Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 15.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zastupitelé otevřeli cestu ke sloučení divadla a filharmonie

Zprávy z regionu

5.6.2023

jap

Značné emoce vzbudil materiál, který otevírá cestu ke slučování Moravského divadla a Moravské filharmonie. Ten dnes projednávalo olomoucké zastupitelstvo, které o něm jednalo téměř pět hodin. Po dlouhých diskuzích byl nakonec schválen. Následovat ho má obsáhlá studie, která ukáže, zda je vznik jedné superinstituce skutečně tou správnou cestou. Pokud se ukáže, že tomu tak není, vedení města se dušuje, že je pořád prostor zatáhnout za záchrannou brzdu.

S transparenty i živou hudbou dorazili dnes filharmonici na zasedání olomouckého zastupitelstva. To mělo mimo jiné na programu i materiál, posuzující různé varianty budoucího fungování divadla a filharmonie. Současný stav financí obou institucí totiž není uspokojivý ani pro město, ani pro samotné kulturní stánky. V pohledu na řešení situace už ale jednota končí. Materiál se zabývá více variantami, vedení města se ale nejvíce zamlouvá ta, v němž se obě instituce sloučí do jedné. A právě tuto variantu si dnes od zastupitelů chtěli radní potvrdit.

"V tuto chvíli nerozhodujeme o sloučení, jak by se mohlo zdát. Stojíme na začátku cesty, musíme si jen vybrat nejlepší variantu a tu dále rozpracovat," řekl dnes náměstek primátora Viktor Tichák (Piráti). Právě v jeho gesci se obě kulturní instituce nacházejí. Ubezpečil, že ani po případném sloučení není v plánu omezit či upozadit chod některého ze subjektů. Proti návrhu se ale vymezila opozice. "Je to nezralé, nehotové, nekoncepční a připravené příliš rychle," zhodnotila Markéta Záleská (ODS), Tichákova předchůdkyně na pozici kulturní náměstkyně. Kritizovala i skutečnost, že rozsáhlejší studie, jak by případné slučování vypadalo, má teprve následovat. Podle opozice i mnohých hlasů z řad oborné veřejnosti hrozí nevratné poškození institucí s dlouhou historií, navíc v době, kdy se na celostátní úrovni chystá zákon, který by mohl tíživou situaci s financováním pomoci řešit. To dnes náměstek Tichák několikrát popřel: "Ukáže-li se, že ta varianta výhodná není, prostě se vrátíme zpět. Zatím neděláme nic nevratného."

Zastupitelé nakonec návrh po téměř pěti hodinách jednání podpořili. Proti hlasovali pouze členové koalice SPOLU a SPD s Trikolorou.