Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zoo přechází z nafty na elektřinu. Místo letitých multikár nakoupila zahrada elektromobily

Zprávy z regionu

22.8.2019

foto: Jan Procházka

Olomoucká zoologická zahrada v těchto dnech obměňuje svůj vozový park užitkových vozidel. Multikáry, které na Svatém Kopečku sloužily od sedmdesátých let, nahrazují zbrusu nová elektrická vozítka.

Olomoucká zahrada provozovala multikáry od sedmdesátých let. "Vydržely hodně a zaměstnanci si s nimi i hodně zakusili. Třeba zimní startování, to byl opravdu zážitek," usmívá se ředitel zoo Radomír Habáň.

Foto: Jan Procházka

"Při průměrné vyvinuté rychlosti třicet kilometrů v hodině by nová vozítka měla urazit asi osmdesát kilometrů. To vystačí na celodenní provoz," pochvaluje si ředitel Habáň (na snímku).

Foto: Jan Procházka

Přechod na elektřinu ocení nejen návštěvníci, ale doslova celá zahrada. Multikáry jsou totiž nechvalně proslulé i oblaky výfukových zplodin, které je neustále obklopují.

Foto: Jan Procházka

Obměna vozového parku v těchto dnech nabírá obrátky. Zahrada se kromě tříkolek a malých nákladních aut dočká i čtyřkolky.

Foto: Jan Procházka

Pořízení nového vozového parku si i s daní vyžádalo skoro tři a půl milionu korun. Téměř dva miliony ale do zoo přitekly prostřednictvím dotací ministerstva životního prostředí.