Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zbude jen torzo kultury. Petici proti sloučení divadla a filharmonie podepsali i Hřebejk či Suchý

Zprávy z regionu

31.5.2023

Jan Procházka

Přes sedmdesát významných českých umělců se připojilo k otevřenému dopisu primátorovi města Olomouce Miroslavu Žbánkovi a jeho náměstkovi Viktoru Tichákovi s výzvou proti sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie. Patří mezi ně například houslový virtuos Václav Hudeček, operní pěvkyně Dagmar Pecková, režiséři Olga Sommerová, Václav Marhoul, Jan Hřebejk, Břeislav Rychlík, zakladatel Semaforu Jiří Suchý nebo bývalý ministr kultury Daniel Herman. Město ale ubezpečuje, že v každém případě budou zachovány obě značky, tradice i kvalita Moravského divadla Olomouc i Moravské filharmonie Olomouc a tvrdí, že právě současný stav vede ke zhoršování kvality obou kulturních stánků.

Otevřený dopis, podepsaný senátorem Lumírem Kantorem, právníkem Kamilem Andree a inciciátory zmiňované petice Janem Řihoškem a Milanem Ludvíkem, reaguje na usnesení rady z 23. května, která rozhodla o dalším kroku vedoucímu ke sloučení obou kulturních institucí. "Navzdory námitkám současných ředitelů a proklamovaným heslům vedení města, že se jedná pouze o zvažované konzultace s účelem ulevit městskému rozpočtu, byl překvapivě stanoven termín, k němuž by sloučení mělo proběhnout," diví se Kantor, který je současně i ambasadorem Moravské filharmonie a snaží se o zachování současného stavu.

„Současný stav, k jehož zachování umělci vyzývají, znamená každoroční boj o rozpočet, postupné propouštění, tlumení kulturní služby - připomeňme zrušení letošní Dvořákovy Olomouce - a nejistotu, která se dříve či později projeví i na kvalitě. Tento stav opravdu zachovat nechceme,“ namítá pirátský náměstek primátora Viktor Tichák. Podle něj nyní on a jeho kolegové z vedení města hledají cesty, které by oběma institucím zajistily především víceletý horizont, jistotu a možnost uměleckého růstu. "Ten za současných podmínek možný není," upozorňuje Tichák.
Petenti se však domnívají, že slučování povede k degradaci obou institucí. "Sloučení povede k postupnému oklešťování, redukci zaměstnanců a omezování repertoáru. V univerzitním městě s vysokou mírou vzdělání zůstane torzo klasického umění. To si Olomouc ani náš kraj nezaslouží,” argumentuje Lumír Kantor a doplňuje, že z dosavadních materiálů navíc vyplývá, že úspora rozpočtu města je velmi diskutabilní. "Zároveň do diskuse o sloučení nebylo přizváno vedení kraje, což považuji za nepřijatelné," upozorňuje Kantor.

O podkladech pro sloučení divadla a filharmonie bude hlasovat zastupitelstvo již 5. června.