Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zemřel fotograf Jiří Frait

Zprávy z regionu

15.8.2018 aktualizováno 16.8.2018 10:01

Autor: Jan Procházka

Ve věku 65 let dnes v ranních hodinách náhle zemřel známý olomoucký fotograf Jiří Frait. Dlouholetý člen Unie výtvarných umělců Olomoucka se věnoval hlavně krajinářské fotografii, na kontě má řadu samostatných i kolektivních výstav. Známé jsou i jeho fotografické publikace věnované městu Olomouc.

Jiří Frait


27.5. 1953, Olomouc - 15.8. 2018, Olomouc

Jiří Frait pocházel z fotografické rodiny. Jeho otec Jan měl v Olomouci ateliér už před válkou, na jeho tradici pak Jiří navázal, profesionálním fotografem se stal i jeho syn Tomáš. Jiří Frait pracoval pro řadu periodik, olomoucký Park kultury a oddechu, od roku 1987 byl na volné noze. Kromě reklamní fotografie se věnoval i krajinářské fotografii, nejraději fotil přírodu, kterou miloval. Proslulými se staly jeho cykly věnované stromům. Z Fraitových snímků vždy vyzařoval klid a harmonie, které jim dávaly zvláštní kouzlo. Vydal mnoho fotografických publikací, řada z nich se týkala i rodné Olomouce. Ta největší, kterou připravil s historikem Miloslavem Čermákem, se dočkala několika vydání. Teprve před pár měsíci spatřila světlo světa publikace Foto Frait: cesta genu, mapující historii rodu Fraitů, jejíž vydání právě Jiří Frait inicioval.

Na svém kontě má řadu kolektivních i samostaných výstav, v rodné Olomouci se představil i třemi retrospektivními přehlídkami v letech 2004, 2009 a 2013. Byl členem skupiny STŘET 2001 i Unie výtvarných umělců města Olomouce.

Poslední rozloučení s Jiřím Fraitem proběhne 21. srpna od 14 hodin v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Sokolské ulici v Olomouci.