
Zažijete mléčnou dráhu chutí, slibuje Mušlárna a zve na degustační menu ze slávek
Zprávy z regionu
2.5.2023
Jan Procházka
Monotematický gastroklub. Tak charakterizují autoři koncept Mušlárna, který pravidelně zve hosty do magických prostor Nezvalovy archy na speciální degustační menu, jemuž dominují slávky. Ty připravuje šéfkuchař Roman Loubal a dává si záležet, aby hostům nabídl opravdu mimořádný zážitek. Nejbližší volný termín je 12. května, rezervaci je nutno udělat dopředu.
Nejbližší Mušlárna se v Nezvalově arše koná 12. května od 19 hodin. Termín je nutno rezervovat předem.
Nápad na Mušlárnu nosil Marek Novotný, v civilu majitel realitní kanceláře Dachi a také duchovní otec Nezvalovy archy, v hlavě už řadu let. “Chtěl jsem udělat něco jako gastronomický klub. Nikoli restauraci, ale jen takové občasné potkávání se nad mimořádným chuťovým zážitkem,” vzpomíná Marek Novotný. Před pěti lety vznikla Nezvalova archa, unikátní umělecky zařízený prostor pro bydlení i kulturu. A koncem minulého roku konečně uzrála myšlenka na klub. “Seznámili jsme se s Romanem Loubalem, šéfkuchařem, který prošel podniky jako je brněnský Borgo Agnese, olomoucká Atmosphere či Entrée. Vycházeli jsme z toho, že archa symbolizuje vodu. A nechtěli jsme dělat ryby, protože ty si můžete dát v mnoha restauracích. Vybrali jsme proto mušle,” popisuje Novotný.
Mušle nepatří ve středoevropském regionu k zrovna obvyklým pokrmům, Roman Loubal i Marek Novotný ale ubezpečují, že se není čeho bát, neboť se jedná o skutečnou delikatesu. “Je to něco úplně jiného, než třeba ústřice. Přirovnal bych slávky k takovému mořskému kuřecímu,” míní Loubal a Marek Novotný ho doplňuje přirovnáním k návštěvě galerie: “V každém soustu je variace vjemů - ve spojení s vinným doprovodem tvoří doslova mléčnou dráhu chutí.”
Koncept je jednoduchý. “Připravím vždy tříchodové menu: předkrm, hlavní jídlo ze slávek a dezert. K tomu vyberu víno z našeho spřáteleného vinařství Sonberk a digestiv,” říká Roman Loubal, který sám sebe označuje za velkého milovníka italských jídel a mořských plodů, na něž se specializuje.
Termíny degustací Mušlárna vypisuje na webových stránkách a právě tam je také nutné si účast rezervovat. “Podle počtu rezervací totiž objednáváme slávky a v den akce pak nakupuji čerstvé suroviny,” vysvětluje Loubal. Slávky do Olomouce přivezou dodavatelé ze severní Itálie nebo Belgie.
“Akce začíná v devatenáct hodin, je potřeba přijít včas. Návštěvníci také musí respektovat, že slávky se jí rukama. Na tom trváme, je to tradiční způsob. Ani prezident by u nás nedostal příbor,” usmívá se Marek Novotný.
Aktuální menu nabídne jako předkrm lososa gravlax s netradiční kombinací avokáda, creme fraiche, kopru, perlových cibulek a wasabi. “Vždy je to poskládané jako mozaika chutí: aby v jídle byly sladší tóny, něco kyselého a i trochu ostřejšího, co vybočí,” prozrazuje Loubal. Hlavní chody jsou na výběr dva. Tradiční slávky na víně jsou stálicí, která bude na menu vždy, druhý hlavní chod se ale několikrát do roka změní. V květnu můžete slávky ochutnat v asijské verzi na žlutém dýňovém kari s koriandrem. Jako desert se pak bude podávat ananas s kokosem a srirachou.

DNES
Začíná stavba nadjezdu na Holické. Uzavírka potrvá rok a půl
Tipy na víkend
2.6.2023
Tipy na víkend: Noc kostelů, Dobrošlap, Svátky města i písní, Slavnosti Olomouc i víkend dětí
Kultura
1.6.2023
Moravské divadlo chystá k ukončení sezony slavnostní koncert Tracyho tygr s písněmi Emila Viklického
DNEŠEK
1.6.2023