Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 9.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zdravotníci se mohou zlepšovat v angličtině a němčině i díky nové online platformě HELP2

Zprávy z regionu

26.1.2022

Autor: red

Pracovníci ve zdravotnictví, studenti škol se zdravotnickým zaměřením, ale i další zájemci o tuto oblast mohou ke zlepšování jazykových kompetencí nově využívat online platformu, která vznikla v rámci projektu Healthcare Language Learning Programme 2 (HELP2), podpořeného programem Erasmus+. Na obsahu v angličtině a němčině se podíleli pedagogové a překladatelé z osmi evropských zemí, práce koordinovala Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci (FZV UP).

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Fakulta v mezinárodním konsorciu spolupracovala již na dřívějším projektu HELP, který byl ukončen v roce 2017. Jeho výstupem byly dvě desítky témat z oblasti medicíny, ošetřovatelství a také interkulturních kompetencí, zpracovaných v anglickém jazyce do interaktivních vzdělávacích modulů v e-learningovém systému Moodle. Projekt byl za inovativní přístup oceněn Evropskou komisí, zároveň však vznikla poptávka po dalších tématech i další jazykové variantě. To nabízí právě nyní završený projekt HELP2.

"Vytvořili jsme čtrnáct nových modulů v angličtině s tím, že jsme se oproti těm starším zaměřili více oborově. Témata jsou tak věnována například fyzioterapii, porodní asistenci nebo výživě a nutričnímu poradenství. Zároveň vznikla i německá verze, kde jsme zpracovali témata, po kterých je poptávka v německy mluvících zemích. Jde například o lekce zaměřené na anamnézu, péči o seniory nebo třeba přírodní medicínu. Jak v anglické, tak v německé verzi jsou doplněné i moduly týkající se interkulturních kompetencí," přibližuje hlavní řešitel projektu Lukáš Merz z Ústavu společenských a humanitních věd FZV UP.

Kromě nových témat a německé verze ale přináší HELP2 i novinky a vylepšení technického rázu. "Snažili jsme se využít co nejvíce funkcionalit, které nabízí nová verze systému Moodlu jak ve webové, tak v mobilní podobě, jako jsou třeba cvičení, kde se doplňují části textu přetažením, nebo kontrolní otázky vnořené do poslechových nahrávek či videí," dodává Lukáš Merz s tím, že nově zpracovaná anglická i německá témata lze stáhnout také ve formátu PDF. Obsahově se od online verze příliš neliší, interaktivitu suplují QR kódy, které učebnice s online obsahem propojují. Výukové materiály najdou zájemci zdarma na této adrese →

Na projektu HELP2 spolupracovalo konsorcium vysokých škol a dalších organizací nabízejících vzdělání v oblasti zdravotnictví z osmi evropských zemí, mimo jiné z Bulharska, Německa, Litvy nebo Portugalska. Za Univerzitu Palackého se podílela nejen Fakulta zdravotnických věd, jejíž Ústav společenských a humanitních věd projektové práce koordinoval, ale zapojili se i odborníci z dalších pracovišť. Nahrávkám mimo jiné propůjčili své hlasy vyučující z katedry anglistiky a amerikanistiky a katedry germanistiky Filozofické fakulty UP a Ústavu cizích jazyků Pedagogické fakulty UP, učebnicím dalo podobu Vydavatelství UP.

Reklama

Cafe MAHLER

Katalog firem » Restaurace, stravování » Cukrárny

Zveme vás k návštěvě znovu otevřené kavárny Café Mahler v historickém centru Olomouce. Klasický interiér s nádechem prvorepublikového stylu vám nabízí k posezení útulné boxy s výhledem...