Reklama

Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena, venku je 20.8 °C

Z letní brigády se stala celoživotní vášeň, říká Martina Qweetko Procházková. Na Radiu Haná moderuje už 30 let

Rozhovory

13.6.2023

Lenka Šťastná

Pokud posloucháte Radio Haná, tak si zcela jistě vybavíte hlas Martiny Qweetko Procházkové, která je moderátorkou této stanice už neuvěřitelných třicet let. Původně brigáda na pár měsíců se u ní proměnila v celoživotní vášeň a práci jinde si už ani neumí představit. V rozhovoru se rozpovídala nejen o svých začátcích a o tom, jak dalece se proměnila práce v rádiu, ale také prozradila, které slovo jí zákonitě při vysílání dělá problém a řeč přišla i na jejího oblíbeného Karla.

Do Radia Haná jsi nastoupila původně na krátkou letní brigádu v roce 1993, ale ona se ti trošku protáhla…
Je to tak. Já jsem skončila v prváku na vysoké škole a říkala jsem si, že během léta vydělám nějaké peníze na brigádě a vrátím se do školy. Kdo ale tenkrát mohl tušit, že to dopadne tak, že v rádiu budu dalších třicet let?! Já si vlastně skrz to, že jsem původně nastoupila jen na brigádu, ani nepamatuju, kdy proběhlo mé první vysílání. Myslím si, že už třeba na přelomu května a června jsem mohla mít nějaké noční směny od půlnoci do šesti do rána a první denní vysílání bylo nejspíš v červenci 1993, ale na to konkrétní datum už asi nikdy nikdo nepřijde.

S jakou prací v rádiu jsi začínala? Asi jsi nemohla nastoupit a hned jít do éteru…
No právě že to tak bylo. Oni hledali moderátory na brigádu a náplň práce spočívala v pokrytí nočního vysílání. Nejdřív si samozřejmě na konkurzu vybrali, kdo by se jim nejvíce hodil, pak nás v rychlosti zaučili a už nás hodili do vody, abychom plavali. To byla fakt hrůza. Já nejsem technický typ, doma jsme tenkrát neměli ani CD přehrávač a tady najednou bylo několik CD přehrávačů, spousta tlačítek, ovládání šavlí na mixpultu… Takže se mi stalo, že místo toho, abych spustila jedno CD, tak jsem ho omylem vypla a nastalo asi pět minut ticha ve vysílání. Katastrofa. A musím říct, že s technikou mám problém pořád, i po těch třiceti letech. I když samozřejmě šla doba dopředu a hraje to "víceméně samo", tak pořád s tím mám problém.

To jsem se tě chtěla zeptat, jak se za tu dobu proměnila práce v rádiu? Jasně, technika šla dopředu, ale v čem dalším je to dnes jiné?
Tak kromě techniky se to poměrně hodně proměnilo obsahově. V devadesátkách to byla jedním slovem divočina. Nebyl žádný scénář, žádný obsah vstupů, nedělala se příprava. Člověk přišel do rádia a řekl si "tak dneska se budu čtyři hodiny bavit, budu si pouštět své oblíbené písničky a pak půjdu domů". Jediné, co bylo, tak byly zprávy, ve kterých jsme četli třeba den staré noviny. Rozhodně jsme nemohli informovat o aktuálním dění, nebyl žádný Facebook, internet… Hodně jsme improvizovali, mluvili o hudbě a je pravda, že už tenkrát jsme dělali něco jako "vracíme vaše vzpomínky" a v devadesátkách jsme hráli osmdesátky nebo byla i speciální hodinka oldies, kde se hrály hity ze šedesátých let. I hudebně se rádio proměnilo. Ze začátku jsme hráli opravdu všechno i underground a tvrdší hudbu. Hráli jsme zkrátka pro všechny, takže se klidně mohlo stát, že ve středu v osm večer od nás z rádia zněl Napalm Death (smích). Až postupem času se to vytříbilo, začala vznikat další rádia, jako Haná SkyRock s melodickým rockem a v loňském roce Radio Metropole s novou energickou muzikou a u nás zůstal takový ten střední proud pro širokou cílovku. 


Jsem strašný trémista. Před prvním vstupem na mikrofon mám pokaždé knedlík v krku a nikdy se toho nezbavím.

Ty jsi prozradila, že neprobíhala žádná příprava na vysílání, tak nám pověz, jak se dnes připravuješ? 
Příprava musí být pečlivá a důsledná (smích). My jsme sice regionální rádio, ale ten region v případě Radia Haná znamená pokrytí od Rýmařova po Vyškov, na jednu stranu Svitavy a na druhou Valašské Meziříčí. Takže ono se sice řekne region, ale je to poměrně velký kus Moravy, který musíme sledovat. Hlídáme si aktuální dění, kulturu, počasí, dopravu. Dnes je super, že se můžu podívat třeba do různých aplikací, kde se stala nějaká nehoda, kde je kolona a během chvilky o tom informuju posluchače. Když to opět srovnám s devadesátkama, tak pokud nám někdo nezavolal na pevnou linku, tak jsme vlastně nemohli z dopravy ani nic zahlásit. Dnes se připravujeme hodně, v průběhu vysílání brouzdáme po internetu, hledáme aktuality, zajímavosti, máme otevřené různé stránky… Člověk by si řekl, že po těch letech už je to rutina a půjde to samo, ale tím, že každý den je opravdu jiný, tak to u nás nikdy nebude vypadat tak, že bych si týden dopředu něco nachystala a pak to odmoderovala.

Zmínila jsi pevnou linku. Jak se proměnila komunikace s posluchači? Volá dnes ještě někdo do rádia, aby vás o něčem informoval?
Dřív lidé volali hodně. Ono se volá pořád, ale rozdíl je v tom, že v devadesátkách šlo všechno okamžitě živě, což mě pořád trošku děsí, že jsme to tak opravdu dělali. Měli jsme třeba pořad Hanácký bazar, kde se nabízely věci k prodeji. Všechno se vysílalo živě a nikdo nevěděl, co z člověka na druhém konci drátu může při živém vstupu vypadnout. Většinou z devadesáti procent to vycházelo dobře, ale pak se našlo pár případů, vím, že kolegyně dostala v živém vysílání šíleně vynadáno, a to jste tak v šoku, že ani nevíte v první moment, co máte dělat. Dnes samozřejmě může jít spousta věcí živě, ale tím, že je možnost si to předtočit s pár minutovým předstihem, tak se to dá dělat i takto. 

Stalo se někdy i tobě, že by tě během živého vysílání někdo totálně vyvedl z míry? 
Já jsem se rozhodila sama. Jak bylo v devadesátkách všechno propojené, telefonní linky a mixážní pult, tak se mi stalo, že jsem jednou zapomněla vypnout ten telefon. A zrovna mi volal můj tehdejší chlapec, se kterým jsme se docela hodně pohádali, já jsem mu nadávala, říkala jsem, jak je otravný, a že musí pochopit, že mi nemůže volat do rádia a hrozně, ale hrozně jsem mu vynadala. Když jsem telefon položila, tak se mi hned zdálo na tom pultě něco divného. A bohužel celý náš telefonát šel ven přes tu šavli, takže z rádia byla slyšet hádka, jak já nadávám, jak nadává můj chlapec, a jen velmi potichu hrála nějaká písnička. To jsem si říkala, že je to strašná ostuda, že už do rádia nemůžu, a že budu chodit kanálem. Tenkrát v Olomouci skoro žádné jiné rádio nebylo a vědělo se, že většina lidí poslouchá právě Hanou. Hádka v přímém přenosu byla fakt špatně. Dnes vím, že některé stanice tohle dělají, záměrně vytvářejí hádky, aby zvýšily poslechovost, no a nám se to povedlo úplně omylem už tenkrát. Akorát nás nenapadlo z toho udělat pořad (smích)

Ve studiu už je za ta léta jako doma...

Foto: Jan Procházka

V rádiu jsou moderátoři většinou skrytí, je slyšet jen hlas, ale v průběhu let se stalo, že se moderátoři postupně začali objevovat na venkovních akcích a moderovat nejrůznější plesy, diskotéky a další události… Co to pro tebe osobně znamenalo? Nebylo to vystoupení z komfortní zóny?
Takhle. Doteď z toho mám "trauma". Od té doby, co se to stalo poprvé, a to přesně vím, kdy k tomu došlo. Bylo to Vítání jara s Liborem Vojkůvkou ve Šternberku. Na to nikdy nezapomenu. A ano, vystoupení z komfortní zóny je moc pěkné spojení, které to přesně popisuje. Opustit studio, to bezpečí, kde jsem svým způsobem chráněná, mluvím si do zdi a v žádném případě si nepředstavuju těch sto tisíc lidí na druhé straně. Já jsem v rádiu v pohodě. Jakmile jsme museli začít chodit na venkovní akce, tak jsem šílela. Jsem strašný trémista, mám okamžitě knedlík v krku a nikdy se toho nezbavím. Nevím proč, ale je to tak. Je to pro mě obrovská zodpovědnost, protože jsem nejen slyšet, ale jsem i vidět. A nemyslím si, že jsem úplně televizní typ, zkrátka se víc cítím v rádiu než venku, kde na mě lidé vidí. Poměrně často jsem se setkávala s tím, že lidé byli hodně překvapeni tím, jak vypadám. Oni na základě hlasu měli nějakou představu, ve většině případů že jsem krásná, vysoká, prsatá, blondýnka a najednou jim na akci přišla malá a brýlatá moderátorka. Což se trošku pojí i s tím prvním vystoupením ve Šternberku, kdy mi do rádia po několika letech zavolal jeden posluchač, Roman se jmenoval, a ptal se, jestli jsem pořád tak ošklivá, jako tenkrát. Ale já to beru, já jsem tenkrát vypadala jinak, ani jsem si nějak nelámala hlavu s tím, co si na sebe obléknu. Dneska si myslím, že už je to snad lepší (smích).

Říkáš, že jsi nervózní i v dnešní době, kdy máš jít moderovat. Přitom když tě člověk vidí na venkovní akci, tak vypadáš sebevědomě, bez problémů si všechno odmoderuješ, asi by nikdo neřekl, že jsi takový trémista..
Jsem. Říká to víc lidí, že to nechápou. Ale já se opravdu klepu, přecházím sem a tam a než udělám první vstup na mikrofon, tak je to strašný pocit. Ten první vstup je hodně důležitý, a to platí i ve vysílání. Pokud se mi povede, tak ten den bude fajn a když ne, tak už se to celý sype a u venkovního moderování je to taky tak. Já prostě nesmím pokazit první vstup. Nesmím na něco zapomenout, nepřeřeknout se, nesplést jméno. To pak mám pocit, že už se nehodím ani na hnůj.

Přeřeků máš za ta léta asi hodně…
No jenom za dnešek hned čtyři (smích).

Je nějaké slovo, které víš, že ti dělá problém a bojíš se, že ho ve vysílání zákonitě pokazíš?
Jedno takové mé oblíbené je Přerov. Všem z Přerova se omlouvám, ale když je něco v Přerově, tak mám problém to "př" dostat ze sebe a úplně nejhorší je, když mám zahlásit, že je nehoda před Přerovem. Takže to je za mě opravdu zakleté slovo, které ani po těch letech nedávám. Musím ho dát, ale mám z něj trauma. Spousta lidí má třeba problém s ulicí Jarmily Glazarové a podobně, ale to mi problém nedělá. Já se zadrhnu na docela jednoduchých věcech. Třeba dnes jsem ze sebe nemohla dostat skatepark, potom jsem se zasekla u rozária a nebyla jsem schopna říct, že do Moravského krasu jezdí krasobus. Já jsem řekla, že tam jezdí krasobrus, a tím jsem to úplně zabila. A už jsem na sebe byla zase naštvaná, že nejsem schopna říct tak obyčejné věci. Takže si myslím, že je nejvyšší čas odejít do důchodu. (smích) V kolika to teď je? V pětašedesáti? Nebo později? No jestli to budou pořád posouvat, tak se tam nedostanu nikdy.

Ale zase bys pak měla šanci oslavit padesát let na Hané…
Ano, padesát let na Hané, to by byla velká výzva a šance. V takovém případě si za dvacet let spolu ještě uděláme rozhovor. Napiš si to do diáře!

Gumové prasátko Karel je nerozlučným parťákem. Potkáte ho na nejrůznějších akcích, které Martina moderuje.

Foto: Jan Procházka

U tvého jména se téměř neodlučitelně objevuje i tvá přezdívka - Qweetko. Asi už jsi to říkala hodněkrát, ale přesto se najdou čtenáři, které bude zajímat, jak vlastně vznikla?
Přezdívku mi vymyslel ještě v devadesátých letech posluchač, jmenoval se Michal Loun. V televizi tou dobou šel seriál Blossom, česky Kvítko. Hlavní hrdinka vypadala podobně jako já - křivý nos, zuby, ofina… byly jsme si lehce podobné. No a jednou na mě tento posluchač natrefil na akci, oslovil mě a řekl, že vypadám jako to Kvítko. Začal mi psát do rádia a vždy mě oslovoval "Ahoj Kvítko". Já jsem ve vysílání citovala "píše nám Michal - Ahoj Kvítko…" A najednou začali psát další a psali "ahoj květino", "květeno", bylo to hodně variabilní, a pak se to ustálilo. Takže má přezdívka vznikla od posluchačů Radia Haná. Já jsem to tak nechala a můžu říct, že nedávno se kruh uzavřel, protože na jedné venkovní akci na mě chlapi zase pro změnu pořvávali "Amy", podle postavy z Teorie velkého třesku. Já jsem se podívala, kdo tu brýlatou vědátorku hraje, a je to úplně stejná herečka, která hrála Kvítko v devadesátkách. Takže asi tam ta podoba byla tenkrát a je tam očividně pořád.

Kromě přezdívky k tobě neodmyslitelně patří i Karel (gumové prasátko pozn. red.), kterého s tebou můžeme vidět na různých akcích, občas jej slyší i posluchači z éteru… 
No slyší ho hrozně málo. Myslím si, že Karel takový prostor ve vysílání nemá, to by asi úplně neprošlo, aby nám chrochtal do éteru. Ale na venkovních akcích se už etabloval, našel si své místo a už oslaví pětileté výročí. 

Já se právě chci zeptat, jak jsi k němu přišla a kdy se z vás stala tak nerozlučná dvojka?
Když jsem měla čtyřiačtyřicáté narozeniny, tak mi nezávisle na sobě dali dva kamarádi dvě gumová prasata. Nechápu, stalo se. Ale hned jsem říkala, že je to dobrá hračka, že hezky chrochtá a začala jsem ho nosit ze začátku na nejrůznější dětské akce, karnevaly, besídky apod. A Karel se chytil, protože když zachrochtá do mikrofonu, tak to zní perfektně a hlavně je to skvělá seznamovací pomůcka pro děti, aby nebyly ostýchavé. Během let se Karel dostal i na další venkovní akce, kde moderuju a musím říct, že už se to dostává do roviny, kdy já přijedu někam na akci a pomalu nikoho nezajímá, že tam jsem, ale všichni se ptají na Karla. Takže ho musím okamžitě vytáhnout z jeho prasečí přepravky, a co se mi stalo, tak se po Karlovi ptal pán i v supermarketu. Karel je se mnou opravdu všude a dokonce má už i svůj Facebook - Karel z Hané. Vždycky, když je na nějaké akci, tak se fotíme a on má nakonec víc lajků než já. Je to prostě "sele-brita". A přiznávám, že Karel pro mě není jen obyčejná věc či rekvizita, ale opravdu je mou součástí a mám ho neskutečně ráda. 

Třicet let v rádiu je poměrně dlouhá doba. Přišlo během těch let období, kdy jsi třeba uvažovala o změně? Že by tě přepadl syndrom vyhoření a přemýšlela jsi, jestli z rádia utečeš?
Jo, tak dvakrát, třikrát za těch třicet let. Je zvláštní, že to bylo až po delší době, třeba v posledních sedmi letech se mi to stalo. Předtím jsem možná byla jenom unavená, ale najednou jsem měla pocit, že už se mi nedaří, že udělám tři přeřeky a už je všechno špatně. Takže ano, prošla jsem si tím. Já prostě chci, aby rádio bylo super a kdybych se najednou měla stát kotvou, která ho potáhne ke dnu, tak se radši odpojím. Párkrát jsem to tak měla. Pak se to nějak nahodilo zpátky, nevím ani, jak se to povedlo, ale jsem za to ráda. A jsem ráda, že jsem v práci, která mě baví i se skvělým kolektivem lidí kolem mě.


Moc času sama na sebe nemám, ale jsem ráda, že si najdu čas na to, abych se potkala s kamarády nebo s rodinou. To je pro mě nejdůležitější.

Chystáš se v létě někam na dovolenou?
No.. já jsem na dovolené nebyla už asi takových deset nebo jedenáct let. (smích) Možná i víc. My totiž děláme s kamarádkou přes léto tábory, což teda není dovolená, ale pro mě je to neskutečný relax. Vždycky si odpočinu, vyčistím si hlavu, nemyslím vůbec na práci, vypínám telefon a jsem v přírodě, s dětmi a s lidmi, které mám strašně ráda, a na které se vždy celý rok těším. Takže ona to sice není dovolená, ale pro mě to svým způsobem odpočinek je. A musím říct, že když tábor končí, tak se mi nikdy nechce zpátky a nejraději bych si to ještě o další turnus prodloužila. Měnit tu nekonečnou pohodu a volnost za přesný řád a režim, ve kterém člověk musí fungovat dennodenně, to není snadné.

Tak to je příjemné volno, které tě čeká v létě. A když trávíš každý všední den v rádiu, do toho moderuješ nejrůznější akce, tak jak dobíjíš přes týden energii? Máš vůbec čas sama na sebe? 
Ne. Jednoduchá odpověď (smích). Jsem ale tak hrozný lenoch, že si odpracuju vysílání a akce, a pak hrozně ráda spím. To je pro mě největší relax, kdy si zalezu do pelíšku a koukám se na televizi. Mám své oblíbené pořady, většinou kriminálky, samozřejmě nekonečný seriál Ulice, na kterém ujíždím už od začátku. Moc času na sebe nemám, ale jsem ráda, že si najdu čas na to, abych se potkala s kamarády nebo s rodinou, to je pro mě asi nejdůležitější. Ségry a rodina. Protože si myslím, že nic víc, než společný čas si ani dát nemůžeme. Jsme fakt rádi, když se sejdeme všichni a máme na sebe čas. Takže vyloženě nějaké koníčky u mě nehledej, ale dobíjím se tím spánkem. To mi fakt pomáhá.

Už jsme dnes v nadsázce nahodily padesátileté výročí na Hané, ale já se tě stejně závěrem musím zeptat, kde se vidíš za deset let?
(smích) To by ses měla spíš zeptat, kde vidím Karla za deset let. Jeho popularita bude strmě stoupat dál, to je jasné. A určitě bude mít v rádiu nějakou funkci (smích). No a já za deset let… Kdybych nevysílala, tak bych chtěla pomáhat lidem, co do rádia nastoupí. Živý přenos opravdu není nic jednoduchého, byla tady velká spousta lidí, co to chtěli vyzkoušet, měli odhodlání a pak se rozsvítilo červeně "on air" a najednou kolapsy a oni to nedávali. Takže bych jim ráda pomáhala se naučit, jak to překonat. Ale já samozřejmě ani nevím, jestli za deset let bude rádio fungovat v tom módu, v jakém funguje teď. Protože jsou různé technické změny. Další taková má vize je, že tady budu dělat svačinářku. To si myslím, že by mě bavilo. A pokud se nepletu, tak v příštím roce má dvacetileté výročí Procházka pamětí, kterou posluchače s kolegou Lukášem provázíme už dlouhá léta. Takže pokud bude tento pořad fungovat i za deset let, tak aspoň ten bych si ráda ještě moderovala. Nikoho jiného k němu nepustím! (smích)