Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 5.7 °C

Zažijete mléčnou dráhu chutí, slibuje Mušlárna a zve na degustační menu ze slávek

Zprávy z regionu

2.5.2023 aktualizováno 21.12.2023 09:07

Jan Procházka

Monotematický gastroklub. Tak charakterizují autoři koncept Mušlárna, který pravidelně zve hosty do magických prostor Nezvalovy archy na speciální degustační menu, jemuž dominují slávky. Ty připravuje šéfkuchař Roman Loubal a dává si záležet, aby hostům nabídl opravdu mimořádný zážitek.

Kdy se v Nezvalově arše koná nejbližší Mušlárna se s předstihem dozvíte na webových stránkách, kde je i možnost rezervace konkrétního termínu. Ten je nutno rezervovat předem.

Nápad na Mušlárnu nosil Marek Novotný, v civilu majitel realitní kanceláře Dachi a také duchovní otec Nezvalovy archy, v hlavě už řadu let. “Chtěl jsem udělat něco jako gastronomický klub. Nikoli restauraci, ale jen takové občasné potkávání se nad mimořádným chuťovým zážitkem,” vzpomíná Marek Novotný. Před pěti lety vznikla Nezvalova archa, unikátní umělecky zařízený prostor pro bydlení i kulturu. A koncem minulého roku konečně uzrála myšlenka na klub. “Seznámili jsme se s Romanem Loubalem, šéfkuchařem, který prošel podniky jako je brněnský Borgo Agnese, olomoucká Atmosphere či Entrée. Vycházeli jsme z toho, že archa symbolizuje vodu. A nechtěli jsme dělat ryby, protože ty si můžete dát v mnoha restauracích. Vybrali jsme proto mušle,” popisuje Novotný.

Foto: Lukáš Navara

Mušle nepatří ve středoevropském regionu k zrovna obvyklým pokrmům, Roman Loubal i Marek Novotný ale ubezpečují, že se není čeho bát, neboť se jedná o skutečnou delikatesu. “Je to něco úplně jiného, než třeba ústřice. Přirovnal bych slávky k takovému mořskému kuřecímu,” míní Loubal a Marek Novotný ho doplňuje přirovnáním k návštěvě galerie: “V každém soustu je variace vjemů - ve spojení s vinným doprovodem tvoří doslova mléčnou dráhu chutí.”

Koncept je jednoduchý. “Připravím vždy tříchodové menu: předkrm, hlavní jídlo ze slávek a dezert. K tomu vyberu víno z našeho spřáteleného vinařství Sonberk a digestiv,” říká Roman Loubal, který sám sebe označuje za velkého milovníka italských jídel a mořských plodů, na něž se specializuje.

Termíny degustací Mušlárna vypisuje na webových stránkách a právě tam je také nutné si účast rezervovat. “Podle počtu rezervací totiž objednáváme slávky a v den akce pak nakupuji čerstvé suroviny,” vysvětluje Loubal. Slávky do Olomouce přivezou dodavatelé ze severní Itálie nebo Belgie.

“Akce začíná v devatenáct hodin, je potřeba přijít včas. Návštěvníci také musí respektovat, že slávky se jí rukama. Na tom trváme, je to tradiční způsob. Ani prezident by u nás nedostal příbor,” usmívá se Marek Novotný.

Mušlárna nabízí i vouchery - pro gurmána ideální dárek.

Aktuální menu nabídne jako předkrm krevety s avokádem. “Vždy je to poskládané jako mozaika chutí: aby v jídle byly sladší tóny, něco kyselého a i trochu ostřejšího, co vybočí,” prozrazuje Loubal. Hlavní chody jsou na výběr dva. Tradiční slávky na víně jsou stálicí, která je na menu vždy, druhý hlavní chod se ale několikrát do roka změní. V říjnu můžete ochutnat slávky fourme ď ambert s česnekem, chilli, ančovičkou, tomaty, kokosovým mlékem, modrým sýrem a jablkem.

Foto: Lukáš Navara

Degustační menu stojí 890 korun, je možno ho pořídit i jako dárkový voucher. Mušlárna se zatím koná dvakrát do měsíce a kapacita je čtyřicet míst.