Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 3.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zprávy z regionu

26.1.2021

Autor: roc jap

Ve věku 75 let zemřela v Olomouci po dlouhé nemoci herečka Hana Maciuchová. Diváci ji znají z nesčetných rolí, které ztvárnila v divadle, televizi, filmu, ale i v rozhlase, ke kterému měla srdečný vztah. Byla mimo jiné i čestnou prezidentkou festivalu Prix Bohemia Radio. V roce 2010 dostala Cenu města Olomouce.

Foto: archiv Ceny města Olomouce

Hana Maciuchová narodila 29. 11. 1945 ve Šternberku u Olomouce. Její rodiče byli divadelníci, divadelní prostředí tedy poznala zblízka odmalička. Ve 14 letech debutovala rolí družičky v Jiráskově Lucerně, kterou právě zkoušel olomoucký divadelní spolek Mrštík. Ráda tancovala, zpívala a recitovala a herectví se stalo jejím koníčkem. Za studií na hejčínském gymnáziu koketovala se studiem medicíny nebo angličtiny, nakonec zvítězilo herectví.

V roce 1971 odešla do Vinohradského divadla, kterému zůstala věrná až do konce života. Ztvárnila tam řadu nezapomenutelných rolí, například ve hrách Mistr a Markétka, Kdo se bojí Virginie Woolfové, v poslední době zářila v představení Harold a Maude.

Hereckou hvězdou se stala díky roli Anči v Krkonošských pohádkách. Pro děti hrála často, účinkovala ale také v mnoha dalších seriálech jako Chalupáři, Žena za pultem, Třicet případů majora Zemana, Nemocnice na kraji města, Četnické humoresky, nejnověji v seriálech Dobrá čtvrť, Příkopy a Ulice. Díky své práci, úspěšným rolím a zejména díky postavě Miriam Hejlové v seriálu Ulice se třikrát stala držitelkou Ceny TýTý.

Z filmových rolí je to především životopisné drama Člověk proti zkáze, kde ztvárnila hlavní ženskou postavu – manželku Karla Čapka Olgu Scheinpflugovou. Účinkovala i v legendárních Samotářích, vedlejší roli měla i ve snímku Tátova volha.

Její velkou láskou byl rozhlas. Několikrát stala nejpopulárnější neviditelnou herečkou. Do Olomouce se vracela často, v roce 2010 tu převzala Cenu města, když se na Hanou přemístil festival Prix Bohemia Radio, stala se jeho čestnou prezidentkou a svou roli brala velmi vážně.

Dvacet let žila po boku herce Jiřího Adamíry, který zemřel v roce 1993, kvůli závažné nemoci ale nemohla mít děti.

Rozloučení s Hanou Maciuchovou proběhne v rodinném kruhu.

Hana Maciuchová: Čeština se scvrkává na 150 slov 

Setkání s ní bylo vždy nezapomenutelné. "Ten mikrofon mi musíte umístit vy, já technice nerozumím," prohlásila před rozhovorem a my ji roztřesenýma rukama provlékali kabel klopového mikrofonu pod bundou. "Nemusíte být tak něžnej," smála se. Během rozhovoru opodál postávala cizí dáma a tiše poslouchala. Když jsme skončili, daly se s Hanou Maciuchovou do řeči a povídaly si jako staré kamarádky. Byla bezprostřední. A vycházela z ní jakási záře.