Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 3.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zmapujte příjemná i nepříjemná místa Olomouce! Aplikace Cin City pomůže městu při plánování dalšího rozvoje

Zprávy z regionu

24.2.2022

Autor: red

Pomoci městům při plánování jejich dalšího rozvoje má nová mobilní aplikace Cin City, zaznamenávající subjektivní vnímání městského prostředí, kterou vytvořila Lucia Brisudová z katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s odborníky z Manchesterské univerzity ve Velké Británii. Novou aplikaci budou moci zkušebně používat obyvatelé Olomouce a Manchesteru, získaná data využijí tamní samosprávy.

Lucia Brisudová

Foto: Marta Rodeschini

Aplikace Cin City (Civic InnovatioN in CommunITY) vznikla při výzkumné stáži, kterou Lucia Brisudová na Manchesterské univerzitě absolvovala v roce 2021. "Její nynější podoba a obsah umožňují v jednoduchém a uživatelsky velmi přívětivém rozhraní označit, která místa občan osobně považuje za příjemná, nepříjemná nebo opuštěná. Kromě toho pomocí aplikace zjišťujeme, jaká je intenzita daného pocitu a co je jeho příčinou," uvedla Lucia Brisudová. Informace zadaná obyvatelem města do aplikace se spolu s časem a GPS souřadnicemi místa ihned uloží do databáze, se kterou poté mohou pracovat odborníci z radnic. Uživatelé nemusí mít obavy, že aplikace bude během dne sledovat jejich pohyb. Zaznamená pouze polohu místa, které se sami rozhodnou do databáze nahlásit.

Aplikace Cin City

Aplikace je k dispozici zdarma, momentálně je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android.
Stáhnout si ji zájemci mohou zde →

Mobilní aplikace byla sice vytvořena jako součást dizertačního výzkumu, nicméně autoři od samého začátku chtěli nasbíraná data využít i pro strategický rozvoj Olomouce a Manchesteru. Tato města se do výzkumu ochotně zapojila. "S průběhem výzkumu i s předběžnými výsledky je seznámen Odbor strategie a řízení statutárního města Olomouce. Společně se snažíme o to, aby město po skončení výzkumu získané informace dále prakticky využilo a aplikaci Cin City už nyní zpřístupnilo co nejširšímu okruhu obyvatel Olomouce," podotkla Lucia Brisudová. Autoři aplikace spolupracují také s Centrem dopravního výzkumu, které získaná data využije při zpracovávání aktualizace Plánu udržitelné městské mobility Olomouce.

Nápad vytvořit mobilní aplikaci zaznamenávající údaje o tom, jak lidé vnímají různé části města, doktorandka Lucia Brisudová dostala při svém dizertačním výzkumu zaměřeném na vnímání urbánního prostředí z pohledu obyvatel. Mladá vědkyně se zabývá také tím, jak se percepce městského prostředí mění nejen během dne i noci, ale také v dlouhodobějším horizontu.

"Tento přístup je součástí tzv. participativního mapování, které do plánování veřejného prostoru zapojuje přímo občany měst a obcí. V posledních letech se tento postup dostává stále více do popředí a aplikuje se v mnoha městech v České republice i zahraniční. Výsledkem mapování jsou komplexní podklady obsahující podněty, které jsou založeny na reálných zkušenostech obyvatel a které dál slouží při efektivnějším a cíleném plánování prostředí města," doplnila vědkyně.

Lucia Brisudová se proto snažila vyvinout nástroj, pomocí něhož by bylo možné podobné mapování provádět realističtěji a jinak než pouze pomocí různých mapových aplikací či dotazníků. Tento nový přístup totiž městům zjednoduší shromažďování prostorových informací a zároveň obyvatelům umožní, aby se do participativního mapování mohli zapojit kdekoliv a kdykoliv při svém pohybu po městě. "Jedním z cílů a zároveň výhodou tohoto nového přístupu je sdílení podnětů a návrhů na vylepšení konkrétního území, které se dostanou na stůl zodpovědným zaměstnancům magistrátu," řekla Lucia Brisudová.

V březnu Lucia Brisudová odjede na univerzitu v Manchesteru na další stáž, tentokrát ji stráví na oddělení kriminologie. "Kromě odborné spolupráce na probíhajícím výzkumu bych ráda pracovala také na dalším vývoji aplikace Cin City a rozšířila její využití v oblasti participace, strategického plánování měst a také v oblasti bezpečnosti veřejného prostoru," dodala závěrem Brisudová.