Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 2.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zimní jarmark zachová v Olomouci adventní atmosféru, výzdobu i kulturní program. Začíná v pátek

Zprávy z regionu

30.11.2021

Autor: red

Kulturní program v podobě práce kováře a dalších řemeslníků, a prodej řemeslných výrobků formou zimního jarmarku budou už brzy oživovat centrum Olomouce. Po intenzivních jednáních vedení města s pořadatelem zrušených Vánočních trhů Olomouc i se zástupci policie a hygienické stanice našli aktéři přijatelné řešení.

Foto: Jan Procházka

"Hledali jsme takovou cestu, která zajistí sváteční adventní atmosféru, připomene lidem tradiční řemesla a současně opravdu dodrží všechna hygienická opatření i nařízení. Věřím, že se nám společně podařilo takové dobré řešení najít," uvedl po dopoledním jednání primátor Mirek Žbánek. Zdůraznil, že olomoucká radnice nechtěla jít cestou pouhého formálního přejmenování trhů a obcházení nařízení.

O řešení situace začalo město jednat s pořadatelem Vánočních trhů Olomouc hned po zveřejnění vládního nařízení, kterým byly k 18. hodině pátku 26. listopadu zakázány vánoční trhy. Provozovatel, který trhy pořádá na základě koncese, z tohoto důvodu v pátek letošní ročník ukončil. Následující hledání schůdného a přitom bezpečného řešení přineslo výsledek.

Ve městě bude v pátek 3. prosince spuštěn zimní jarmark. Ten vzhledem ke zkušenostem s pořádáním farmářských trhů během jarní a letní sezóny uspořádá Výstaviště Flora Olomouc. Sortiment bude složen z produktů lidových řemesel, rukodělných výrobků, jako vánoční ozdoby, svíčky a věnce, chybět nebudou trvanlivé potraviny typu uzenin či koření. Potraviny k okamžité spotřebě naproti tomu nabízeny nebudou. Současně bude na Horním náměstí zajištěn program v podobě představení tradičních řemesel, jako je umělecké kovářství či práce řezbářů, uvažuje se také o prezentaci dokumentů o lidových řemeslnících. Prodávat se budou i vánoční stromky a živí kapři.

Pro jednotlivé prodejce Flora využije stávající obchodní místa, otevřen bude ale výrazně menší počet stánků, takže se rozšíří i rozestupy mezi lidmi. "Jednání o konkrétní podobě zimního jarmarku ještě dnes pokračují, přesný počet prodejců a sortiment budou teprve upřesněny. Trhy potrvají do 23. prosince. V centru města zůstane zachována sváteční výzdoba i osvětlení," doplnil mluvčí radnice Michal Folta.