Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 24 °C

Výstava v Muzeu olomouckých tvarůžků provede návštěvníky dlouhým 19. stoletím

Kultura

19.2.2024

Autor: red

Fiktivní postava rodilého Olomoučana Řehoře Ignáce Hallirzka se vrací na scénu. Výstava pod názvem Sbohem monarchie. Putování dlouhým 19. stoletím, kterou připravila Vědecká knihovna v Olomouci ke 100. výročí vzniku ČSR, provede "velkými rakouskými" i "malými hanáckými" dějinami tentokrát návštěvníky Muzea Olomouckých tvarůžků v Lošticích. Výstava bude zahájena 22. 2. 2024 v 18 hodin a potrvá do 31. října 2024.

Výstava, kterou společně pořádají Muzeum Olomouckých tvarůžků a Vědecká knihovna v Olomouci, na dvaceti panelech zachycuje podstatné momenty tzv. dlouhého 19. století, jež ovlivnily vývoj habsburské monarchie, podílely se na jejím rozpadu a následném vzniku samostatného československého státu. Tento proces je ukázán na příběhu fiktivní postavy Řehoře Ignáce Hallirzka, narozeného roku 1800 v Olomouci. Pomocí obrázků a textů jsou s lehkou ironií zachyceny nejen příběhy "velkých dějin", ale i Hallirzekovy každodenní starosti a zážitky s běžnými lidmi přibližujícími svět, v jakém žili naši předci. Výstava návštěvníkovi skrze olomoucké dětství, vídeňské mládí, zralý věk, stáří a Hallirzkovu profesi obchodního cestujícího představí dějiny habsburské říše od počátku 19. století do roku 1918.

"Chybět nebudou vídeňské bouře roku 1848, kroměřížské sněmování 1848–1849 nebo války se Sardinií či Pruskem. Hlavní hrdina navštíví mnohé země mocnářství s nabídkou tvarůžků, nejdříve vyráběných v Hněvotíně, poté loštickými Wesselsi, a zažije přerod Hallirzka v typického Homo habsburgiensis. S pomocí Hallirzka Wesselsové "provoněli" celé Rakousko. Hallirzkova smrt 11. listopadu 1918 uzavřela jednou dlouhou epochu, za níž se opakovaně, s různými náhledy, do dnešních dnů obracíme," doplnil autor výstavy, historik VKOL Lubomír Novotný.

Na výstavě si budou moci návštěvníci zakoupit i výpravný katalog, z něhož výstava vychází. Vernisáž se bude konat ve čtvrtek 22. února 2024 v Muzeu Olomouckých tvarůžků v Lošticích, přičemž na ní promluví ředitel muzea Vladimír Kovář a autor výstavy (scénář a text) Lubomír Novotný z Vědecké knihovny v Olomouci.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip