Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 4.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Beerfest je tu. Na ochutnávání piva se těší i No Name, Mládek či Poláková

Zprávy z regionu

23.5.2019

Jan Procházka

Brány pivního festivalu, letos s číslovkou 18, se otevřou dnes ve 14 hodin. Kromě opravdu pestré nabídky piva je nachystán i bohatý hudební program. Jak se na festival těší hudební hvězdy?

Igor Timko: Vieme presne, komu ideme hrať

Na Beerfestu už jste hráli opravdu hodněkrát, loni jste po dlouhé době vynechali. Těšíte se?
Ano, na Olomouc možeme povedať len to najlepšie, Nedávno sme v rámci akustického turné vypredali NH HOTEL, publikum bolo dokonalé, Vieme presne, komu ideme hrať a prečo sa tak do Olomouca znova na beer fest tešíme!
Který ročník vám utkvěl v paměti nejvíc, vzpomente si?
Uf, tak to ste ma teda zabili touto otázkou…. Nakolko hrame už 20 rokov 100 koncertov ročne, nemám šajn si vybaviť takto konkrétne, aj keď predsa, myslím že dva roky dozadu som si práve vďaka Olomouckému Beerfestu odniesol fotku s legendárnym pánom Uhlířem…. Co by bylo :-)
Jaký chystáte playlist?
Sme pragmatici, a vieme, že každý fanúšik chce počuť od svojej kapely práve tie pecky, na základe sa poslucháč a interprét zoznámili, takže sľubujem, že zaznejú tie najväčšie pecky……
V roce 2016 jste nám do téhle ankety odpověděli: “K Olomouci se vážou mnohé zážitky. Když na ně vzpomínáme, někdy u nich smíchy ležíme na zemi... Jednou vydáme knihu a Olomouc tam bude mít svoje místo…” Ta kniha asi ještě nevyšla :-) ale zkusíte nějakou historku vytáhnout?
To teda nesmiem. Jednak by som prezradil to, čo by malo ostať iba k knihe, a už vôbec neviem ako by sa na to dívali naše holky bejvalky:-)

Po loňské vynechávce se vrací festivalová stálice, slovenská kapela No Name. Vrací se i Vypsaná fiXa, Prague Conspiracy, Buty nebo Sto zvířat či Buty. A vystoupí i "nováčci" Lenny, Janek Ledecký nebo Bára Poláková. A zachována je i již tradiční nevyhlášená kategorie "žánrový úlet". Letos ji reprezentuje Ivan Mládek. Ten má na za svou dlouholetou kariéru na Olomouc mnoho vzpomínek, nejvíc se mu však vybaví jedna voňavá: "Ještě za minulého režimu jsme hráli v Lošticích a všichni členové naší desetičlenné kapely dostali jako dárek bedýnku olomouckých syrečků. Spali jsme tenkrát v Olomouci v hotelu Flóra a všichni jsme si odnesli darovanou bedýnku na pokoj. Ještě týden po našem odjezdu se prý každý zájemce o nocleh ve vchodu do hotelu jen jednou nadýchnul a hned udělal čelem vzad," usmívá se Mládek. Na festival se podle svých slov těší nejen kvůli fanouškům, ale také pestré nabídce piva. "Jsem pivař a dneska už rád ochutnám každé pivo v republice. Dřív se říkalo, že na východ od Karlínského viaduktu už pivo nestojí za nic - a něco na tom bylo. Prostě už se jezdí po republice dobře," pochvaluje si Ivan Mládek, který se svým Banjo bandem vystoupí v sobotu v 18:30. Posluchači se mohou těšit na zajímavý program. "Každou letní sezónu se snažíme vyrazit na pódia s nějakými novinkami, ale nikdy nevynecháme naše staré vykopávky, které od nás publikum očekává," slibuje Mládek.

Poprvé se na festivalu objeví také zpěvačka a herečka Barbora Poláková. Ta má k městu zvláštní vztah, nedávno tu totiž strávila delší čas během natáčení snímku Kvarteto. "Olomouc mám moc ráda. A myslím tím opravdu moc. Když jsem tam měsíc točila, uměla jsem si představit, že bych jednou přestěhovala. A vlastně si to umím představit pořád," prozradila Poláková. I ona se chystá, že kromě hraní vyrazí ochutnat i nějaké pivní speciality. "Doufám, že mě něco překvapí," těší se. Její koncert se uskuteční už dnes ve 20 hodin. "Začala jsem bubnovat v písni Poď si, která měla zrovna premiéru klipu, který jsem točila na Bali. A s kapelou jsme nazkoušeli nějaký nový aranže, tak se těšíme, protože jsme teď dlouho nehráli. V podstatě začínáme po několika měsíční pauze," naznačila, co posluchače čeká. 

Vypsaná fiXa zahraje v pátek v 16:30.

Foto: Jan Procházka

Mezi festivalové stálice by se už určitě dala počítat i pardubická Vypsaná fiXa. "Do Olomouce se těšíme vždy, protože je zde výborné publikum," říká zpěvák Márdi. Nad otázkou, zda si vzpomene, kdy ve městě hráli poprvé, neváhá, i když časový údaj si nevybaví: "To už je hodně dávno, ale pamatuju si to pořád dost dobře, protože tenkrát na nás přišlo docela dost lidí a pořadatel to nečekal. Měl nám dát procenta ze vstupu a myslel si, že přijde tak padesát lidí a on nám dá na benzín. Přišlo ale 500. Chlápek na nic nečekal, zmizel a už jsme ho nikdy neviděli. Pak už jsme ale spolupracovali jinými borci a ti se projevili jako féroví týpkové a to trvá dodnes." FiXa hraje v pátek v 16:30 a o složení playlistu má už také jasno: "Chystáme novou desku, určitě  z ní minimálně jednu píseň zahrajeme," slibuje Márdi.

Foto: Jan Procházka

Beerfest se koná v areálu Korunní pevnůstky od čtvrtka 23. do soboty 25. května. Brány areálu se dnes otevřou ve 14 hodin, v pátek v 11 a v sobotu už v 10 hodin. Vstupenky je v předprodeji možno koupit už jen na sobotu. Na všechny dny jich je ale k dispozici dost na festivalové kase, která se nachází před vstupem do areálu.