Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zahrajte si na Ježíška! Vámi darovaný divadelní zážitek vykouzlí úsměv na tváři lidem v nepříznivé životní situaci

Dobrý skutek

19.11.2023

Autor: red

Louskáček pro Elišku. Nabucco pro Věru. Splašené nůžky pro Katku a Marka. I tak mohou vypadat vánoční dárky pro rodiče, kteří pečují o dítě s mentálním, zdravotním nebo kombinovaným postižením či o dítě s poruchou autistického spektra, nebo pro maminky trpící psychickými potížemi po porodu. Moravské divadlo Olomouc ve spolupráci s městem Olomouc a Olomouckým krajem spouští druhý ročník benefičního projektu Zahrajte si na Ježíška, který potrvá do 18. 12. 2023. Letos se akce soustředí především na klienty služeb rané péče a odlehčovacích služeb v Olomouci a Olomouckém kraji.

Foto: Alexandra Ženatá

Lidé mohou zakoupit dárkový šek v libovolné hodnotě v pokladně divadla nebo online, který pak obdarovaní klienti sociálních služeb promění za vstupenku na vysněné představení.

"Podařilo se nám navázat na pilotní projekt, který jsme zrealizovali loni v období Vánoc, a který má za cíl udělat radost tam, kde je to potřeba. Divadlo má nejen bavit, ale i pomáhat. Letos je podpora zaměřena na klienty odlehčovacích služeb, rodiče, kteří 24/7 pečují o své děti s hendikepem, dále na rodiny s dětmi v nepříznivé sociální situaci nebo maminky, které zasáhla poporodní deprese. To všechno jsou osoby, pro něž je návštěva divadla "přepych", který si normálně nemohou dovolit. Díky tomu, že divadelní šek má platnost jeden rok, si mohou návštěvu divadla dobře naplánovat a odlehčovací službu zajistit s předstihem. Děkuji městu Olomouc a Olomouckému kraji, že do toho šly opět s námi a oslovily organizace, které těmto rodinám pomáhají. Moc si toho vážíme," uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

"Pro rodiče pečující o děti s náročným chováním je často klidný spánek nebo odpočinek nepředstavitelným luxusem. Proto budeme na kraji trvale posilovat odlehčovací služby. V tuto chvíli jsme rádi, že jim můžeme díky Moravskému divadlu dopřát alespoň malý svátek v podobě nerušené návštěvy divadla. Tedy přesněji celé pečující rodině, protože kromě rodičů nesmíme zapomínat ani na potřeby ostatních dětí v rodině, které přirozeně tolik pozornosti rodičů nemají," sdělil Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana pro sociální věci.

"Rodiče, kteří pečují o své děti s hendikepem tzv. 24/7, to nemají lehké. Já mám samozřejmě radost, že se rozšiřuje nabídka odlehčovacích služeb. Projekt Zahrajte si na Ježíška je krásným počinem Moravského divadla a mecenášů, který umožní rodičům volný čas strávit kvalitně, obzvlášť pokud je životní standard rodiny ovlivněn tím, že jeden z rodičů není ekonomicky aktivní nebo zůstal sám. Fundraising je často směřován k tomu nejnutnějšímu, co dítě s hendikepem potřebuje. Kulturní zážitek pro pečující rodiče, případně zdravé sourozence, nás posouvá o krok dál," uvedla náměstkyně primátora pro sociální oblast Kateřina Dobrozemská.

Moravské divadlo navázalo spolupráci s organizací Úsměv mámy, jež podporuje šťastné mateřství a ženy, kterým do života vstoupily psychické obtíže v těhotenství nebo v období po porodu. Spolek, který působí i v Olomouci, se věnuje osvětovým aktivitám, organizuje svépomocné podpůrné skupiny, propojuje ženy s touto zkušeností a snaží se vyjednávat o lepší systémové péči. "Voucher do divadla jako dárek je pro maminky nadstandardním zpestřením denního stereotypu a vytržením z izolace, která je jedním z významných faktorů rozvoje poporodních psychických obtíží. Taková společenská událost pomůže maminkám načerpat sílu, sebedůvěru a zažít vzácný klid, který si tolik zaslouží," sdělila koordinátorka a konzultantka olomoucké pobočky Renata Vodičková.

Přehled organizací, které lze obdarovat

Jak se zapojit a darovat divadelní zážitek?

  • Dárkový šek je voucher, který má platnost jeden rok a můžete ho "nabít" libovolnou částkou.
  • Lze koupit online na moravskedivadlo.cz nebo v pokladně divadla.
  • V případě nákupu online vám šek přijde na vámi zadaný email a je potřeba ho přeposlat na pokladna@mdol.cz s informací, které organizaci chcete šek věnovat.
  • V případě nákupu přímo na pokladně s vámi vše vyřídí naši zaměstnanci na místě.
  • Pokud chcete obdržet potvrzení o daru, uveďte v mailu nebo na pokladně, své jméno a trvalé bydliště. Po zpracování daru vám příslušná organizace zašle potvrzení.
  • Akce končí 18. 12. 2023 v 18:00 hodin a Moravské divadlo poté darované šeky předá zástupcům organizací, kteří je rozdělí mezi své klienty.
  • Obdarovaní si sami vyberou své vysněné představení a termín, kterým jim vyhovuje.