Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 15.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Je libo s ruským vejcem, nebo s rostbífem? Objevte olomoucké království chlebíčků

Tipy a názory

14.10.2015

Autor: Martina Burýšková

Bohatě obložené, hrající všemi barvami a připravené k okamžitému zakousnutí. Nemluvě o těch chutích, které se vám při pohledu na tu rozmanitost sbíhají v ústech. Tak bych ve zkratce vystihla první dojmy z nově otevřené prodejny v Opletalově ulici. Jmenuje se jednoduše. Chlebíčky. Každý všední den nabízí z třiceti druhů těchto obložených lahůdek, k tomu obložené bagety, panini, croissanty a najde se tady něco i pro gurmety mezi námi.

Je libo s ruským vejcem, nebo s rostbífem?
Objevte olomoucké království chlebíčků Je libo s ruským vejcem, nebo s rostbífem? Objevte olomoucké království chlebíčků Foto: Jan Procházka

Pestrobarevný výběr z třiceti druhů chlebíčků lahodí nejen oku, ale chuťovým buňkám především. Dáte si klasiku ze světa chlebíčků s ruským vejcem, nebo naopak dáváte přednost něčemu nevšednímu? Budete se divit, i chlebíček může překvapit. Humrový, s rostbífem, s řeckou paprikou, nebo odlehčenější s nivou a jablkem vás přesvědčí, že fantazii se meze nekladou.

Specialitka. Pod rostbífem se ukrývá světlá veka, k tomu mojonézový přeliv, rajčátko... Specialitka. Pod rostbífem se ukrývá světlá veka, k tomu mojonézový přeliv, rajčátko... Foto: Jan Procházka
Pokračovat můžete chlebíčkem s uzenou krkovičkou, na bílé vece a másle, s vajíčkem... Pokračovat můžete chlebíčkem s uzenou krkovičkou, na bílé vece a másle, s vajíčkem... Foto: Jan Procházka

Chlebíčky se tady každý den rodí nové a čerstvé. Den tady začíná už v pět hodin a všechno se vyrábí na jednom místě. Každé ráno dorazí čerstvé suroviny a může se jít na to. Výrobu a zdobení chlebíčků obstarává celkem tříčlenný tým. Pan Roman Zyma s manželkou a spolu s nimi ještě jeden pár rukou další šikovné chlebíčkové tvůrkyně. O půl osmé se pak prodejna může otevřít s naplněnými vitrínami a podle zájmu, jak se chlebíčky prodávají, se průběžně vyrábějí další a další.
A uhádnete, jaký chlebíček je největším hitem? Jednoznačně jsou české chuťové buňky věrny klasice – chlebíček s ruským vejcem a také šunkový na salátu snad nikdy o svou popularitu nepřijdou. "To jsou klasické chlebíčky, které jdou nejvíce. Máme tady i speciality, jako jsou pečená krůtí prsa na tmavé vece, máme tady pršut... Ale to jsou chlebíčky, kterých se dělá méně. Klasika je třeba tenhle sypaný se šunkou, salát a vajíčko,“ vysvětluje majitel nové lahůdkové prodejny v Olomouci Roman Zyma.

Nebo humrový? Se surimi pomazánkou, světlou vekou a ozdobou k tomu? Nebo humrový? Se surimi pomazánkou, světlou vekou a ozdobou k tomu? Foto: Jan Procházka
A nezapomeňte pikantní s herkulesem na pikantním salátu a tmavé vece. A nezapomeňte pikantní s herkulesem na pikantním salátu a tmavé vece. Foto: Jan Procházka
Pro větší jedlíky jsou pak určené plněné croissanty, bagety, nebo zapékané panini. Pro větší jedlíky jsou pak určené plněné croissanty, bagety, nebo zapékané panini.
Pokud jste ještě neměli cestu kolem, nebo jste o Chlebíčkách vůbec nevěděli, nakoukněte, jak to vypadá uvnitř. Pokud jste ještě neměli cestu kolem, nebo jste o Chlebíčkách vůbec nevěděli, nakoukněte, jak to vypadá uvnitř. Foto: Jan Procházka

Vyberou si jak skalní milovníci majonézových salátů, ale také vy, kdo si raději dáte odlehčenější verzi. Nebo něco úplně jiného? Mají tady chlebíčky na másle, na salátu, rybí, sýrové, ale své místo má i sekce chlebíčků exkluzivních. Nabízí se také rychlá káva do kelímku, i když jen z automatu.

"Každé ráno máme plněné croissanty a bagety, světlé i tmavé, panini, které tady zapékáme. Navíc sortiment stále obměňujeme, ale základní sortiment chlebíčků je a bude stále stejný. Ruské vejce, šunka, sýr, debrecínka, cikánka, na másle šunkový se sýrem, humrová pomazánka, s krkovicí... Ale pak máme i takové jako s řeckou paprikou, mozzarellový, a ty budeme přizpůsobovat i sezóně. V létě, když bude čtyřicet stupňů, nebude tolik majonézových a budou spíše ty zdravější, vhodné do tepla. Je to jenom o tom, co lidi budou chtít,“ přibližuje dále nabídku Chlebíčků majitel Roman Zyma.

Chlebíčky ve zkratce:

Otevřeno: od pondělí do pátku 7:30–17:00
Adresa: Opletalova 4, Olomouc
Objednávky na telefonu: 734 360 749
Více na www.chlebickyolomouc.cz.


Právě z jeho rukou, případně z rukou jeho manželky, tady každý všední den dostanete chlebíčky, které si vyberete. Otevřeno mají vždy od 7:30 do 17:00. Pokud na vás přišla chlebíčková chuť, určitě si sem zajděte hned po ránu, třeba po cestě do práce. Ráno je tady nejbohatší výběr. Odpoledne samozřejmě musíte počítat s tím, že se výběr zužuje, aby se nestalo, že se chlebíčky neprodají. A ráno se pak tvoří nové, opět čerstvé. Vychutnat si zakoupené dobroty můžete jak na místě, tak si je klidně nechte zabalit sebou. Překážkou není ani větší balení do krabice. Pokud však toužíte po větším počtu, určitě si je objednejte předem. Přesněji – do dvaceti kusů si můžete vybírat na místě, nad tento počet už objednávejte. Den předem, nebo podle domluvy. V období kolem Vánoc určitě platí, čím dříve, tím lépe.
"Plánujeme dělat také obložené mísy na jednorázových tácech, tři nebo čtyři druhy. Lidé si řeknou, pro kolik je to osob, podle toho budou velikosti a objednávat se musí nejméně den dopředu," doplnil Zyma.
Chlebíčky tady pořídíte už od 18 korun, horní cenový strop je pak 25 korun. Bagety stojí 48 korun, croissanty 30 až 35 korun.
Hlubší vhled do světa Chlebíčků si můžete udělat na www.chlebickyolomouc.cz.

Autor článkuMartina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Martina Burýšková