Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Waldorfská škola otevřela unikátní kampus v Hejčíně. Na jednom místě nabídne mateřskou, základní, střední i uměleckou školu

Zprávy z regionu

1.9.2021

Autor: Lenka Šimková

Prázdniny skončily a žáci se tak dnešním dnem opět vrací do škol k běžné výuce. Pro děti z mateřské a základní Waldorfské školy v Olomouci byl dnešní den o to více zajímavější, že se po prázdninách podívaly do zcela nových prostor. Díky výstavbě nového kampusu vzniklo v Olomouckém kraji unikátní místo, které nabízí možnost komplexního waldorfského vzdělání v regionu, a to včetně středoškolského lycea.

Foto: Lenka Šimková

Waldorfská základní škola působila v Olomouci na ulici Rožnavská, mateřské školy se nacházely na třech různých adresách, střední škola chyběla. Ředitelka školy Monika Machytková měla vizi o nových prostorách, které by na jedné adrese nabídly komplexní waldorfské vzdělání. "Není to tak dávno, kdy jsme na tomto místě pokládali základní kámen a dnes jsme připraveni začít vzdělávat v tomto novém areálu, kde máme mateřskou a základní školu, zázemí pro střední školu a také základní uměleckou školu," řekla úvodem slavnostního zahájení Machytková.

Slavnostního zahájení na dvoře školního kampusu se dnes zúčastnili žáci všech ročníků společně s rodiči. Všem přítomným se nejprve představil celý pedagogický sbor, následovalo slavnostní přivítání prvňáčků základní školy a také komornější přivítání úplně prvních studentů středoškolského lycea. "Myslím, že pro studenty je dnešní den také významný, jsou první den na střední škole. Ale možná netuší, jak moc významný a důležitý je tento den pro nás. Je to velmi významný počin waldorfské pedagogiky v našem regionu. Díky spojení všech stupňů škol od mateřinek po maturitu, jsme vytvořili něco unikátního. To jen tak nikde není, zvlášť v takto úžasném areálu," uvedla ředitelka lycea Šárka Štveráková.

Po slavnostním přestřižení pásky do školy vstoupili v doprovodu třídní učitelky nejprve nejmenší prvňáčci, poté se škola otevřela všem dalším žákům i rodičům, aby si ji mohli prohlédnout. Kampus by do budoucna měla doplnit ještě jedna budova, která díky svému umístění pomyslně uzavře prostor školního dvora do soukromé oázy klidu všech žáků i pedagogů.

Waldorfská škola je alternativou k tradičnímu vzdělávání. Školka i škola přistupuje ke každému dítěti s ohledem na jeho individualitu. Vzdělávání a výchova vycházejí z waldorfské pedagogiky, která respektuje přirozené potřeby jednotlivce. Na výchovu je ve waldorfských školách nahlíženo jako na vývojový proces, v němž jsou určité předměty zaváděny ve specifických fázích individuálního rozvoje osobnosti. Smyslem je upravit učební plán potřebám a postupně se rozvíjejícím schopnostem dítěte.