Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 9.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zájem o potraviny z potravinové banky je enormní. Pomáhají i soukromí výrobci, kteří sami prožívají těžké časy

Zprávy z regionu

30.3.2020

Autor: Zuzana Doleželová

Od počátku vyhlášení nouzového stavu v souvislosti s šířením nového typu koronaviru zaznamenává Potravinová banka v Olomouckém kraji výrazně vyšší poptávku, ale také tu končí potraviny, které by se jinak v provozovnách, jichž se dotklo uzavření, zkazily. I když jsou běžně do aktivit banky zapojeni dobrovolníci, nynější přísná opatření jim pomáhat brání. Do skladu nesmí nikdo kromě stálých zaměstnanců.

Zájem o potraviny je velký. Mezi odběratele potravinové banky patří sociální služby, díky kterým se potřebné potraviny dostanou k lidem...

Foto: Potravinová banka v Olomouckém kraji

"Zájem o potraviny je nyní výrazně vyšší," potvrzuje vedoucí Potravinové banky v Olomouckém kraji Iva Dvořáková Najďonovová. I tak si musí v bance vystačit s vlastními zaměstnanci. Protože zde platí velmi přísná provozní opatření, spolupráce s dobrovolníky, která je za normálních okolností velmi ceněna, teď není možná.

Kdo potraviny do banky dodává

"Z důvodu ztráty příjmů se dostává do krize čím dál více lidí. Je zde menší pokles dodávek ze supermarketů, ale většina řetězců stále funguje v běžném režimu darování potravin. V těchto dnech oslovujeme soukromé firmy, jestli by nemohly darovat své výrobky. Potěší i malá pomoc, které si moc vážíme. Například jedna prostějovská kavárna nám darovala a sama dovezla 50 litrů mléka, které by jinak vyhodila. Také nám jedna velká mezinárodní společnost darovala paletu dezinfekčního prostředku Savo, což je také velká pomoc," konstatuje Dvořáková Najďonovová.

I nyní však největším dodavatelem zůstávají supermarkety a hypermarkety. Ale jak vedoucí potravinové banky uvedla, nejsou zdaleka jediným zdrojem potravin. "Ty dostáváme také od lokálních výrobců potravin či zemědělců. Právě tyto zdroje, které jsou často kvalitnější, se snažíme zachovat a navýšit tak objem potravin. Je výjimečné, že i když soukromí výrobci prožívají rovněž těžké časy, tak se snaží pomoct, jak mohou," vyzdvihuje.

Mléko místo do škol míří do bank, o slané a sladké zájem není

"Aktuálně dostáváme mléčné produkty z projektu Mléko do škol. Trvanlivé potraviny, ze kterých se dá uvařit hlavní jídlo, mizí rychle, naopak nám ve skladu dlouhodobě stojí slané pochoutky, sladkosti a slazené nápoje," podotýká vedoucí Potravinové banky v Olomouckém kraji.

O jaké potraviny je tedy ze strany odběratelů naopak největší zájem? "Jsou to konzervy, těstoviny, mouka, olej, sunar, rýže, luštěniny, mléko. Samozřejmě jsou vítány i chlazené mléčné potraviny, ale z důvodu podmínek skladování je jejich distribuce ke konečných klientům náročnější. Snažíme se získávat i hygienu a drogistické výrobky, největší zájem je o prací a čisticí prostředky, pleny, šampony, kartáčky a zubní pasty," vyjmenovává Iva Dvořáková Najďonovová.

Jednotlivcům se potraviny nevydávají

Mezi odběratele potravin z banky patří humanitární a charitativní organizace, sociální služby a církevní sbory. Jde například o obecní charity, azylové domy, Klokánek, Armádu spásy a další. A jak sama vedoucí uvádí, vzhledem k obtížné situaci je náročné uspokojit veškerou poptávku. A na banku se také obrací i jednotlivci, ti však na přímou podporu nárok nemají. "V těchto dnech se na nás obrací o potravinovou pomoc i jednotlivci. Těm ale vydat potraviny nemůžeme, porušili bychom tím Chartu potravinových bank o přímé pomoci. Samozřejmě je neodmítáme a odkazujeme je na vhodné sociální služby v místě jejich bydliště," vysvětluje závěrem Iva Dvořáková Najďonovová. 

Jak pomoci?

Máte-li malou provozovnu, kde vám momentálně leží zásoby, nebo jen chcete věnovat potraviny, obraťte se přímo na Potravinovou banku v Olomouckém kraji. Vaše dary pomůžou na těch správných místech...