Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Žerotínovo náměstí přijde o barokní sochu svatého Floriána

Zprávy z regionu

18.2.2015

Autor: barsi

Bez oblíbené barokní sochy světce se bude muset po několik měsíců obejít Žerotínovo náměstí. Plastika svatého Floriána se totiž v těchto dnech stěhuje do restaurátorské dílny. Na své místo v rohu náměstíčka se vrátí v srpnu letošního roku.

Restaurátorské práce bude provádět restaurátor René Tikal. "Vrcholová socha byla snesena a za účelem vyjmutí korodovaného středového trnu budou demontovány prvky podstavce,“ uvedla Tereza Kociánová z odboru investic olomouckého magistrátu. Demontovány budou v těchto dnech také další části podstavce a soklu včetně schodové základny s následnou rekonstrukcí základu. "Tato krásná barokní socha je ve špatném technickém stavu, kámen je na mnoha místech narušen a v některých partiích části materiálu chybí. Necháváme teď proto tuto hodnotnou památku opravit, aby se v dobrém stavu uchovala i pro příští generace," uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk.

Socha svatého Floriána pochází z roku 1728, jejím autorem byl zkušený olomoucký barokní sochař, malíř a štukatér Jan Jiří Schauberger. Ten byl mimo jiné i tvůrcem slavné Caesarovy kašny.
Co všechno je potřeba na této soše zdokonalit? Restaurátorský proces bude zahrnovat například očištění kamene, biosanaci, odstranění krust, zpevnění kamene opakovanou aplikací dle míry narušení, odstranění nevhodných druhotných tmelů a doplňků, vyjmutí korodovaných trnů a spon, slepení, injektáž a zaplnění trhlin v kameni. Součástí odborných úprav bude také doplnění chybějících poškozených partií, tmelení defektů, rekonstrukce základu, obnova spárování, plastické a barevné retuše a konečně i finální konzervace a hydrofobizace kamene.

Na své místo by se socha měla vrátit v srpnu. Pokud bude vše probíhat bez komplikací, plánovaným termínem pro dokončení je 11. srpen.

barsi

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské turistické boty z kvalitní nubukové kůže, skvělá obuv i do terénu a na houby.

Celá podešev je přišitá ke svršku, nehrozí rozlepení. Další pozitivum je pohodlí a polstrovaná kožená stélka.
V nabídce více barev i modelů.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuvhulman.cz
www.obuv-mustang.cz