Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 6.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zemřel Paul Rausnitz, majitel přerovské Meopty

Zprávy z regionu

12.11.2018

roc

V neděli 11. listopadu zemřel americký podnikatel českého původu, vlastenec, donátor a milovník kultury Paul Rausnitz, majitel firmy Meopta Přerov. Muž, který se během svého života stal legendou. Bylo mu devadesát let.

Paul Rausnitz

9.3.1928 - 11.11.2018

Foto: archiv Meopta

Paul Rausnitz se narodil 9.3.1928 v rodině židovského lékaře v Jablonci nad Nisou. Těsně před válkou utekl s rodiči a dvěma bratry přes Polsko do bývalého Sovětského svazu, kde se celá rodina později připojila ke Svobodově armádě a společně s ní se vrátila zpět do Prahy. Mladý Paul vstoupil do armády už ve svých 14 letech.

V roce 1946 rodina odešla do USA, kde se Paul Rausnitz společně se svými dvěma bratry stal během několika desetiletí významným a respektovaným podnikatelem.
Paul Rausnitz i navzdory času, strávenému v zahraničí, zůstal věrným vlastencem a od roku 1990, kdy se vrátil zpět do České republiky, věnoval se krom podnikání také podpoře různých projektů z oblasti sportu, charity i kultury, podporoval vzdělání i sportovní vyžití mládeže, věnoval se dobročinným aktivitám.

Svým životem, podnikáním i svou životní filozofií prosazoval zejména myšlenky masarykovského pojetí svobody, demokracie, odvahy a statečnosti. Při každé příležitosti velmi intenzivně vštěpoval mladým lidem povinnost bedlivě střežit tyto hodnoty a předávat je dalším generacím.

Paul Rausnitz (uprostřed) během návštěvy prezidenta Zemana v přerovské Meoptě v květnu 2016.

Foto: Jan Procházka

Ihned po politických změnách ve východní Evropě se vydal do své bývalé domoviny, aby zde hledal nové investiční možnosti. Přestože už byl sám v důchodovém věku, jeho podnikavý duch a touha pomoci své vlasti ho přivedly až do přerovské Meopty. Sám mnoho let podnikal v optickém oboru, proto se rozhodl zakotvit právě zde. Firma nebyla v devadesátých letech v dobré kondici, protože jako výrobce vojenské optiky ztratila v krátkém čase více než 75% svého výrobního programu. Byla nucena hledat nejen nový sortiment, ale i solidního investora, a toto spojení se stalo oboustranně přínosným.

Paul Rausnitz se společně se svým synovcem Geraldem Rausnitzem velmi pečlivě věnovali rozvoji Meopty a postupně se jim podařilo světově známou firmu vrátit zpět na absolutní špičku současného optického průmyslu. Firma se dnes může chlubit velmi silným HI-TECH zázemím, špičkovým technologickým vybavením především v oblasti vakuových aparatur pro nanášení ultratenkých optických vrstev a také v oblasti speciálních montáží v čistých buňkách v nejpřísnějších řádech čistoty až po čistotu molekulární.

"Majitelé firmy Meopta pan Gerald Rausnitz a jeho syn David, vedení firmy i její zaměstnanci vnímají odchod pana Rausnitze jako velkou ztrátu a chtějí v každém případě zachovat všechny hodnoty, které pan Rausnitz celým svým životem i dílem vyznával a pokračovat v jeho započatém díle. Společnost Meopta zůstává v rukou spolumajitelů – synovce Geralda a jeho syna Davida Rausnitzových," stojí v tiskovém prohlášení, které dnes vydala společnost Meopta.