Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Primátor Žbánek: Nová multifunkční hala by se mohla zařadit mezi prestižní arény v České republice

Zprávy z regionu

15.1.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Olomouc nový zimní stadion potřebuje. V tomto bodě panuje shoda nejen mezi vedením města, ale také mezi Olomoučany. Součástí projektu, jemuž jako podklad slouží ten z pera architekta Roberta Štefky z roku 2012, by měla být kromě multifunkční haly ještě malá tréninková hala a parkovací dům.

Nový zimní stadion počítá s multifunkční halou, malou tréninkovou halou a parkovacím domem

Foto: www.a2.cz

Multifunkční hala, malá tréninková hala a parkovací dům
"Hala by měla vzniknout v Hynaisově ulici místo stávajícího zimního stadionu a využít scelené území pozemků. Budoucí návrh počítá i se vznikem nové malé haly a parkovacím domem," uvedl primátor Mirek Žbánek. Podle něj parkovací dům navíc spadá do parkovací politiky města a pomohl by zmírnit potíže v centru.

Multifunkční hala, která by byla vybudována v místě současného zimního stadionu, by nesloužila pouze zimním sportům, jako je hokej (jenž by i nadále měl prioritu), bruslení či krasobruslení, ale jednoduchým modulárním systémem by ji šlo snadno předělat například na stánek pro basketbal nebo tenis. "Hala by mohla sloužit také kulturním nebo společenským účelům," podotkl primátor a dodal: "Nová multifunkční hala by se mohla zařadit mezi prestižní arény v České republice." 

Projekt Roberta Štefky z roku 2012 počítá se stávajícím rozsahem ledové plochy a současných tribun. Vlastní zázemí by měl v novém objektu každý typ a třída hokeje od áčka až po juniory, dle slov primátora by tu zázemí mohl najít rovněž například univerzitní hokejový tým. "Do přípravy v rovině debaty týkající se budoucího využití nové haly chceme zapojit i Univerzitu Palackého," potvrdil. Počítá se rovněž s tělocvičnou a fit studiem, malá hala by byla zázemím i pro letní aktivity. Budoucí parkovací dům by se s halou propojil v jednotlivých patrech.

Foto: www.a2.cz

Modulární systém výstavby
Jako první by se podle Štefkova projektu měla opravovat střecha stávajícího zimního stadionu. "Současný stav dospěl do kritického bodu, v rámci kterého město musí činit kroky, které zamezí dalšímu chátrání ledové plochy v Olomouci," uvedl Žbánek. Střecha by tak měla být opravena nejdříve, podle projektu na opravu mohou modulárně navazovat další prvky nové haly. S tím se počítá i při nezbytné aktualizaci celého projektu. 

Způsob financování
Projekt nové haly z roku 2012 sloužil jako podklad pro prezentaci při jednání primátora na Úřadě vlády ČR a při konzultaci s vládním zmocněncem pro sport Milanem Hniličkou. Nová hala figuruje v seznamu projektů zařazených do Národního investičního plánu. "Podmínkou uskutečnění projektu je vícezdrojové financování. Aktuálně proto diskutujeme nad podobou finanční účasti státu, města i kraje," uvedl primátor. Dle jeho slov samozřejmě investice naráží na finanční možnosti města i kraje. "Město i kraj patří mezi nejzadluženější samosprávné instituce v zemi. Nicméně stav zimního stadionu je tak tristní, že nám nezbyde nic jiného, než se do rekonstrukce pustit," konstatoval. "Projekt musíme pečlivě připravit, abychom obstáli a splnili všechna kritéria, která budou formulována v dotačním titulu vlády," zdůraznil Žbánek.

V dohledné době by měla vzniknout pracovní skupina složená ze zástupců koalice a opozice. Ta by se měla podílet na přípravě investičního záměru, jehož součástí bude rozfázování, harmonogram projektu, jeho aktualizace podle platných norem a pochopitelně právě otázka budoucího financování a jeho způsoby.

Nutná aktualizace projektu za 1,035 miliardy
Stávající projekt, ze kterého se bude při aktualizaci vycházet, počítá s částkou 1,035 miliardy. "Součástí tohoto projektu jsou také poměrně nákladné přeložky inženýrských sítí, v tomto místě je zanedbaná kanalizační síť, kterou by bylo nutné dříve či později opravit. Setkávají se nám tu tak vyvolané investice, které přímo vybízí, aby se daná lokalita řešila komplexně. Součástí je rovněž výstavba parkovacího domu, mobiliář hal už v částce zahrnut není," prozradil primátor Žbánek.

Šance na úspěch je podle vedení města velká
Multifunkční hala by nabídla prostor nejen pro různé druhy sportů, také by se tu mohly konat společenské nebo kulturní akce, zejména pak koncerty. "O podobných projektech uvažuje například Brno nebo Jihlava. V Olomouci jsme však s přípravou i díky stávajícímu projektu nejdále, o čemž mě ujistil i premiér," konstatoval závěrem primátor Mirek Žbánek.

Pokud vše půjde dobře, lze odhadnout, že stavební povolení by nová hala na místě dnešního zimního stadionu mohla získat v řádu měsíců.