Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 17.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zvuk Englerových varhan se opět line kostelem sv. Mořice. Náročná rekonstrukce je téměř u konce

Zprávy z regionu

27.2.2023

Lenka Šťastná

Rekonstrukce největších varhan ve střední Evropě začala už koncem roku 2020, kdy pracovníci postupně rozebírali jednotlivé píšťaly. Tisíce z nich pak (se značným zpožděním způsobeným pandemií koronaviru) zamířily k restaurátorům do Slovinska, odkud se na jaře loňského roku začaly postupně vracet zpět. Stroj, který má přes osm tisíc píšťal, je nyní již kompletně sestavený a při mších v kostele můžete opět slyšet jeho zvuk. Zbývá dodělat některé dílčí práce a provést finální ladění, hotovo by mělo být v dubnu tohoto roku.

Když se na jaře loňského roku začaly píšťaly postupně vracet zpět do Česka, tak se počítalo s tím, že na podzim, nejpozději do konce roku 2022 by mělo být hotovo. "My jsme dbali hlavně na kvalitu a postupem času bylo jasné, že se to konce roku nestihne, proto jsme termín prací prodloužili," říká organolog olomoucké arcidiecéze Jan Gottwald. Koncem ledna prošly varhany kontrolním dnem a nyní probíhají finální práce na samotném ladění nástroje. "Už od ledna se dá na varhany hrát, můžeme říct, že jsou nyní ve zkušebním režimu. Samotné ladění takového nástroje trvá poměrně dlouhou dobu a navíc je proti nám trošku i teplota, jelikož v lednu bylo v kostele neustále kolem tří, čtyř stupňů nad nulou. A na finální práce, které se týkají intonace a ladění, je zapotřebí o něco vyšší teplota. Takže nyní probíhají obecnější práce v zázemí varhan a jakmile se trošku oteplí, tak se varhany finálně doladí," vysvětluje Gottwald.

Naladit nástroj o osmi tisících píšťal je poměrně náročná práce...

Foto: Jan Procházka

I přesto, že se stroj teprve ladí, tak je možné varhany zaslechnout v kostele už nyní. Buď v rámci samotného ladění nástroje, nebo při mších v kostele. A varhaník Jiří Stodůlka se netají tím, že je znát velký rozdíl, oproti tomu, jaký byl jejich zvuk před rekonstrukcí. "Jsem rád, že varhany máme zpět. Bylo to dva a čtvrt roku čekání, ale výsledek opravdu stojí za to. Tím, jak se utěsnily všechny kanály, neutíká vzduch, vyčistily se píšťaly a spousta dalšího, tak najednou mají varhany neskutečně barvitý zvuk. Opravdu si nevybavuji, že by takhle hrály před rekonstrukcí. Když to srovnám z dnešního pohledu, tak bych řekl, že už vlastně skoro nehrály, oproti tomu, jak hrají dnes," usmívá se Stodůlka.

Zhruba za dva měsíce by mělo být hotovo a do zvuků Englerových varhan se bude moci opět zaposlouchat i široká veřejnost. "Koncem dubna bychom chtěli předat varhany k užívání a na květen máme v plánu slavnostní předání pro veřejnost. Rádi bychom uspořádali sérii koncertů a přednášek, aby se i veřejnost mohla seznámit s celým rozsáhlým procesem restaurování tohoto krásného nástroje," nastiňuje plány na jaro Gottwald.

Organolog Jan Gottwald (vlevo) a varhaník Jiří Stodůlka se shodují, že se vyplatilo čekat dva a čtvrt roku. Rozdíl ve zvuku varhan je značný.

Foto: Jan Procházka

Englerovy varhany vznikly v druhé polovině 18. století a od té doby byly několikrát upraveny a podstatně rozšířeny. Jejich poslední velká rekonstrukce proběhla v roce 1971, od té doby na nich probíhal pouze dílčí servis a až nyní byla opět nutná jejich rozsáhlejší oprava. "Teď máme varhany opět v plné kráse, ale řekl bych, že zase za takových padesát let bude nutné přistoupit k rozsáhlejší rekonstrukci. Ale nyní si můžeme vychutnávat jejich barvitý zvuk plnými doušky a já se už opravdu těším na koncerty, které nás budou čekat," říká závěrem Jan Gottwald.

Englerovy varhany

Varhany v chrámu sv. Mořice jsou jednou z nejpozoruhodnějších kulturních památek v Olomouci a v celém regionu. Jejich jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera, který jej na objednávku mořického probošta Francesca Gianniniho vytvořil v letech 1740 až 1745. V původní podobě se varhany dochovaly až do poloviny 20. století, kdy proběhla velká rekonstrukce. počet píšťal byl rozšířen z počtu 2361 na 8054. Rekonstrukci provedla firma Rieger-Kloss z Krnova pod vedením Antonína Schindlera. S 95 rejstříky jsou varhany jedněmi z největších v celé Evropě. U příležitosti dokončení rekonstrukce byl v roce 1969 založen Mezinárodní varhanní festival, na kterém se v průběhu padesáti let vystřídaly ty největší osobnosti světového varhanního umění.