Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 5.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Základní úrokové sazby se letos zvýší třikrát až čtyřikrát, nejspíš už od února

Zprávy z regionu

15.1.2018

Autor: Miroslav Škrabal specialistanabydleni.cz

Bankovní rada ČNB ke konci roku 2017 ponechala základní úrokové sazby na své původní hodnotě 0,5 %. Dva ze sedmi členů bankovní rady hlasovali pro navýšení na hodnotu 0,75 %, jinak byl zbytek osazenstva pro zachování té stávající. Každopádně to neznamená, že jsme na cestě k nějaké stagnaci základních úrokových sazeb, spíše naopak. Podle předpokladů dojde k navýšení základních úrokových sazeb v roce 2018 odhadem třikrát až čtyřikrát, poprvé pravděpodobně již začátkem letošního února.

V současné chvíli by se dalo říci, že není důvod k navyšování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů, když jsou ty základní tentokrát beze změny. Přesto podle výsledků serveru Hypoindex.cz k navyšování dochází a docházet bude. Průměrná úroková sazba se u hypoték vyšplhala na hodnotu 2,15 %, oproti té říjnové se zvýšila o pět setinek. V podstatě již od září loňského roku skáčou sazby u hypoték nahoru vždy cca o 0,05 % a dá se očekávat podobný vývoj i v měsících následujících.

Těžko se dá s jistotou odhadnout, jaký bude vývoj úrokových sazeb u hypoték v příštím roce. Jisté ale je, že doba levných hypoték už je pryč. Ještě v lednu 2017 byly průměrné sazby u úvěrů na bydlení 1,82 %. S těmito hodnotami se v roce 2018 určitě nepotkáme. Cena hypoték bude s ohledem na navyšování základních úrokových sazeb stále růst, i když se banky snaží ji kvůli konkurenčnímu boji držet co nejníže.

Podobný náhled na situaci potvrdila i Jana Zachařová, ředitelka olomouckého hypotečního centra Raiffeisenbank: „Přestože se dlouhotrvající trend otočil a úrokové sazby začaly stoupat, jedná se zatím o drobnou změnu, kterou klienti pocítí maximálně v řádech stokorun na měsíční splátce. Pro rok 2018 se dá očekávat další pozvolný růst sazeb, nicméně hypotéky jsou z dlouhodobějšího pohledu stále velmi levné. Klientům se aktuálně vyplatí zafixovat úrokovou sazbu na delší období.“ 
Pokud by si úrokové sazby u hypoték zachovaly stejný vývoj jako doposud, mohly by se na konci příštího roku zastavit někde na hodnotě 2,8 %. V roce 2019 by pak podle odhadů ekonomů mohlo dojít k překročení hranice tří procent.

www.specialistanabydleni.cz

Autor článkuMiroslav Škrabal specialistanabydleni.czskrabal@olomouc.cz

Miroslav Škrabal <a href=specialistanabydleni.cz" />
Reklama

Restaurace U Macků

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Klasická restaurace v blízkosti baziliky Navštívení Panny Marie a zoologické zahrady. Domácí česká kuchyně i speciality. Denní menu. Na čepu 5 druhů piva a točené nealkoholické pivo. N...