Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Začátek října bude ve znamení festivalu Den architektury. Chystá se i architektonická bojovka

Zprávy z regionu

30.9.2020

Autor: red

Od 1. do 7. října se centrem pozornosti stanou moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí, ale i celé osady a čtvrti. Festival představí široké veřejnosti nový pohled na architekturu, která nás obklopuje. Pestrý program nabídne zejména o nadcházejícím víkendu i Olomouc.

Nízkoenergetický dům v Horce nad Moravou

Zájemci mohou nahlédnout například do nízkoenergetického domu Sluňákov v Horce nad Moravou, který byl v roce 2007 oceněn prestižní Grand Prix architektů, s jeho autorem, architektem Ondřejem Hofmeisterem. Přímo v Olomouci se pak můžete vydat s krajinným ekologem Michalem Krejčím kolem řeky Moravy. Procházka bude zakončena čajem a promítáním filmu Natura urbana v rámci doprovodného festivalu Film a architektura. V galerii Caesar na Horním náměstí budou prezentovány výsledky architektonické soutěže na návrh nové pobočky městské knihovny. Další výstava bude v nově budovaném kulturním centru Molitorova knihovna věnována architektuře posledních šedesáti let. Doplní ji olomoucké reálie.

Děti i rodiče se mohou těšit i na vzrušující architektonickou bojovku plnou překvapení, kterou v Olomouci připravila historička a malířka Barbora Přehnilová. V souladu s hygienickými a epidemiologickými opatřeními se akce uskuteční v sobotu 3. října pouze v jeden termín, a to v 15:00 a v omezeném počtu účastníků. Bojovka je zdarma, je však nutná rezervace místa přes systém Go-Out.

"Program festivalu Den architektury je od roku 2001 založen na procházkách pro omezenou skupinu lidí a akce se konají převážně venku, proto věříme, že se letošní ročník uskuteční v plánovaném rozsahu. Samozřejmě budeme respektovat veškerá bezpečnostní opatření a věříme, že letošní ročník bude důstojnou oslavou deseti let našeho festivalu," říká ředitelka a zakladatelka festivalu Den architektury Marcela Steinbachová. Festival má na programu přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku a zve na místa veřejnosti běžně nepřístupná nebo je představuje v nových souvislostech. Letos poukazuje zejména na úlohu architektury i urbanismu ve společnosti, ať už se to týká životního prostředí a udržitelnosti rozvoje, funkčnosti veřejných staveb a prostorů nebo proměn jednotlivých lokalit jak po společenské stránce, tak z hlediska architektury.

Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz