Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 27.1 °C

Začala dostavba západního obchvatu u Olomouce. Kolony u Globusu tak do dvou let skončí

Zprávy z regionu

28.2.2024

Autor: red

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu západního obchvatu Olomouce. Úsek propojí Křelov a Slavonín. Během dvou let dojde i k odstranění provizorního napojení dálnice D35 na silnici u nákupního centra Globus, kde vznikají kolony. Po zkompletovaném obchvatu by měli řidiči jezdit za dva roky.

Zahájení stavby dne 27. února 2024

Foto: Radka Štědrá

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo v úterý 27. února stavbu dálnice D35 Křelov–Slavonín, která navazuje na první část zprovozněnou už v roce 2008. Chybějící úsek má 3,2 kilometru a po jeho dokončení vznikne nepřerušený tah D35 mezi Mohelnicí a Lipníkem nad Bečvou. Během dvou následujících let dojde i k odstranění provizorního napojení dálnice D35 na silnici I/35 u nákupního centra Globus, kde vznikají kolony.

"Trasa dálnice D35 mezi Křelovem a Slavonínem je velmi důležitý úsek, protože zprovozněním této druhé etapy dokončíme západní obchvat Olomouce, který bude schopný snášet vysoké intenzity nejen tranzitní dopravy. Přes osmnáct tisíc aut denně se zatím podepisuje na vzniku kolon u okružní křižovatky poblíž Globusu – provizorní řešení během dvou let nahradíme moderní dálnicí v přímém směru. Původní silnici I/35 spolu s mimoúrovňovým křížením u Křelova přeřadíme do kategorie komunikací nižších tříd," uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

"Začíná zanikat jedna významná olomoucká značka, a to je špunt u Globusu, Nechvalně známý napříč nejen celou republikou, ale i mezi zahraničními řidiči. Nikomu z nás nebude chybět, nikomu se po ní nebude stýskat. Řada řidičů se navíc naučila provizorní kruháč, kde často docházelo ke kolizím, objíždět. Zatěžovala tak navazující komunikace jak v přilehlých obcích, tak i v našich městských částech, což dlouhodobě znamenalo velké problémy," dodal při zahájení stavby primátor Miroslav Žbánek.

Stavba "Křelov – Slavonín 2. etapa" patří do mozaiky mezistátních i vnitrostátních tranzitních cest, více než tři kilometry dlouhá silnice usnadní bezpečné spojení Čech a Moravy či Slezska s vazbou na oblast Jeseníků.

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské boty na výlety z pravé kůže.

Udělejte si radost a pořiďte si nové boty na vycházky do přírody.

Podívejte se na kvalitní pánské a dámské boty co jinde nekoupíte.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc

www.obuvhulman.cz