Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 3.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zoo se raduje z mláďat sobů i mravenečníka

Zprávy z regionu

2.6.2020

foto: Jan Procházka

V olomoucké zoologické zahradě se v těchto dnech radují hned z několika úspěšných odchovů. Mláďata jsou k vidění u sobů a na svět přišel i malý mravenečník.

Hrdým otcem hned šesti mláďat se stal chovný samec soba polárního, který do Olomouce přicestoval z Brna. "Jedná se o tři samečky a tři samice. Sobi jsou chovatelsky dosti náročná zvířata a jsme rádi, že se jim v naší zoo daří,“ řekla zooložka Libuše Veselá. Zoo chová soby od roku 1994, od té doby se zde narodilo už 94 mláďat.

Foto: Jan Procházka

V době, kdy byl jihoamerický pavilon uzavřen pro veřejnost, přivedla samice mravenečníka čtyřprstého Morgana na svět své další mládě - samečka. „V pavilonu navíc dochází ke krásné symbioze života lenochodů a mravenečníků. Morganu jsme od lenochodů neoddělovali. Mládě se tak narodilo nejen do své rodiny, ale i do společnosti, s níž by se mohlo setkat ve volné přírodě,“ popisuje ošetřovatelka Hana Dostálová. Zoo Olomouc patří na území České a Slovenské republiky k jediným chovatelům, kterým se současně daří mravenečníka čtyřprstého i úspěšně rozmnožovat, letošní přírůstek je už třináctý. Mravenečníci jsou na Svatém Kopečku od roku 2003.

Foto: Jan Procházka