Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Výstava Jízda králů na Hané získala výjimečné ocenění

Zprávy z regionu

4.7.2019

Autor: red

Probíhala vloni v prostorách Vlastivědného muzea v Olomouci. a nabídla pohled na lidový obyčej v proměnách času. Výstava Jízda králů na Hané nyní byla oceněna v anketě České národopisné společnosti, kde získala první místo za nejvýznamnější počin za uplynulý kalendářní rok.

"Výstava, kterou jsme pořádali od května do srpna loňského roku, seznamovala návštěvníky nejen s historií, ale i se současnou podobou jednotlivých jízd králů v obcích a městech, kde se dodnes konají. Za to, že se nám daří tradiční lidové obyčeje dokumentovat a popularizovat, patří velký dík Olomouckému kraji, který nás  v tomto úsilí podporuje," uvedl ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek. Cenu převzali zástupci muzea na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici - kromě ředitele muzea Břetislava Holáska také autor výstavy Josef Urban, který je vedoucím Regionálního centra pro tradiční lidovou kulturu při Vlastivědném muzeu.

"Velké poděkování patří autorům výstavy a také všem lidem, kteří se na udržení tradice jízdy králů podílí," řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast kultury Petr Vrána. Aktuálně je oceněná výstava k vidění do 30. srpna v galerii VIC v Kojetíně.

Cenu České národopisné společnosti získalo muzeum už podruhé. Poprvé to bylo v roce 2014 za expozici Od kolébky do hrobu.