Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 11.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zajímavé události, státní svátky, husy i víno. Podívejte se, co nás čeká na podzim

Tipy a názory

22.9.2021

Lenka Šimková

Podzim s sebou tradičně přináší řadu zajímavých akcí. Kromě několika státních svátků nás zpravidla čekají svatomartinské husí hody, mladá vína a školáci mají své první prázdniny. Do toho nechybí ani spousta zajímavých událostí jak pro děti, tak pro dospělé. Přinášíme vám přehled toho, co k podzimu v Olomouci neodmyslitelně patří...

Pranostiky

Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností – letos se jí dočkáme ve večerních hodinách, a to ve středu 22. září přesně v 21:21 hodin. K tomuto ročnímu období se váže mnoho pranostik. Zde přinášíme ty nejznámější:

- Čím dříve listí opadne, tím úrodnější příští rok.
- Divoké husy na odletu - konec i babímu létu.
- Jsou-li prvé dny babího léta jasné, nastane teplý podzim.
- Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá.
- Když napadá sníh na zelené listí, bude tuhá zima.
- Když se táhnou ptáci blízko k stavení, bude tuhá zima.
- Podzim bohatý na mlhu věští v zimě mnoho sněhu.
- V roce, ve kterém je mnoho žaludů, má býti studená zima s množstvím sněhu.
- Včas-li padá lupení, na rok pěkné osení.

Státní svátky a prázdniny

Na toto roční období připadají hned tři státní svátky.

28. září - Den české státnosti
Toto datum je zároveň svátkem sv. Václava, patrona Čech a Moravy a jednoho z tradičních symbolů českého státu. Svátek připadá na den jeho zavraždění asi v roce 935. Vyhlášení dne státním svátkem bylo navrženo 24. března 2000. V tento den jsou zavřené obchody!

28. října - Den vzniku samostatného Československa
Slaví se jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu. V tento den jsou zavřené obchody!

27. a 29. října - podzimní prázdniny
Na všechny školáky čekají první prázdniny v letošním školním roce. Volno budou mít ve středu 27. října a v pátek 29. října. Se čtvrtečním státním svátkem to vychází na pěkný prodloužený víkend. Naplánujte si společně výlet, už zítra se můžete těšit na přehledný článek s našimi tipy. ;)

17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii
Tento svátek připomíná události spojené se 17. listopadem roku 1989, tedy se Sametovou revolucí. Letos si připomínáme už 31. výročí demonstrace proti komunistickému režimu, která odstartovala řadu událostí a změn završených pádem komunismu. V tento den jsou obchody otevřené.

Foto: Depositphotos.com

Zajímavé akce a události v Olomouci

K podzimu v Olomouci patří spousta významných kulturních a společenských událostí. Zajít můžete také na svatomartinské víno či na hody, které jsou v posledních letech velmi oblíbené a pečenou husičku nabízí v listopadu takřka každá restaurace ve městě. Letos k tradičním podzimním akcím přibyly i některé kulturní události, které se konají pravidelně na jaře a kvůli koronavirovým opatřením byly přesunuty na podzim.

Podzimní festival duchovní hudby - 19. 9. až 23. 10.
Program letošního ročníku nabízí ojedinělý a žánrově i druhově pestrý program složený z duchovní hudby šesti století. Koncerty jsou opět umístěny do historicky cenných a akusticky pozoruhodných prostor spojených s duchovním, společenským a kulturním životem Olomouce. V letošním roce vás čeká hned devět zajímavých koncertů, více podrobností tady →

Olomoucké vinné slavnosti - 1. a 2. 10.
Olomoucké vinné slavnosti probíhají od roku 2011. Na Dolní náměstí jsou zváni jak vinaři z Moravy, tak i ze zahraničí, kteří nabízejí a prezentují svá vína, nechybí pochopitelně ani burčák a něco dobrého k zakousnutí. Letos vás čeká přes dvacet vinařství a chybět nebude ani doprovodný program v podobě cimbálové muziky či vinné tomboly.

Parlamentní volby - 8. a 9. 10.
V těchto dnech se konají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Hlasování bude probíhat v pátek od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin. Už víte, komu dáte svůj hlas? My jsme pro vás připravili speciál k volbám, kde naleznete přehled všech kandidátů i hnutí a známých či méně známých tváří, které by rády zamířily do sněmovny.

Foto: Jan Procházka

Den lidí bez domova - 10. 10.
Datum 10. října je v Olomouci spojeno s akcí Dobrého místa pro život s názvem Den lidí bez domova, kdy zakoupením polévky můžete přispět na dobrou věc. O tom, jakým způsobem bude letošní ročník probíhat, vás budeme již brzy informovat.

Divadelní Flora - 10. 10. až 12. 12.
Po téměř dvouleté covidové pauze se do Olomouce opět vrací Divadelní Flora. Po loňském roce, kdy festival neproběhl vůbec, jej letos pořadatelé přesunuli z tradičního jarního termínu na podzim a na návštěvníky čeká hned deset víkendů s výběrem činoherních, tanečních a performativních produkcí z české i středoevropské scény. Divadelní Flora s podtitulem Krásný nový svět odstartuje v neděli 10. října a potrvá netradičně až do prosince. Podrobnosti se dočtete tady →

Flora Olomouc - podzimní etapa - 14. až 17. 10.
Podzimní etapa oblíbené výstavy na Floře nabídne, jako již tradičně, velkou přehlídku ovoce a zeleniny, chybět nebude doprovodný program a oblíbené zahradnické trhy. Více o výstavě i programu se dočtete zde →

Foto: Jan Procházka

Prix Bohemia Radio - 18. až 21. 10.
Mezinárodní přehlídka rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio má své pevné místo v průběhu jarních měsíců, letos s ohledem na situaci pořadatelé festival přesunuli na podzim. I letos tak čekají na návštěvníky čtyři dny nabité poslechem rozhlasové tvorby, debatami, koncerty a divadelními představeními.

Halloween - 31. 10.
Tento den je u nás čím dál oblíbenější, zejména mezi malými dětmi, a tak se bude konat řada akcí, například vydlabávání dýní nebo maškarní zábavy.

Svatomartinské hody - 11. 11.
11. listopadu slaví svátek sv. Martin a toto období je již tradičně svátkem husích hodů a svatomartinského vína, které si můžete vychutnat v mnoha olomouckých restauracích. Také v letošním roce bychom pro vás rádi připravili náš tradiční velký přehled husích hodů, po kterém se vám začnou sbíhat sliny. ;)

Slavnost vína - 19. 11.
Největší akce moravského podzimu, jak se pyšní pořadatelé, se letos koná 19. listopadu v NH Collection Olomouc Congress. Těšit se můžete na bohatý program, na 150 druhů vín i na skvělý raut. Veškeré informace o akci naleznete na webu →