UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bistro Žehlírna: vyžehlete si své problémy skvělým jídlem a dobrým pitím
Tipy a názory
3.2.2020
Barbora Sísová
Také se vám stává, že vás během dne přepadne hlad a marně hledáte nějaký bufet, který by váš problém vyřešil? No a když ho najdete, musíte se smířit s tím, že budete po zbytek dne smrdět přepáleným olejem? Tak to vás jistě potěší, že jsme pro vás objevili velmi útulné bistro, kde něco takového rozhodně nehrozí. V Žehlírně na vás čeká příjemné a voňavé prostředí, skvělé jídlo a hlavně neskutečně přátelská obsluha.
Malé útulné bistro se nachází přímo na jedné z nejrušnějších olomouckých ulic, o to příjemnější je, když z hektické Masaryčky vstoupíte do této oázy klidu, kde k vašemu velkému překvapení nenajdete žádnou žehličku ani žehlicí prkno. Nasnadě je tedy otázka, jak tento název vůbec vznikl. "To je dlouhá historie. Zkrátka jsem měla bistro už celé hotové a pořád jsem nemohla vymyslet žádný název. Pak jsem jela v autě a zrovna hráli písničku Ironic, tak jsem si řekla, že to by mohl být dobrý název. Když jsem své rozhodnutí sdělila doma, tak mi špatně rozuměli, mysleli, že říkám Ironing, no a tak vznikla Žehlírna," popisuje majitelka Andrea Machů. Barmani však s úsměvem dodávají, že si sem lidé prostě chodí žehlit své problémy dobrým jídlem a pitím. A já za sebe musím dodat, že také velmi příjemnou atmosférou. Kromě majitelky, která s láskou připravuje všechny místní dobroty, v bistru působí také její manžel a rodinný kamarád. "Chtěli jsme, aby to byl takový ryze domácí podnik a aby zde i naši hosté cítili, že jsou součástí této rodiny. Spousta lidí se sem opakovaně vrací, mimo jiné také pokecat s našimi barmany, zajímá je nejen, co si dát, ale třeba také to, jak jim sluší nový kabát nebo na co si zajít do kina," směje se majitelka.
A stejně jako pro hosty jsou důležité názory barmanů, tak majitelku bistra zajímá zpětná vazba od hostů. Vzhledem k tomu, že zde neexistuje žádný stálý jídelní lístek, nabídku často obohacuje podle jejich přání a často zkouší i jídla, která jí hosté doporučí. A co dobrého k snědku zde mají? Mlsat můžete začít hned od deváté hodiny ranní, kdy se v průhledné vitríně, kterou si můžete obhlédnout z ulice, objeví čerstvě připravené dobroty pro dnešní den, takže rovnou vidíte, zda se vám trefili do vkusu, nebo se stavíte raději jindy. Ve vitríně zpravidla nechybí svačinové sendviče či nějaký sladký dortík, současným hitem jsou dortík Pavlova a rýžové sendviče. "Myslím, že rýžové sendviče nabízíme v Olomouci zatím jediní. Je to taková bezlepková varianta ke klasickým sendvičům nebo toustům, protože základem není pečivo, ale sushi rýže. I chuťově jsou velmi podobné sushi. Rýže je obalená v nori řase a uvnitř najdete plátek lososa, okurku a ředkvičku," popisuje majitelka.

U hostů je momentálně největším hitem dort Pavlova. Delikatesa z pečeného krému a šlehaných bílků, zdobená šlehačkou a ovocem zaujala i naše redaktory.

Rýžový sendvič se těší oblibě od začátku. Tato zdravá, bezlepková dobrota navíc ideálně padne do ruky, takže se skvěle jí i na ulici.

Každý den jedno jídlo a jedna polévka. My ochutnali dýňovou polévku s rýžovou smetanou a hovězí stroganoff.

Rakytníková limonáda je v chřipkovém období ideální volbou. Pokud dáváte přednost klasice, můžete zvolit například jahodovou, borůvkovou nebo třešňovou limonádu.
Foto: Daniel Mazáč
V době obědů je na každý den připravena jedna polévka a jedno hlavní jídlo. "Polévka je vždy zeleninová, bezlaktózová, bezlepková a jídlo pak masové. Lidé si mohou oběd sníst tady v bistru, ale vzhledem k tomu, že je tu pouze 13 míst k sezení, tak si jídlo velmi často berou také s sebou. Výhodou je, že jídlo vydáváme hned, takže tu čekáte maximálně 5 minut," říká majitelka, která obědy vymýšlí a vaří a snaží se vyjít svým hostům co nejvíce vstříc. "Vždy najdu nějaký zajímavý recept a vyzkouším jej, zda se chytne, nebo ne. Ze začátku jsme měli vizi, že se budeme věnovat zdravější kuchyni, ale musím říct, že jakmile jsme dali něco zdravějšího, tak to nemělo příliš velký úspěch, a tak to zkrátka nějak kombinujeme. Stejně tak jsem si myslela, že se žádné jídlo nebude historicky opakovat, ale pak jsem zjistila, že lidé mají rádi své jistoty, a když si něco oblíbí, chtějí to pak opakovaně," usmívá se a dodává, že týden bez trhaného masa by asi její hosté nepřežili.
Foto: Daniel Mazáč
Do bistra však rozhodně nemusíte jenom na jídlo, lákavá je také nabídka nápojů. "Odmítla jsem podporovat jakoukoliv značku, takže tu nenajdete žádnou ledničku naplněnou značkovými výrobky. Hlavně z ekologického hlediska, přijde mi zbytečné, aby sem nápoje putovaly přes celý svět a pak se mi tu množily plasty a sklo. Máme tu sodobrar s filtrovanou vodou, kterou vám smícháme s jakýmkoliv sirupem – máme i příchuť cola nebo tonik," uvádí. V nabídce jsou také domácí limonády nebo shaky, víno, prosecco či aperol.
Zahřát se můžete u svařeného vína, punče, skvělého čaje, čokolády nebo kávy. "Chtěli jsme, aby naše káva chutnala jako espresso u italské benzinky. Takže máme kávu tmavě praženou a nenabízíme žádné alternativní přípravy. Samozřejmostí jsou různé varianty, jako je latté nebo cappuccino a obohatit si jej můžete také o nejrůznější příchutě," popisuje majitelka. K zimě se třeba skvěle hodí perník, kaštan nebo jablečný koláč. A v nabídce je i bezlaktózová varianta s rýžovým mlékem.
Pokud nemáte moc času na oběd, pak Žehlírnu rozhodně vyzkoušejte (a vyzkoušejte ji i v případě, že čas máte). Bistro je otevřeno každý den od 9:00 do 17:00, aktuální nabídku poledního menu najdete na našich stránkách nebo na Facebooku. A rozhodně doporučujeme třeba i odpolední kávu. Snad se tu budete cítit stejně příjemně jako my.
Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz
