaci by mělo vždy následovat pohnojení trávníku. Zásadně doporučuji používat dlouhodobá hnojiva s pomalým uvolňováním živin. Živiny se z těchto hnojiv nevyplavují do spodních vod a trávník je plně využije. Takto hnojené trávníky lépe odolávají stresu a chorobám," říká Komzák.

Jestliže váš trávník zatím nepotřebuje razantnější zásah, vystačíte si i s obyčejnými hráběmi. Nejen že ulevíte vašemu trávníku od suché trávy a mechu a pěkně jej provzdušníte, ale pořádně si při hrabání protáhnete tělo - obzvlášť pokud máte větší zahradu.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Pro radost z květin...

"Jaro je obdobím, kdy se vysazují nejen balkonovky a letničky, toto období je ideální i pro výsadbu dřevin a trvalek. Našim zákazníkům proto nabízíme široký sortiment nejen květin do truhlíků, ale i zmíněné trvalky a dřeviny," popisuje Komzák a dodává: "Než však jaro vypukne naplno, nabízíme velký sortiment dvouletek, které jsou tolerantní k chladu a snesou i mírný mrazík. Pro tyto 'předjarní' výsadby nabízíme primulky, macešky, sedmikrásky pomněnky, cibuloviny a další." 

Duben je pak vhodným měsícem pro výsev nebo výsadbu všech trvalek, které kvetou v létě nebo na podzim. Pro mečíky a jiřiny je teď ten nejlepší čas. Vysazují se rovněž okrasné trávy, keře, stromky, bambusy, kapradiny a skalničky. Ty lze také řízkovat, dělíme i netřesky a lomikameny. Provádíme řezy růží, je také dobré růže přihnojit. 

Okrasné keře a trvalky přihnojte, dopřejte jim bohatou zálivku a plochu kolem nich vystelte mulčovací kůrou.

Také je ideální doba osadit truhlíky. Typickými květinami, které se hodí na ozdobu balkonů a oken, jsou muškáty, surfinie, petunie či bakopy. Těmto rostlinám nevadí slunečná stanoviště. Do stínu volíme spíše smil, begónie nebo různé druhy kapradin. I tady platí, že společnost Florcenter nabízí širokou škálu květin, které vám zkrášlí truhlíky.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Jak přesazovat keře a dřeviny

Pokud hodláte přesadit keř či stromek, vězte, že konec března a duben jsou ideálním obdobím. Půda už je prohřátá a zároveň ještě není takové teplo, aby přesazené dřeviny uschly. "Vždy je dobré dřeviny přesazovat s co největším kořenovým balem. Dále neměňte příliš orientaci ke světovým stranám (neotáčejte je). V místě nové výsadby je dobré vylepšit půdu kvalitním zahradnickým substrátem. Tento substrát vždy promíchejte s okolní půdou, aby kořeny plynule prokořenily i do okolní půdy. A nezapomínejte na vydatnou zálivku, nejen po výsadbě, ale minimálně po celé jaro, než přesazená dřevina dobře zakoření," doporučuje Jiří Komzák.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Zelenina i bylinky z vlastní zahrádky

Domácí zelenina a bylinky z vlastní zahrádky prostě chutnají nejlépe. Pokud máte možnost pěstovat si rajčata, papriky, okurky, cukety a další dobroty, jděte do toho. Počáteční práce na záhonku a následná drobná údržba za to rozhodně stojí. Základem je dobře porytý a pohnojený záhon, zbavený veškerého plevele. Duben je ideálním měsícem pro výsadbu a setí všech druhů zeleniny, které nepotřebují předpěstovávat v pařeništi nebo doma za oknem. Přímo do záhonu můžeme v dubnu zasít mrkev, hrách, fazole, ředkvičky, špenát i mangold, také cibuli, saláty či rebarboru. Vysadit lze předpěstovaný salát, kedlubny, květák, brokolici. V dubnu by se měly vysadit i brambory.

A stejně tak je to i s čerstvými bylinkami - není nic lepšího, než si je moci utrhnout v truhlíku nebo na záhonku. "Bylinek pěstujeme celkem asi sedmdesát druhů a odrůd. Většina bylinek je určena k dalšímu pěstování a budou zákazníkům růst minimálně po celé léto. Vytrvalé bylinky pak budou dělat při správné péči radost po mnoho let. Většina bylinek má ráda plné slunce, pravidelnou zálivku a přihnojování. Co se týče vzdálenosti rostlin při výsadbě, je to velmi rozdílné podle druhů - doporučuji se poradit při nákupu s naším personálem.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Chcete zdravé ovoce? Zasaďte si stromek!

Do konce dubna je doporučováno ukončit výsadbu ovocných stromků. Stromky a keře zapěstované v kontejnerech můžete vysazovat i později, ale bude třeba je důkladněji zalévat, případně i chránit proti ostrému slunci.

V březnu je ideální prořezávat všechny jádroviny - jabloně, hrušně, kdouloně a další, a taky rybíz či angrešt. Ten totiž velmi brzy raší a řez bychom měli stihnout ještě předtím. Rovněž maliníky, ostružiníky vinnou révu či černý bez bychom měli řezat nejpozději v březnu.

Duben je také pro většinu ovocných dřevin posledním vhodným termínem k prořezávce. Tento měsíc je ideální pro řez slivoní, meruněk a broskvoní, ale ještě také i pro řez jabloní a hrušní, pokud rostou příliš bujně.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Jaro v domě

K jarním měsícům nepatří jen úklid, ale také výzdoba domů a bytů. Nic nenavodí větší pohodu než čerstvé květiny. Můžete použít jak ty řezané do vázy, tak především typické jarní kytičky, které okrášlí vaše okna. "Ve Florcenteru máme stále nejširší sortiment pokojových květin na střední Moravě. Doporučuji tedy, aby zákazníci se nejprve přišli podívat na náš sortiment a poradili se u nás s odborným personálem, které květiny budou pro jejich byt nebo dům ty pravé. Je třeba znát světelné podmínky interiéru, teplotu a možnosti zálivky," vysvětluje závěrem Jiří Komzák.