Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 3.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vytuň si školu! Město chystá již třetí ročník soutěže pro žáky druhého stupně základních škol

Zprávy z regionu

23.1.2023

Autor: red

Začátkem února odstartuje třetí ročník soutěže žáků olomouckých základních škol Vytuň si školu. Školáci si v ní vyzkoušejí jaké to je, řídit projekt, jehož cílem je vylepšení prostor vlastní školy nebo blízkého okolí. Tři nejlepší projektové týmy čeká odměna 30 tisíc korun, která je určena právě na uskutečnění jejich plánu. Soutěž město vyhlašuje v rámci místní Agendy 21.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

"Žáci mohou zvelebit školu, vybavit učebnu, nebo začít zahrádkařit. Fantazii se v rámci čtyř témat, kterými jsou zdraví a pohyb, ochrana životního prostředí, zvelebení prostor a vzdělávací aktivity pro žáky, meze nekladou," objasňuje pravidla soutěže koordinátor místní Agendy 21 Radek Hloch.

Čas na odevzdání projektových žádostí mají žáci v termínu od 6. února do 21. dubna 2023. Potom bude následovat hodnocení porotou a nakonec se nejlepších pět týmů utká ve finále. To proběhne 17. května v zasedacím sále magistrátu v Hynaisově ulici.

I v tomto ročníku čeká na školáky pár změn. "Tou zásadní v pravidlech soutěže je povinnost vyřazení těch projektových týmů škol, které při vyhlášení nového kola ještě nemají dokončený projekt z minulého ročníku. Je to nešvar, který se objevil v minulých ročnících. I když školy za nedodržení termínu samy nemohou, je spravedlivé je do dalšího ročníku nepřipustit, a dát šanci ostatním," vysvětlil koordinátor Radek Hloch.

Ohlédnutí za ročníkem 2022

Žáci ZŠ a MŠ Nemilany se rozhodli, že vyzdobí prázdnou stěnu tělocvičny barevnými graffiti s vesmírnou tématikou. Do realizace projektu se následně zapojila celá škola. Zatímco děti z prvního stupně přispěly svými návrhy, starší žáci s pomocí pedagogů vše nasprejovali.

Tým ze ZŠ a MŠ Svatoplukova uspěl v soutěži s projektem konstrukce venkovní učebny, na které se stále pracuje. Ačkoliv mělo být už dávno hotovo, někdy věci nejdou tak úplně podle plánu. Nejdříve růst cen zkomplikoval nákup materiálu, a poté upršené podzimní počasí zpomalilo celý proces výstavby. V současné době žáci pracují na položení dlažby a chystají patky pergoly.

Ty KoKoS, jak nazvali žáci ZŠ Zeyerova svůj projekt, je už hotový. Komunikační koutek sblížení, který je vyrobený z recyklovaných materiálů, je od začátku školního roku hojně využíván nejen o přestávkách, ale i během výuky. Na realizaci projektu se pracovalo dokonce i o prázdninách, kdy se vybraní žáci setkávali u školních dílen. V budoucnu čekají koutek ještě drobné kosmetické úpravy.