Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zámek v Čechách pod Kosířem znovu otevírá a láká na Mánesa i koncerty

Kultura

25.5.2020

roc jap

Už od úterý 26. května bude veřejnosti opět přístupný zámek v Čechách pod Kosířem. Otevření se týká všech expozic včetně populárního Svěrákovského muzea. Novinek je ale celá řada. K vidění bude například slavný Mánesův obraz Švadlenka, chystají se i letní koncerty...

Mánesova Švadlenka

Švadlenku namaloval Josef Mánes mezi lety 1858 – 59. Patří mezi žánrová díla, z nichž je právě tento obraz považován za jeden z nejkrásnějších.
Mnoho odborníků se přelo o to, kdo je na obraze zachycen. Nejrozšířenější verzí bylo, že se jedná o Františku Pokornou, snoubenku Mánesova přítele Adolfa Kosárka, při šití svatebních šatů v okamžiku, kdy se dověděla o smrtelné chorobě svého budoucího muže. Ten již v době jejich zásnub trpěl tuberkulózou, přesto se v září 1858 vzali. Nedlouho po svatbě se dvojici narodila dcera, Kosárek však rok na to zemřel. Obraz plačící dívky je doplněn množstvím atributů umožňujících hlubší interpretaci.
Obraz, jehož hodnota je vyčíslena na deset milionů korun, se po ukončení sezóny vrátí zpět do Národní galerie v Praze. S ním však budou do Prahy odvezeny i všechny Mánesovy obrazy, které jsou nyní k vidění na zámku. Návštěvníci tak mají během této sezony poslední šanci, shlédnout ucelenou sbírku děl českého malíře, neboť obrazy projdou rozsáhlým a několikaletým restaurováním.

„Tento rok si také budeme připomínat 200. výročí od narození jednoho z nejuznávanějších českých malířů, Josefa Mánesa. K tomuto významnému jubileu se muzeu podařilo zapůjčit z Národní galerie v Praze jeden z jeho nejslavnějších obrazů nazývaný Švadlenka,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Petr Vrána. Návštěvníci zámku tak budou moci shlédnout ucelenou sbírku děl toho českého malíře na jednom místě, a to po celou letošní sezónu.
“K Mánesovu výročí také plánujeme i několik společensko-kulturních akcí, jako například 11. září slavnostní koncert Mánesovy obrazy v hudbě, ve velkém zámeckém sále, na téma obrazů toho malíře a den poté velké oslavy, spojené s uvedením autorské divadelní hry Obrázky ze života Josefa Mánesa,” zmínil Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci, které je správcem zámeckého areálu v Čechách pod Kosířem.

Během sezóny proběhne několik tematických akcí, jako například 4. července turistický pochod Mánesovou stezkou, malířské workshopy, tematické kostýmované prohlídky a mnohé další. “Rozjíždíme také projekt Najdi svého Mánesa s cílem pokusit se nalézt další nezvěstná díla Josefa Mánesa a připravujeme vydání populární výroční turistické vizitky,” doplnil Holásek.

V souladu s rozvolňování daných omezení se chystají i open air koncerty Kulturního léta v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. “Posluchači se mohou těšit 12. srpna na koncert Mikolase Josefa a 10. září na open air koncert rockové skupiny Mňága a Žďorp a na dalšího ze známých českých písničkářů, Jiřího Dědečka,” prozradil Holásek a doplnil, že od 1. června je prodloužena otevírací doba do 18:00. Z dalších novinek je na zámku možno vidět repliku svatebních šatů hraběnky Gizely Silva Tarouca, restaurovaný mobiliář - klekátko v ložnici hraběnky Gabriely Silva Tarouca a restaurovaný erb Silva Tarouců nad hlavním vchodem do zámku.