Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Žbánek: Chceme klást důraz na rozvoj veřejného prostranství

Zprávy z regionu

13.2.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Město uzavřelo s Fakultou architektury ČVUT v Praze smlouvu o spolupráci, od níž si slibuje inspiraci při řešení veřejného prostoru. Cílem je podle primátora Mirka Žbánka rozšířit diskuzi o urbanistické a architektonické podobě rozvoje konkrétních lokalit v Olomouci.

Studenti by se měli věnovat mimo jiné budoucímu využití území lokality Tržnice a bývalého autobusového nádraží

Foto: Jan Procházka

"Chtěli bychom nastartovat diskuzi o budoucím rozvoji a kvalitě architektury ve městě. Rádi bychom spoluprací s příští generací architektů zahájili debatu o tom, jak by se Olomouc mohla do budoucna rozvíjet, co je dnes urbanistickým trendem, jak skloubit historickou podobu Olomouce s moderní architekturou," vysvětlil primátor Mirek Žbánek.

Projekty na vybraná území a veřejná prostranství budou studenti architektury řešit v rámci svých semestrálních prací. Pracovat budou pod patronací ateliéru vedeného architekty prof. Ing. arch. Michalem Kohoutem a doc. Ing. arch. Davidem Tichým. Ateliér Kohout - Tichý již obdobným způsobem spolupracoval s městy Pardubice, Havlíčkův Brod, Říčany, Benešov, Praha a Brno. Součástí bude i spolupráce s ateliérem krajinářské tvorby vedeným arch. Radmilou Fingerovou. 

Studenti se zaměří na předem vybrané lokality

Studenty Fakulty architektury ČVUT čeká v Olomouci třídenní workshop, který se uskuteční od 8. do 10. března. Ve svých projektech se zaměří na předběžně vytipované lokality - na území, která byla vybrána jako transformační a rozvojová. "Jsem rád, že se do těchto lokalit dostala jak chronicky známá transformační území bývalých brownfieldů, tak i území, která bezprostředně souvisí s historickým jádrem města. V historickém centru se podle Jany Křenkové z Útvaru hlavního architekta jedná například o budoucí využití území lokality Tržnice a bývalého autobusového nádraží, Staroměstských kasáren, stávajícího depa Dopravního podniku v souvislosti s jeho plánovaným přemístěním či využití proluk v centru města. Mezi vytipovaná místa patří i nevyužívané lokality v prostoru ulice Velkomoravské nebo nezastavěné území mezi ulicemi Brněnská a Schweitzerova. V případě veřejných prostranství se práce mohou zaměřit na budoucí podobu třídy Svobody, parku v ulici Dlouhá nebo území v okolí Klášterního Hradiska.

Prezentace a veřejná diskuze

Finální projekty budou studenti a zástupci fakulty prezentovat vedení města a prostřednictvím výstavy také veřejnosti. Výstava bude spojena s diskuzí nad jejich návrhy a modely. Projekty budoucích architektů město zároveň obdrží i v digitální podobě. 

"Tímto krokem navazujeme na programové prohlášení, kde jsme se zavázali k tomu, že chceme klást daleko větší důraz na rozvoj veřejných prostranství a kvalitu urbanismu a architekturu. Zároveň chceme, aby se Olomouc zařadila mezi města, která usilují o co nejširší diskuzi nad urbanistickými a architektonickými problémy s nejmladší generací architektů," doplnil závěrem Žbánek.