Reklama

Pondělí 26. července 2021, svátek má Anna, venku je 16.8 °C

Zoo se raduje z vzácných mláďat čápů černých

Zprávy z regionu

20.7.2021

roc jap

Hned tři mláďata vzácného čápa černého přišla na svět v olomoucké zoo. V přírodě se přitom jejich počet odhaduje jen na zhruba pět set párů, každé mládě je proto velkým chovatelským úspěchem.

"Náš chovný pár čápů černých si navzdory poznatkům o biologii svého druhu postavil hnízdo na zemi ve stínu stromů ve zrekonstruované průchozí voliéře Bábovka. Ze čtyř vajec se mezi 11. a 14.
červnem úspěšně vylíhla tři mláďata, která od první dnů jeví značný zájem o potravu. Krmná dávka v naší zoo se skládá z nakrájených sladkovodních ryb, kuřecích srdcí, myší, kousků kuřat a různých druhů hmyzu. V těchto dnech jsou již k vidění z vnitřního prostoru Bábovky, jak se začínají samostatně pohybovat kolem hnízda napravo od čedičové skály," sdělila mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Mláďata budou zapsána do plemenné knihy a nakroužkována. "Poté podle rozhodnutí koordinátora chovu zařazena do chovného programu jiné zahrady, případně vypuštěna do volné přírody,“  doplnila zooložka Libuše Veselá.

Čáp černý žije poměrně skrytě. Spatřit ho není tak jednoduché jako čápa bílého, ale na podmáčených loukách v okolí lesů se to může pozornému člověku poštěstit. Hnízdí vysoko v korunách stromů, v hloubi lesa, nebo na skalních římsách, tedy na odlehlém místě, které po mnoho let nemění. Obývá mělké vodní plochy a listnaté či smíšené lesy. Rozšířený je v Africe, Asii i Evropě. Potravu tvoří z velké části ryby, nepohrdne ani obratlovci, či drobnými savci. 

Před zimou odlétá z Evropy do teplých krajů Afriky jižně od saharské pouště, případně ze severní do jižní Asie. Za den je schopen urazit až pět set kilometrů.

Vůbec prvního čápa černého chovala olomoucká zahrada v průběhu šedesátých let. Mláďata se v historii podařilo odchovat však pouze jednou, a to v roce 2007.