Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 7.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zima v datech: zajímavé události, vánoční prázdniny, státní svátky i pranostiky

Tipy a názory

2.12.2020 aktualizováno 10.12.2020 08:32

Lenka Šimková

Zima s sebou tradičně přináší spoustu hezkých akcí. Vedle vánočních svátků a s nimi spojenými prázdninami se koná řada velmi zajímavých událostí jak pro děti, tak pro dospělé. S letošní koronavirovou situací je téměř jasné, že se některé akce bohužel neuskuteční v rozsahu, na jaký jsme zvyklí, přesto nám neuškodí si připomenout, co k zimě v Olomouci neodmyslitelně patří. ;-)

PRANOSTIKY

Astronomická zima začíná zimním slunovratem, který na severní polokouli zpravidla připadá na 21. prosince (letos se tak stane přesně v 11:03 hodin) a končí jarní rovnodenností 21. března. K tomuto ročnímu období se váže mnoho pranostik, zde přinášíme ty nejzajímavější:

- Čím chladnější zima, tím teplejší léto
- Dokud vlaštovička nezašveholí, jaro nebude
- Jsou-li dlouho šišky na stromě, zima stálá nebude
- Není-li v zimě sníh, nebudou v létě houby
- Bílé Vánoce, zelené Velikonoce
- Je-li na Štědrý večer nebe hvězdnaté, bude rok úrodný
- Lucie noci upije
- Nový rok přidá krok
- Jak na Nový rok, tak po celý rok
- Na Tři krále o hodinu dále
- V lednu moc sněhu, v červnu moc sena

Foto: Depositphotos.com

STÁTNÍ SVÁTKY A PRÁZDNINY

Vánoční prázdniny - 23. prosince 2020 až 3. ledna 2021
Vánoční prázdniny začínají ve středu 23. prosince 2020 a školáci letos budou doma celých 12 dní - do školy se jde až v pondělí 4. ledna 2021.

Štědrý den - čtvrtek 24. prosince
Štědrý den znamená většinou mnoho radosti, hlavně pro děti, které se od rána těší na Ježíška. V tento den se rodiny navštěvují, zdobí se vánoční stromeček. Mezi tradice, jež jsou se Štědrým dnem spojené (a dodržovaly se zejména v dřívějších dobách), patří postní oběd, rozkrajování jablíček, pouštění skořápek, lití olova, házení střevíce, pokládání šupin pod talíř a další. Ve večerních hodinách se sejde celá rodina u sváteční tabule a podává se rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. Obchody jsou otevřené do 12:00.

První svátek vánoční - pátek 25. prosince
První svátek vánoční je oficiálním názvem pro Boží hod vánoční. Z pohledu liturgické tradice slaví západní věřící tento den jako narození Ježíše Krista. Pro většinu lidí znamená 25. prosinec příležitost k vánočním návštěvám. Obchody jsou zavřené.

Druhý svátek vánoční - sobota 26. prosince
O druhém svátku vánočním si připomínáme osobnost svatého Štěpána. Podle legendy položil život za víru v Krista, a stal se tak prvním křesťanským mučedníkem. Zejména v minulosti se v tento den chodilo koledovat a v kostelích kněží světili sedlákům osivo. Podle tradice by na stole neměla chybět husa nebo kachna. Obchody jsou zavřené.

Nový rok - pátek 1. ledna 2021
Nový rok je svátkem a oslavou začátku dalšího roku. V tento den si přejeme hodně štěstí a zdraví do nového roku, papírové novoročenky už dnes velmi často nahradily sms a e-maily. Mnoho lidí si též dává novoroční předsevzetí. V tento den bychom neměli jíst nic, co létá nebo běhá, aby nám neuletělo či neuběhlo štěstí. Naopak častým novoročním pokrmem je čočka, která by nám měla zajistit, že se nás v novém roce budou držet peníze. V mnoha městech pak každým rokem bývá na programu novoroční ohňostroj. Zda tomu tak bude i letos závisí na aktuálních opatřeních. Obchody jsou zavřené.

Pololetní prázdniny - pátek 29. ledna 2021
Děti dostanou ve školách pololetní vysvědčení už 28. ledna a v pátek 29. ledna si užijí volno. Do školy se vrátí v pondělí 1. února.

Jarní prázdniny - 8. až 14. února
Letos se na jarní prázdniny obyvatelé Olomouce mohou těšit velmi brzy po pololetních prázdninách. V okrese Olomouc jsou jarní prázdniny pro rok 2021 naplánovány od 8. do 14. února.

Foto: Jan Procházka

ZAJÍMAVÉ UDÁLOSTI

Putovní "stánek" Dobrého místa pro život - 30. listopadu až 22. prosince
V posledních letech měl na olomouckých vánočních trzích vždy své pevné místo stánek Dobrého místa pro život. Výtěžek z prodaných punčů na tomto stánku putoval na pomoc organizacím, které zastřešují osoby se sociálním znevýhodněním. V letošním roce však stánek Dobrého místa pro život na trzích nenajdete, přesto můžete i letos přispět potřebným, a to díky alternativě v podobě putovního "stánku". Každý den si můžete vychutnat oblíbený nápoj v některé ze zapojených kaváren či jiných podniků a část z ceny nápoje půjde na konto konkrétní organizace. Více podrobností i seznam podniků se dočtete tady.

Vánoční trhy - 3. až 24. prosince
Olomoucké vánoční trhy patří k těm nejhezčím nejen v České republice. Ani v letošním roce tak návštěvníky i obyvatele Olomouce nechtěli pořadatelé trhů o tento zážitek připravit. Vánoční trhy letos začnou ve čtvrtek 3. prosince, tedy v den, kdy se celá republika dostane do třetího stupně v koronavirové tabulce PES. Proti minulým rokům bude na náměstích i Tržnici čtvrtina stánků s patřičnými rozestupy, přesto se lidé opět mohou těšit na vánoční ozdoby, zimní doplňky, sýry, med, uzenářské speciality, kovářskou dílnu, řemeslné výrobky, rybí hranolky, grilované dobroty a nebude chybět ani punč.

Vánoční ruské kolo na Tržnici - 3. až 24. prosince
V loňském roce si získalo sympatie návštěvníků velké vyhlídkové kolo, které se tyčilo na ploše Tržnice. Letos kvůli koronavirovým opatřením není doprovodný koncertní program a kluziště, o ruské kolo ale lidé nepřijdou. V provozu bude ode dne zahájení vánočních trhů a oproti loňskému roku má otevřené kabinky. Ostatně jak kolo vypadá, a jaký je z něj výhled, se můžete podívat tady.

Vánoce Flora 2020 - 17. až 20. prosince
Letos se bohužel neuskuteční 39. ročník oblíbené akce Vánoce Flora. "Za současné situace a platných opatření nelze vánoční trhy na Výstavišti Flora Olomouc uspořádat," vzkazují pořadatelé. Prodej vánočních stromků před pavilonem A však bude od 16. do 20. prosince zachován.

Lyžařská sezona
Pokud milujete lyžování a vyrážíte rádi po práci nebo o víkendu do nedalekých lyžařských center, můžete se těšit na naše pravidelně aktualizované informace o sněhových podmínkách a provozu vleků a lanovek. Už brzy by totiž mělo být jasné, za jakých okolností letos Vláda ČR umožní provoz zimním střediskům...

Plesová sezona
Každým rokem jsme vám přinášeli velký přehled plesů, které se v Olomouci během plesové sezony konají. V letošním roce zatím není jisté, jak to s plesy dopadne. Někteří pořadatelé větších plesů (např. Business ples, Ples Univerzity Palackého apod.) již avizovali, že v roce 2021 ples nebude, jelikož jde o poměrně náročnou přípravu a v dnešní nejisté době se do ní nechtějí pouštět. Naopak někteří stále věří, že plesová sezona proběhne a tak zatím avizovaná data plesů v roce 2021 neruší. O tom, jak to bude s plesy v roce 2021 vypadat, vás budeme samozřejmě informovat. ;-)