Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.3 °C

Zimní závan v Zoo Olomouc? Sobi polární přivedli na svět hned osm mláďat

Zprávy z regionu

21.5.2024

Autor: red

Samec i všechny samice soba polárního v Zoo Olomouc pochází z vlastního chovu. Během května přivedly samice na svět postupně osm mláďat. Některá z nich jsou prozatím téměř bílá, ale v dospělosti tato barva přejde do světle šedé, jiná mláďata se rodí i v barvě hnědé.

Foto: zoo Olomouc

V olomoucké zoo se v období od 2. do 12. května narodilo hned osm mláďat sobů polárních. "Všechna prospívají a daří se jim dobře. Tito zarytí seveřané, pocházející z arktických oblastí, čelí v zimním období ve své domovině teplotám blížícím se padesáti stupňům pod nulou," říká zooložka Eliška Veselá. Soby polární chová Zoo Olomouc od roku 1994, kdy přivezli zakládající skupinu ze Zoo v Kolmardenu ve Švédsku. Za dobu chovu zde přišlo na svět už 118 mláďat. 

Chov sobů není jednoduchý z důvodu náročnosti těchto kopytníků na složení potravy. Na jaře, když jsou samice březí, i v létě, kdy kojí svá mláďata a kdy samcům rychle roste paroží, se v přírodě pasou na množství rozmanitých druhů bylin a výhonků dřevin (cca 300 druhů), které jsou velmi výživné a obsahují množství vitamínů, minerálů a proteinů. V zimě se živí hlavně lišejníky. Jejich potrava v zoo tedy musí být rovněž bohatá. Potřebují velké množství okusu, kvalitního sena, zeleného krmení a speciálních granulí.

Je odhadováno, že na světě žije okolo sedmi milionů jedinců soba polárního, z toho tři miliony domestikovaných a čtyři miliony divoce žijících zvířat. Některé poddruhy divoce žijících sobů jsou velmi vzácné a ohrožené vyhubením. Žijí všude kolem severního polárního kruhu, v Severní Americe na Aljašce, v Kanadě a Grónsku, ve Skandinávii a v severní části Ruska, v místech, kde teploty mohou klesat až k -50 °C. Sobí kožešina chránící před mrazy je hustá natolik, že se její jednotlivé chlupy ani nedají od sebe oddělit, aby bylo vidět kůži. Hlavními predátory sobů jsou vlci.

Parohy na rozdíl od ostatních jelenovitých mívají obě pohlaví. Samci je shazují po říji, která začíná  v srpnu, samice až po porodu. V době říje samci projevují velkou agresivitu a nepřijímají potravu. Následně využijí příznivých podmínek, aby se vykrmili do kondice, která jim umožní přečkat krutou zimu. V přírodě během zimy mohou sobi přijít až o 30 % hmotnosti a mnozí z nich i o život.

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské boty na výlety z pravé kůže.

Udělejte si radost a pořiďte si nové boty na vycházky do přírody.

Podívejte se na kvalitní pánské a dámské boty co jinde nekoupíte.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc

www.obuvhulman.cz