Reklama

Úterý 21. května 2024, svátek má Monika, venku je 22.6 °C

V neděli proběhne charitativní běh a procházka na podporu předčasně narozených dětí

Zprávy z regionu

1.5.2024

Autor: red

První květnovou neděli se napříč republikou uskuteční už tradiční charitativní běh a procházka organizace Nedoklubko na podporu neonatologických oddělení pečujících o předčasně narozená miminka. Akce se může zúčastnit každý, délka trasy i místo jsou libovolné.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Každý den se v České republice narodí průměrně 23 dětí předčasně. Jejich rodiče se tak dostanou do situace, na kterou nebyli připraveni. Nedoklubko má pro ně připravenou ucelenou informační a psychosociální podporu a provází je na jejich cestě s předčasně narozeným miminkem. Celý rok Nedoklubko pracuje na osvětě tématu předčasného porodu, podporuje výzkum jeho příčin a prevence a pravidelně dochází za rodiči předčasně narozených dětí do všech sedmadvaceti specializovaných pracovišť, kde je pečováno o předčasně narozená nebo nemocná miminka. V neděli 5. května proběhne napříč republikou v rámci osvětové kampaně již tradiční charitativní běh a procházka na podporu neonatologických oddělení pečujících o předčasně narozená miminka.

Akce se může zúčastnit každý, trasa i místo jsou libovolné, stačí se pouze zaregistrovat a v rámci registrace si zvolit výši příspěvku a také neonatologické oddělení, které si přejete podpořit. V neděli 5. května se pak můžete kdekoli a kdykoli během dne vydat na libovolně dlouhou trasu a následně dát vědět prostřednictvím formuláře detaily o své aktivitě. "V současné chvíli evidujeme už 200 běžců, 1 000 účastníků procházky, přes 200 kočárků a 140 pejsků," upřesňuje s úsměvem Markéta Řehořová, členka výkonné rady Nedoklubka a projektová manažerka akce.

Nedoklubko uspořádalo svůj první virtuální celorepublikový Běh a procházku v květnu 2021. Uplynulých tří ročníků se zúčastnilo více než 17 tisíc účastníků a na podporu neonatologických oddělení byly rozděleny téměř tři miliony korun. "Výtěžek letošního ročníku si přejeme použít hlavně na financování nezbytného vybavení podporujícího společný pobyt rodičů a miminek na oddělení a kurzů vývojové péče a dalšího vzdělávání pro zkvalitňování péče o ty nejmenší pacienty," upřesňuje Lucie Žáčková, předsedkyně a ředitelka organizace Nedoklubko.

Jedním z oddělení, jimž účastníci mohou věnovat startovné, je Novorozenecké oddělení FN Olomouc. Jeho personál Běh a procházku pro miminka do dlaně nejen podporuje, ale již tradičně se k němu také připojuje. "Aktivit, které veřejnost upozorní na téma předčasně narozených dětí, není nikdy dost a jsme za každou iniciativu vděční. Rodičovská organizace Nedoklubko je v tomto směru neúnavná, za což jsme moc rádi. A je logické, že když můžeme něco pro miminka do dlaně udělat, nezůstaneme sedět v koutě, a zapojíme se. Věřím, že společnými silami se nám podaří naplnit předpokládanou částku půldruhého milionu korun," podotýká primář Novorozeneckého oddělení FN Olomouc Jan Hálek. Se zdravotníky Novorozeneckého oddělení se navíc mohou zájemci setkat osobně. Na travnaté ploše u pavilonu G Výstaviště Flora Olomouc se můžete od 14:00 do 17:00 hodin zastavit u stánku a lékaře a sestry pozdravit a odnést si případně i upomínku na účast v běhu.

Nedoklubko

Spolek Nedoklubko od roku 2002 pomáhá rodinám po předčasném porodu. Spolupracuje se všemi centry v ČR, kde pečují o předčasně narozená miminka. Vydává publikace informující o prevenci i o péči o předčasně narozené děti, zapojuje se do výzkumu příčin a prevence předčasných porodů. Nedoklubko je zakládajícím členem evropské nadace EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) a členem Asociace veřejně prospěšných organizací. V roce 2021 a 2022 získalo cenu veřejnosti v anketě Neziskovka roku a v prosinci 2022 obdrželo Značku spolehlivosti AVPO Prověřená veřejně prospěšná organizace. V červnu 2024 oslaví 22 let od svého založení.

Reklama

GALERIE SKÁCELÍK

Katalog firem » Kultura a umění » Galerie

Autorské výstavy, prodej kovových a dřevěných plastik, obrazů, grafik, autorských šperků, ručně šitých modelových kabelek značky " JS DESIGN ".