Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 13.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zoo má kompletní cestu kolem světa. Otevřela australskou a arktickou část safari

Zprávy z regionu

5.4.2023

Jan Procházka

Cesta přírodou celého světa je v olomoucké zoo konečně hotová. Výlet safari vláčkem od dneška nově zahrnuje Arktidu a Austrálii. Návštěvníci tak během jízdy navštíví všechny kontinenty. První etapa byla spuštěna před deseti lety.

Afrika, Eurasie, Amerika a nově i Austrálie a Arktida. Safari v olomoucké zoo je po deseti letech kompletní. Zhruba dvoukilometrovou trasu zvládne motovláček během dvaceti minut a návštěvníci během ní mohou obdivovat faunu všech kontinentů. V dnes otevřené Austrálii jsou k vidění třeba klokani či emu, v Arktidě pak zaujmou hlavně sobi polární. "Zvířatům se vytvořilo prostředí, ve kterém se mohou projevovat v rámci soužití s jinými zvířaty tak, jak jim je dáno," uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská. Zvířata navíc mají podle ní mnohem větší výběhy, než tomu bylo dříve.

Poslední dvě etapy safari dnes společně otevřel olomoucký primátor Miroslav Žbánek a hejtman Josef Suchánek. Zvířata ve výbězích si zatím na neobvyklý provoz zvykají, jak ale ukazují zkušenosti z předchozích částí safari, brzy je plachost opustí.

Foto: Jan Procházka

Celý projekt odstartoval v roce 2013, kdy se otevřela etapa Eurasie. Následovala Afrika a Amerika, kde lákají zejména vlci, kteří obvykle přicházejí až k vláčku a lze je tak obdivovat z bezprostřední blízkosti.

V arktické části můžete obdivovat polární soby.

Foto: Jan Procházka

Vláček na safari trasu vyráží v půlhodinových intervalech. Vejde se do něj až 25 cestujících, jízdné činí padesát korun.