Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zima na horách: inspirujte se, jak být trendy i na svahu...

Tipy a názory

6.2.2020

Zuzana Doleželová

K zimě neodmyslitelně patří hory. A nemusí to být jen Alpy, Tatry nebo Dolomity, i u nás je přece krásně! Ať už se vydáte za sněhem kamkoliv, jistě mi dáte za pravdu, že pryč jsou doby, kdy nám bylo vcelku jedno, v čem brázdíme svahy, hlavně že je nám teplo. I oblečení pro sjezdaře podléhá trendům. A i když si lyžařské vybavení nevybíráte podle módního diktátu, určitě není od věci se jím nechat třeba jen inspirovat...

Nevím, jak to máte vy, ale já na svahu upřednostňuji kvalitu lyžařských dovedností před výbavou za desetitisíce. Tedy takhle, pokud jezdíte jako Kristoffersen nebo Shiffrin, mějte na sobě, co chcete. Jestli na lyžích moc neumíte, kombinéza za 30 tisíc to moc nezachrání. Samozřejmě ale záleží na každém, co má rád, v čem se cítí skvěle, za co je ochoten utratit peníze a co už mu přijde zcela zbytečné... V tom je právě ona krásná pestrost. Podstatné je, že hezké kousky nemusí být nutně drahé. Lyžování je dnes běžně dostupný sport, který se těší velké oblibě - na svazích vidíte malinké děti i opravdu zkušené seniory. A je úplně jedno, zda na sobě mají zlatou bundu s kožešinkou, nebo černou péřovku. Kouzlo spočívá v něčem úplně jiném - jsme na čerstvém vzduchu, věnujeme se sportu a vychováváme k lásce k pohybu a k lyžování naše nejmenší...

Nechte si poradit
Když už se rozhodnete, že si chcete pořídit nové lyžařské oblečení, není od věci zajít do specializované prodejny, kde vám odborníci poradí takřka na míru. Podělíte se s nimi o vaše lyžařské dovednosti a další důležité informace, které jim pomohou vám nabídnout přesně to, co na svahu později velmi oceníte. Obzvláště pokud nejste zase tak zkušení lyžaři, věřte, že jsou to rady k nezaplacení.

Základem je vrstvení

Každý správný nadšenec zimních sportů ví, že na řádění ve sněhu je třeba se pořádně obléct. V šatníku by vám tak nemělo chybět kvalitní termoprádlo, které uvítáte zejména ve chvíli, kdy počasí moc nepřeje a venku mrzne, až praští.

Na termotriko je třeba obléknout ještě mikinu. Ideálně takovou, která je prodyšná, udrží teplo a zároveň odvádí vlhkost. A v případě mikin už se můžeme bavit o trendech. Nezapomínejme, že si na sjezdovce rádi dopřejeme něco na zahřátí v místních barech, takže zejména ženské kolekce myslí i na to, abychom se, milé dámy, líbily. In jsou kamínky, ozdoby, flitry.. Zkrátka vše, co se třpytí nebo je chlupaté. To pánská móda je v tomto ohledu značně konzervativní a mnohem víc než estetickou stránku věci řeší funkčnost. 

Dámské mikiny

S’NO QUEEN ZIP POLO BLACK

Klimatex LARSA

GOLDBERGH LILJA 237

Pánské mikiny

Alpine Pro ELK 5

HUSKY Ane M

BOGNER FIRE + ICE LION 370

Funkčnost vs. styl
Dnes už neplatí, že funkční oblečení není stylové a naopak - i designový kousek vás skvěle zahřeje a ještě v něm vypadáte elegantně. Na lyžařské svahy se dostávají oděvy, které zaujmou dokonale funkčními materiály a praktickými vychytávkami včetně nejrůznějších kapsiček na skipasy, ale stejně tak i neotřelým designem. Střihy lyžařského oblečení jsou velmi propracované, s důrazem na detaily. U mužů převažuje tíhnutí k praktičnosti, u dam je to spíše příklon ke zdůraznění ženskosti. 

Pánské bundy

STÖCKLI SKIJACKET SCALE BLACK/WHITE

Kilpi PONTE-M

Alpine Pro DOR 2

Metalické odstíny
V aktuální sezoně jsou sázkou na jistotu metalické barvy - zejména měděná nebo stříbrná. A vzhledem k tomu, že tyto barvičky už se objevovaly v předešlých kolekcích, je dost dobře možné, že je lze momentálně považovat za nadčasové, takže se nemusíte bát, že by jen tak vyšly z módy. Metalické tóny se objevují především v ženských kolekcích. A můžete se i odvázat a ke stříbrné bundě si pořídit stejné kalhoty. Pak budete na svahu nepřehlédnutelná.

Zvířecí vzory
Za téměř nesmrtelné můžeme považovat zvířecí vzory - na bundách se objevuje leopard, zebra, tygr, a to buď v celoplošném designu, nebo pouze jako výrazný akcent. Takové bundy kombinujte ideálně se stejně barevnými kalhotami, nebo vsaďte na jistotu a pořiďte si k nim jednobarevné lyžařské kalhoty. Černou rozhodně nic nezkazíte.

Barvy, pestrost, neonová záře
Barvou letošního roku je klasická modrá. A co si budeme povídat, tahle barva vypadá na bělostném sněhu prostě skvostně. Navíc vás rozhodně nikdo nepřehlédne, ani když se nad sjezdovku snese mlha. Modrá se objevuje jak v dámských, tak v pánských kolekcích. A přestože italští fotbalisté mají od loňska zelené dresy, asi napořád bude tahle barva symbolem squadry azzury. A je fakt nádherná. Skvěle vypadají jak komplety v modré, tak jen modré prvky v kombinaci s černou a bílou.

Velkým hitem (a velmi praktickým) jsou lyžařské oděvy v neonových barvách. Je libo žlutá, zelená, oranžová nebo třeba růžová? Ano, je pravdou, že tyto odstíny jsou dominantami ženských kolekcí. V tomto případě si troufáme tvrdit, že méně je určitě více. Pokud si zvolíte výraznou bundu, už bychom ji doplnili střízlivější barvou kalhot a naopak. Ovšem milovnicím extravagance se meze nekladou! ;) A pestré barvy se objevují jako jemné detaily i v pánských kolekcích.

Kožešinky
Už několik sezon jsou součástí dámských bund pravé i umělé kožešinky. Nejčastěji zdobí kapuci nebo límec, někdy vás hřejí přímo na těle místo podšívky. Bundy ozdobené kožešinami jsou stylové a působí velmi žensky. A i pánské bundy mají tu a tam kožešinky - jen jim muži ne a ne přijít na chuť...

Dámské bundy

POIVRE BLANC W19-1003 WO/B

KILPI BABU-W

ONEMORE QUATTRO ZERO UNO ROSE GOLD

GOLDBERGH LUA 237

LOAP FALONA

Kilpi ELZA-W

CO MILUJU NA SVAHU...

"Hory jsou pro mě všechno. Každou volnou chvíli v zimě trávím na svahu. Je to životní styl, jiní lidé, příroda, volnost, prostě pohoda. Nejraději lyžuji samozřejmě v Rakousku nebo Itálii, jelikož délka sjezdovek a servis je na úplně jiné úrovni než v České republice. Lidé jsou tam prostě přátelštější, jsou úplně jinak naladěni. A obecně je na tamních sjezdovkách méně lyžařů. Jinak ale samozřejmě jezdím i po českých horách. Krásná je Kopřivná, Kouty a Dolní Morava.

Lyže mám rád tvrdé a razantní, které mi nic neprominou. Nechci se vozit jak pantáta, ale zamakat si na nich. Lyže mě pak za to náležitě odmění krásně vykrojeným obloukem. Jsou mojí sportovní investicí, kterou si vždy před koupí musím vyzkoušet. Oblečení volím hlavně funkční, preferuji závodní módní trend. V kožešinách se moc necítím. :) Letos frčí modrá...

Celkově miluju atmosféru na horách a říkám jedno: na horách stačí bejt!"
Michal Prstek (manažer Hotelu Alley Olomouc, trenér ve SMASH GYM Olomouc)

"Hory mám ráda odmalička… Táta nás bral s mladší sestrou s partou dalších tatínků vždy na 'jarňáky' do Beskyd na Gruň a my ho za to milovaly. Bylo to přesně jako ve filmu S tebou mě baví svět! No a můj manžel je stejný - obě děti stály na lyžích ve 2,5 letech, takže nyní už lyžují. Milujeme hory, celá rodina. Máme chatu v Jeseníkách, a tak vždy, když to počasí a lyžařské podmínky jen trošku dovolí, jsme právě tam. Jendou, dvakrát za rok vyrážíme lyžovat i do zahraničí, vybíráme většinou Rakousko nebo mou milovanou Itálii. 

Oblečení musí být funkční, protože já jsem v zimě zkrátka stále zmrzlá. :) Proto ale vybírám kvalitní značky. A 'bohužel' mám ráda módu. V obchodě dostávám klasické ženské módní záchvaty a chtěla bych prostě vše! :) Po chvíli se uklidním, vrátím rozumem na zem a vyberu si nějaký pěkný komplet. Nedělám to ale určitě každou zimu. Svrchní fashion oblečení kupuji cca po 4 letech, a co se dá, tak kombinuji. Spodní termo oblečení a mikiny podle toho, co zrovna opravdu potřebuji. :) Mám ráda značku Goldbergh, od které jsem si koupila červený overal, a také nedám dopustit na sněhule MOON BOOT, takže to je má letošní výbava. Nové kousky si vozím hlavně do zahraničí, protože tam si oblečení hned tak na lanovkách nezničíte, u nás je to horší... Dětem nakupuji rozumně, vždyť to mají na rok, jelikož jsou ve vývinu. :) Jejich oblečení vybírám na základě poměru ceny a kvality, většinou v běžných obchodech se sportovním oblečením. Manžel jezdí freeridy, ten má své oblíbené značky, takže si do toho moc nemluvíme."
Petra Neoralová (majitelka NEO BEAUTY Clinic)

"Nikdy jsem na styl ani na značky příliš nedbal a celé roky jsem lyžoval v naprosto nevhodném oblečení a s mizerným vybavením. Pak jsem ale poněkud nechtěně obdržel kvalitní bundu a pochopil jsem, jak velký rozdíl je v kvalitě, pohodlí i bezpečnosti. Ano, přistoupil jsem na malinko vyšší úroveň a spoléhám už na obchody, kde je přítomná specializovaná obsluha.

Abychom si ale rozumněli: Jsem lyžař, který oceňuje Alpy úplně stejně radostně jako třeba večerní Hlubočky. Takže žádný Alberto Tomba..."
Petr Bilík (prorektor Univerzity Palackého v Olomouci)

"Na hory jsme jezdili s rodiči odmalička a takřka každý rok se základkou. Zatímco tehdy to byly Krkonoše, s manželem se pravidelně vydáváme poznávat krásy Jeseníků. A musím říct, že místní sjezdovky nad těmi krkonošskými jasně vedou. :) Lyžování milujeme, takže jakmile se naskytne příležitost, vyrážíme na Červenohorské sedlo, kde bývá méně lidí a nečekáme na lanovku, nebo aspoň na večerko do Kopřivné. V poslední době jsme si moc oblíbili Francii - je to sice dál, zato s minimem lyžařů! A jako bonus skvěle upravené sjezdovky a pohodoví a usměvaví Francouzi všude kolem. ;) Ideální místo, kam vyrazit za březnovým lyžováním... Čím jsem starší, tím víc si tenhle sport užívám. Mám ráda ten lehký adrenalin, s nímž se pouštím z kopce dolů. A miluju pocit, kdy si sama v sobě můžu říct, že se mi nějaký úsek povedl zajet skvěle.

Přiznávám, že mám velmi ráda módu. Ale v zimě jde parádivost trochu stranou a dávám přednost teplu. Proto se jen málokdy vypravuju na svah bez termo oblečení. A poznáte mě podle toho, že mám vždycky černé kalhoty a zebrovanou bundu s bílým kožíškem. Na tu nedám dopustit už několik let. Nejen že se mi líbí, ale taky krásně hřeje. Tahle bunda nastavila laťku hodně vysoko! Sleduju trendy, ale i když jsem ženská, asi důležitější než aktuální módní kousek je pro mě ten nepopsatelný pocit radosti, který na svahu mám. ;) Takže ne, rozhodně si nepořizuju nové oblečení každou sezonu. Ale aby bylo jasno - jako každá žena se samozřejmě ráda líbím. Myslím, že toho lze docílit i skvělou náladou a úsměvem na tváři. A přesně ten mi pobyt na horách zaručeně vykouzlí, ať jsme v Jeseníkách, nebo v Alpách. Ať svítí sluníčko, nebo je 20 pod nulou..."
Zuzana Doleželová (editorka olomouc.cz)

Nezapomeňte na doplňky
Když už sundáte helmu a lyžáky a vyrazíte se jen projít po horách, jistě oceníte pořádnou čepici, rukavice a boty do sněhu. I doplňky podléhají módním trendům - i tady ovšem platí, že již několik sezon se na pomyslném vrcholu drží pestrobarevné čepice s velkými bambulemi, kamínky, flitry, které ladí ke kožešinkám na bundách, výrazné barvy, huňaté rukavice a především boty s pořádným kožíškem, které nejen že vás dokonale zahřejí, ale na sněhu jsou neodolatelné. A je třeba zmínit, že vás můžou přijít na pár tisíc, ale také na několik stokorun. Záleží jen na vás, čemu dáte přednost a co si vyberete.

GOLDBERGH HANDO 800

MOON BOOT PULSE MID DISCO BLACK

GRANADILLA INFINITE BLUE NAVY 006 1 890 Kč

ONEMORE CINQUE UNO UNO B-AVIATOR 11BB

Kam za lyžováním?

Pokud se nechystáte na hory do zahraničí, vězte, že i u nás se dá strávit pěkný den na lyžích. A nemusíte vyrážet ani nikam daleko. ;) Sledujeme, kde v okolí Olomouce se aktuálně jezdí. Informace pro vás denně aktualizujeme.

Ať už si na svah oblékáte pár let oblíbené kalhoty, nebo vyrážíte v nově pořízené bundičce s kožešinou podle poslední módy, užijte si čas strávený na horách. Ten pocit, kdy sjíždíte z kopce dolů, vítr vás šlehá do tváří a pod lyžemi vám křupe prašan, je nenahraditelný. Právě kvůli němu je lyžování tak krásné...