Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zástupci města a hospodářské komory se seznámili s rozvojovými plány společnosti M.L.S. Holice

Zprávy z regionu

27.2.2020

Autor: ohk

Management největšího průmyslového zaměstnavatele v Olomouci, společnosti M.L.S. Holice, pozval zástupce vedení města v čele s primátorem a představitele Okresní hospodářské komory Olomouc k prohlídce výroby v areálech na ulici Sladkovského i Průmyslová. To vše s cílem prezentovat své aktivity a představit stěžejní rozvojové záměry. Mezi ty patří bezesporu stěhování výrobní pobočky z Rumunska do Olomouce a s tím související rozšiřování areálu a proces navýšení počtu zaměstnanců.

Foto: Okresní hospodářská komora Olomouc

Návštěva delegace vedené primátorem a zástupci hospodářské komory byla rozdělena do tří části. V té úvodní byli účastníci seznámeni s historií, současným stavem a plány do budoucna. Tato témata nastínil v prezentaci ředitel společnosti. 

Nová výrobní hala a sto nových zaměstnanců

Následovala prohlídka výrobního procesu v areálu na Sladkovského a následně také na ulici Průmyslová. Právě zde byla dokončena nová výrobní hala na ploše bezmála 6000 m2, kam se přesune zrušená rumunská pobočka a kde společnost vytvoří přes sto nových pracovních míst.  Projekt transferu výroby pro společnost znamená rozvojovou investici okolo 200 milionů korun.

"Do nově vzniklé haly se přesune výroba průmyslových alternátorů, tedy synchronních generátorů, velkých výkonů až do 18 MW. Hmotnost budou mít od sedmi do dvaceti šesti tun. Jen pro srovnání – dnešní výrobky, které v Olomouci vyrábíme, váží od 110 kilogramů do pěti tun," popisuje ředitel M.L.S. Holice Vladan Hlaváč. Společnost je největším průmyslovým zaměstnavatelem v Olomouci a zároveň největším výrobcem elektrických generátorů v České republice. Vyrábí a dodává kompletní portfolio nízkonapěťových generátorů. Přesunem výroby z Rumunska se paleta výrobků rozroste o generátory středně a vysokonapěťové. 

Spolupráce s městem a hospodářskou komorou

Společnost M.L.S. Holice je dlouhodobým členem Okresní hospodářské komory Olomouc. Spolupráce se stále rozvíjí, o čemž svědčí také fakt, že se firma nad rámec členství rozhodla stát také celoročním marketingovým partnerem komory pro rok 2020. Komora současně i nadále prohlubuje spolupráci s vedením města, kdy je hlavním zástupcem podnikatelů a firem v regionu. Nově se spolupráce rozvíjí i v tématu společenské odpovědnosti firem. 

"Ve spolupráci s hospodářskou komorou uskutečňuji návštěvy významných zaměstnavatelů. Ve městě i regionu působí mnoho firem, které si zaslouží uznání, protože městu mnoho vrací. Na podporu sportu, kultury i na utváření komunitního života v Olomouci často tečou peníze právě od místních podnikatelů a oblast financování tak nezůstává jen na dotačních zdrojích města," vysvětlil primátor Mirek Žbánek. "Zvažujeme, jak tento přístup sociálně zodpovědných firem oceňovat a motivovat je. V součtu jde o velké částky, které do podpory plynou, a společnost M.L.S je jedním z příkladů takto odpovědného přístupu," objasnil. 

Ve spolupráci s Moravskou vysokou školou hodlá město vytvořit mapou sociálně odpovědných firem a téma dále rozvíjet s Okresní hospodářskou komorou Olomouc i dalšími partnery. 

L. S. Holice, spol. s r. o. navazuje na tradici národního podniku MEZ (Moravské elektrotechnické závody), který byl v roce 1993 privatizován. Olomoucká pobočka přešla do rukou francouzské společnosti Leroy Somer a v roce 2017 se stala součástí japonské korporace Nidec. Sídlo společnosti i oba výrobní závody se nachází Olomouci-Holici. Společnost vyrábí a dodává kompletní portfolio nízkonapěťových generátorů v rozsahu výkonu od 10 do 3900 kVA. Celé spektrum generátorů M.L.S. Holice, spol. s r. o. míří nejčastěji k výrobcům generátorových setů – poháněné typicky dieselovým motorem mění mechanickou energii na elektrickou.