Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zvučte struny! Moravská filharmonie chystá na pátek další online koncert

Zprávy z regionu

23.2.2021

Autor: red

Hostující dirigent Tomáš Netopil bude v pátek 26. února od 20 hodin řídit Moravskou filharmonii Olomouc. V olomoucké Redutě zazní česká premiéra skladby soudobé srbské skladatelky Isidory Žebeljan a díla W. A. Mozarta a B. Bartóka. Koncert, který proběhne vzhledem k epidemiologické situaci bez diváků v sále, bude živě přenášet i Český rozhlas – Vltava a zájemci jej mohou sledovat i na webu a facebooku Moravské filharmonie Olomouc.

Hostující dirigent Tomáš Netopil bude řídit Moravskou filharmonii Olomouc

Foto: Moravská filharmonie Olomouc

Večerní program zahájí česká premiéra skladby nedávno zesnulé srbské autorky Isidory Žebeljan Zujte strune! (Zvučte, struny!). Dílo, které napsala v roce 2013, představuje metamorfózu témat Mozartovy opery Kouzelná flétna. V provedení dvou špičkových českých interpretů Jany Bouškové a Jana Ostrého poté uslyšíme Mozartův Koncert pro flétnu a harfu, jež je jedinou jeho kompozicí, v níž se objevuje harfa, a to ještě jako jeden ze sólových nástrojů. Lehké i vznešené tóny Mozartovy skladby vystřídá bouřlivá a temperamentní suita z baletu Podivuhodný mandarín Bély Bartóka. Hudebního nastudování děl se ujal hlavní hostující dirigent České filharmonie a dlouholetý hudební ředitel a šéfdirigent operního divadla Aalto-Theater v německém Essenu Tomáš Netopil.

"Program našeho pátečního koncertu je sestavený ze skladeb překypujících neobvyklou energičností a okouzlujícím šarmem. Nabídne skladbu v české premiéře a díla letošních jubilantů – Mozarta a Bartóka. Velice mne proto potěšilo, že tato výjimečná hudební události zaujala také Český rozhlas, který nabídne náš koncert v přímém přenosu na stanici Vltava," uvádí Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc. Spolupráci s orchestrem a program koncertu oceňuje také dirigent Tomáš Netopil: "Jsem velmi rád za možnost smysluplně umělecky pracovat i v této době, a to zejména na programu, který je extrémně náročný a který svým charakterem sluší právě velkému symfonickému orchestru, jakým je právě Moravská filharmonie Olomouc."

Koncert bude živě přenášet i Český rozhlas – Vltava a zájemci jej mohou sledovat na webu a facebooku Moravské filharmonie Olomouc.

Přenos online koncertu začne v pátek 26. února ve 20 hodin

Program koncertu:
Isidora Žebeljan: Zujte strune! (Zvučte, struny!) – česká premiéra
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert pro flétnu, harfu a orchestr C dur KV 299
Béla Bartók: Podivuhodný mandarín, suita z baletu op. 19

Účinkují:
Jan Ostrý – flétna, Jana Boušková – harfa
Moravská filharmonie Olomouc
Tomáš Netopil – dirigent