Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

ZOO: Utrácení zvířat je nejčernější scénář, ke kterému nesmí dojít

Zprávy z regionu

29.3.2021

Jan Procházka

Situace v zoologických zahradách je tak špatná, že možná bude nutné začít některá zvířata utrácet, protože dojdou peníze na krmivo. Tato smutná zpráva v uplynulých dnech vířila éterem a zdvihla také obrovskou vlnu solidarity. V olomoucké zoo zatím o žádném vybíjení svých svěřenců neuvažují, že však je situace velmi vážná, to si na Svatém Kopečku plně uvědomují.

Jak můžete zoo pomoci?

Můžete poslat libovolný finanční příspěvek na krizový účet zoo

1805657389/0800

nezapomeňte uvést variabilní symbol 123

 

Můžete využít i oblíbeného programu adopce zvířat

Utrácení zvířat, která nejsou schopni nakrmit? V olomoucké zoo věří, že to nebude nutné. “Pokud se mě ale ptáte, zda tato možnost je jedním z černých scénářů, musím říct ano. Zároveň ale dodávám, že žádná zvířata utrácet nechceme, věříme zkrátka, že se tak nikdy nestane,” říká mluvčí zahrady Iveta Gronská. Pokud by špatná finanční situace nastala jen v jedné zahradě, o svěřence by se dokázali postarat někde jinde. “Musíme si však uvědomit, že umístit zvířata do jiné zoo v Česku vlastně nejde, situace je všude stejná. Zvířata by tak mohla cestovat jen za hranice. Pokud by se jich nikdo neujal ani tak, co zbývá?” pokládá řečnickou otázku ředitel zahrady Radomír Habáň. Kromě krmení je podle něj potřeba zajistit topení v pavilonech, zaplatit zaměstnance. “Situace se stala pro některé zahrady existenční. Zvláště pro ty, které dříve oproti nám pobíraly vysoké příspěvky od zřizovatele, vybudovaly nákladné pavilony, a tudíž jim tak začalo chodit mnohem více návštěvníků - nové expozice, nová zvířata budou pro lidi vždy lákadlem. Tyto zoo se tak tím pádem staly finančně soběstačnější a jsou závislé především na tržbách ze vstupného,” popisuje situaci Gronská.

Zvířata v olomoucké zoo každý den projí zhruba osmnáct tisíc korun. Zahrada je přitom už od prosince znovu zavřená, návštěvníci do ní nemohli ani velkou část minulého roku. Tržby tak jsou nulové a pokud se situace do května nezlepší, bude to podle vedení zoo znamenat kolaps.

Foto: Jan Procházka

V Olomouci není ještě situace tak špatná, jako jinde, nicméně i zdejší zahradě už hodně teče do bot. “Náš zřizovatel, tedy město, se nám snaží najít pomoc pokaždé. I on má však svoje limity. A kde nic není… Stát je tím, kdo nás už před půl rokem znovu zavřel a měl by být i tím, kdo nás podpoří. My ho svým provozem podporujeme nemálo,” myslí si Gronská. Zahrada už nemá mnoho možností, jak ušetřit. “Samozřejmě, můžeme šetřit na opravách, na zásobách. Ale to je asi tak všechno. Žijeme z měsíce na měsíc a pokud neotevřeme, v květnu bude situace už neudržitelná. Čeká nás opravdu těžký rok, stále ale věříme, že snad brzy budeme moci otevřít alespoň venkovní část a že to dobře dopadne,” vysvětluje ředitel Habáň.

Zvířata v olomoucké zoo projí každý den přibližně osmnáct tisíc korun a jejich krmných dávek se situace nesmí dotknout. Zoologickým zahradám teď pomáhají sami občané, kterým není situace lhostejná. “Nemůžeme sice pozvat dobrovolníky, neboť jsme stále uzavření, ale zřídili jsme krizový účet, kam lze posílat libovolné částky. A největšího ohlasu se těší adopce zvířat,” doplnil Habáň. Počet adoptivních “rodičů” zvířat je skutečně úctyhodný. “Před pár lety, kdy nás neoslabovala vichřice nebo covid, měli jsme průměr dárců za celý rok asi takový, jako máme dnes za jediný den,” uzavírá optimisticky ředitel Habáň.