Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zoo láká na nové přírůstky: medojedi jsou nesmírně inteligentní a umí zacházet i s drobným nářadím!

Zprávy z regionu

29.11.2018

leš

Medojed je chován v zoo velmi zřídka. Na celém světě se jedná jen o šestnáct institucí a v Zoo Olomouc mohou návštěvníci od 5. října najít čtyřletého samce Akina (Bojovník) a tříletou samici Kali (Energie). Je tedy možné, že se v brzké době dočkáme i mláďat medojedů :)

S medojedy kapskými se návštěvníci mohou setkat v pavilonu Kalahari v centrální části zoo. Do Olomouce přicestoval mladý pár koncem srpna přímo z Afriky a nejprve musel absolvovat povinnou měsíční karanténu. Poté jej pracovníci zoo umístili do pavilonu Kalahari, který byl tímto doplněn o poslední ze zvířat, pro něž byl od samého začátku budován. "Je tomu zhruba měsíc od jejich přestěhování do pavilonu Kalahari a tyto inteligentní šelmy se za tu dobu už začaly patřičně seznamovat se svým novým bydlením. V čase, kdy pavilon postrádá přítomnost návštěvníků či zaměstnanců, mají zhruba šestnáct hodin na to, aby nastudovali cokoliv, třeba i údržbářskou příručku ČKD pro elektrikáře. Koneckonců umí zacházet i s drobným nářadím. Prozatím je tento pár plachý, ale patřičně nás prověřuje, a pokusem o demontáž elektrozařízení si patrně chtěl zajistit větší soukromí", popisuje s úsměvem šéf zimoviště afrických zvířat Pavel Vidlář.

Foto: Milan Kořínek

V celé Evropě chová medojedy pouze šest zoologických zahrad, z toho hned tři nalezneme v Česku. Ve volné přírodě bychom se s medojedy potkali nejen v Africe, ale také v částech jižní Asie. Jsou aktivní převážně v noci a samci mívají oproti samicím až dvojnásobnou váhu. Volná kůže v krční oblasti medojeda chrání nejen proti bodnutí žihadlem, ale také při napadení, kdy se díky ní, podobně jako medvěd malajský, dokáže vymanit ze sevření a otočit se až o 180°. Svalnaté přední končetiny má obdařené drápy dlouhými až 5 cm. Pomocí nich dokáže během pár minut vyhrabat díru velkou tak, že ji může použít jako svůj úkryt.

Kromě toho, že je medojed poměrně inteligentní zvíře, tak je také velmi nebojácný a silný. Jsou známé případy, kdy zaútočil i na několik lvů. Do skladby jeho jídelníčku ve volné přírodě patří i smrtelně jedovatí hadi - zmije útočná či kobra. Pokud ho paralyzují jedem, medojed sice na pár minut upadá do stavu podobajícího se smrti, ale většinou uštknutí přežije. "Je to je všežravec, loví ptáky, plazy, savce, nepohrdne mršinou, pochutná si i na ovoci a má rád med. U nás v zoo je pro něj zatím největší pochoutkou drůbeží maso ve všech podobách, případně morčata", doplnila Iveta Gronská, mluvčí Zoo Olomouc.